Strona 1 z 1

Dębowa beczka do piwa

: sobota, 2 lut 2019, 18:03
autor: kaszub66
Witam Kolegów!
Mam takie pytanko. Mój kolega postanowił trzymać piwo w beczce dębowej. 30 L beczkę już kupił. Beczka jest już uszczelniona i teraz zastanawia się co dalej, jak ją przygotować ,co jeszcze zrobić przed wlaniem do niej piwa. Niestety w piwnym temacie nic nie wiem wiec pozwoliłem sobie zapytać Kolegów o zdanie.
Pozdrawiam
Sław

Re: Dębowa beczka do piwa

: niedziela, 3 lut 2019, 11:58
autor: 70-MAREK
Obawiam się iż nikt Ci tutaj na to pytanie nie odpowie
Proponował bym zadać ja na https://www.piwo.org/

Re: Dębowa beczka do piwa

: niedziela, 3 lut 2019, 12:30
autor: Blażej
Beczka powinna być po jakiś specyfikach whisky burbon i dużej pojemności inaczej obawiam się, że piwo tak się przedębi, że bd drzazgami po spożyciu ....
U siebie mam browar raz na ileś wskakuje na kran portel bałtycki leżakowany w takiej beczce jak piwa nie kocham ... To tego nie odmówię sobie.

Re: Dębowa beczka do piwa

: niedziela, 3 lut 2019, 12:39
autor: Doody
Pamiętam RISa i Barley wine'a leżakowanego w beczkach po burbonie i po brandy, pochodzącego z browaru Dr Brew. To była poezja. Choć portery imperialne z Pinty z beczek po Scherry Oloroso też były zacne.

Re: Dębowa beczka do piwa

: czwartek, 7 lut 2019, 01:08
autor: Krzysztof63
Beczki dębowe do piwa były wewnątrz smołowane,aby odizolować piwo od wpływu drewna na smak. Generalnie to nie jest dobry pomysł. Wspomniane wyżej piwa, dojrzewające w beczkach po innych trunkach to piwa specyficzne, o pewnych cechach wina, którym dodatkowe dosmaczenie wzbogaci głębię smaków (mnie akurat nie przekonują takie wynalazki). Zadębienie zwykłego jasnego ale'a czy lagera to prosty sposób na zepsucie piwa.