Strona 1 z 1

Jak pić bimber

: środa, 25 lis 2020, 07:22
autor: Furtillo
Witajcie.

Tak pomyślałem że może podzielić się swoimi doświadczeniami, jak to robicie z czym to jecie.

Temat w humorze alkoholowym :odlot:

Re: Jak pić bimber

: środa, 25 lis 2020, 10:11
autor: użytkownik usunięty
Serwus.
Jak pić bimber :scratch: Wszystko jest dla ludzi- umiarkowanie, z głową :ok:
Odpoczywaj w pokoju Adolfie.

Re: Jak pić bimber

: środa, 25 lis 2020, 12:22
autor: czytam
Szklankami.

Re: Jak pić bimber

: środa, 25 lis 2020, 12:47
autor: wingrul
Jak najczęściej i ile się da :D

Re: Jak pić bimber

: środa, 25 lis 2020, 16:15
autor: Góral bagienny
Ja z kielonka taki z 80gr :pije:

Re: Jak pić bimber

: środa, 25 lis 2020, 16:44
autor: rozrywek
A ja piję z wiadra, poważnie.
Pod koniec rozrabiania i butelkowania zostaje coś w wiaderku.
I to jest mój rytuał: przechylić prosto w gardziołko resztkę. A tego i ze 150gram potrafi być.

A poważnie to pod bimberek najlepsza swojska prostota. Kawałek boczku kaszaneczka. Ogórek.

Ale z innej beczki. Jak rozrabiacie swoj bimberek? Co dodajecie?
Ja karmel, goździki odrobina rumu Stroh 80. A czasem i landrynkę anyżową wrzucę. Fantazjii jest sporo.

Re: Jak pić bimber

: środa, 25 lis 2020, 18:19
autor: spawacz
Zależy.... Każdy ma swój smaczek, swoje ulubione trunki, kilka lub wszystkie.... Zależy. Dziś mam Ochotę na żyto jutro na żubrówkę. Dziś z colą jutro z sokiem z jabłek. Nie dużo tak 0.5l co by nie przesadzić. Jest też cytrynówka, ale to na upalne letnie wieczory, z lodem w pokalu od piwa 0.5l. Cytrynowe TKO to cytrynówka 250ml woda mocny gaz i lód do 0.5l całkowitej objętości pokala. 2 pokale i tytułowe TKO.
Przepis na udany wieczór- słuchawki muzyka, ser pleśniowy np złoty lazur, albo gorgonzola, zielone oliwki i/lub pomidorki koktajlowe oraz destylat żytni.
Zaprawiam zaprawką żubrówkową własnej produkcji żubrówkę . Garść trawy na 1l spirolu. Później 50ml na 0.5l gorzały. Żyto to tylko dąb /beczka lub podbijam jak mam ochotę zaprawką z deski dębowej beczki po czerwonym winie. Tylko tyle.

Re: Jak pić bimber

: środa, 25 lis 2020, 18:26
autor: Góral bagienny
Ja zaprawiam tylko dębem i czasami syropem klonowym (rzadko) no ale ja spirytu nie robię tylko owoce i zboża :D

Re: Jak pić bimber

: środa, 25 lis 2020, 18:48
autor: Furtillo
Mojego znajomego dziadzia robił kiedyś z cukierkami kukułkami oraz miodówkę z goździkami, takie mocniejsze nalewki ale bardzo smaczne. (nie za słodkie)
Oczywiście na zakąskę była słoninka i wędzonki własnego wyrobu.

Re: Jak pić bimber

: środa, 25 lis 2020, 20:34
autor: Furtillo
Tutaj podrzucam filmik jak nie pić.. :lol:

Re: Jak pić bimber

: niedziela, 23 maja 2021, 14:05
autor: SinyNos
Ja kiedyś za małolata nad jeziorem piłem tak bimberek, z denka puszki po coli;) i o dziwo nikt nie oblał się ani nie poparzył.

Re: Jak pić bimber

: poniedziałek, 24 maja 2021, 07:29
autor: zaradek
Ja przeważnie z przepalonym cukrem, ekstraktem waniliowym + zaprawką do krupniku staropolskiego wg Cieślaka - polecam.
A to wszystko często w drinku z pepsi, chyba że jest to spotkanie z tteściem - to wtedy na czysto z kieliszków.

Re: Jak pić bimber

: poniedziałek, 24 maja 2021, 07:56
autor: Skir
No to się dołączę. Drinków nie piję. Inne:
- rudą tylko z lodem (lub bez) w szklance z grubym dnem;
- żyto, pyra, qq, jęczmień i inni, jeżeli są w formie "czysta" - kielonek 30ml z cienkiego szkła. nie popijając raczej (ewentualnie woda nie gaz po którymś)
- nalewki: jeden z max dwa kieliszki
- gin (jedyny, gdzie do naturalnego trunku dodaję coś jeszcze) z tonicem Kinleya, lodem i odrobiną martini, wysoka szklana.
- inne destylaty smakowe (zadębione, z dodatkami ziół czy syropu klonowego) najlepiej ulubiona kwadratowa szklanka z grubym dnem.
Tak już mam, że jak np. miałbym wypić whisky w zwykłej szklance, to wolę odpuścić. Podobnie jak w czasie pandemii, w "zamkniętym" lokalu (za drzwiami "Private") podali mi wódkę w plastikowym kubku) - no cholera, nie smakuje.
Żadne ze mnie panisko, jak trzeba i warunki polowe, to spoko z gwinta walnę czy ze szklanki Ale jak chcę pić jak lubię, to staram się o klimat: odpowiednie szkło, muzyczka, światełko i jak trzeba towarzystwo.
A przy okazji przypomniało mi się coś :). Kto pamięta co to znaczyło: "lej na wysoki kant?"

Re: Jak pić bimber

: poniedziałek, 24 maja 2021, 10:53
autor: Adam1070
Ja piję prawie codziennie wieczorem po 4-5 kieliszków 25gr. Zadębiony, rozrobiony do 50% i leciutko dosłodzony cukrem. Nie popijam. Do tego jak mam, boczek wędzony z własnej wędzarni. Właśnie mi się skończył. Muszę uwędzić. Gdzie jest promocja na boczek surowy?

Re: Jak pić bimber

: wtorek, 8 cze 2021, 20:34
autor: MASaKrA_Domingo
Bimber pijesz tak, żeby Ci smakował. Dobry pijesz sam lub z miksem. Słabszy pijesz z miksem, a kiepskiego nie pijesz w ogóle.

Na zdrowie!

Re: Jak pić bimber

: wtorek, 8 cze 2021, 21:08
autor: Kòpôcz
Ze smakiem i umiarkowanie. 120 gramów 40% to górna granica dawki bezpiecznej (przy zachowaniu 2 dni przerwy w tygodniu). Staram się spożywać poniżej 100 gramów. Jedziecie panowie (niektórzy) gołą dupą po rozbitym szkle...

Re: Jak pić bimber

: środa, 9 cze 2021, 18:45
autor: rozrywek
SinyNos pisze:Ja kiedyś za małolata nad jeziorem piłem tak bimberek, z denka puszki po coli;) i o dziwo nikt nie oblał się ani nie poparzył.
Nad jeziorem to piliśmy na pomoście rozrobione z wodą z jeziora. Tak aby nie było za słabe. Do damy się dolewało tak z 1/3 wody i było akuratne. Bo braliśmy taki ppdchodzący pod 75%.

Technika polewania była ważna bo to rytuał.
Pod pudełko zapałek:
Musztardówka podstawiona obok pudełka na sztorc i miara polania gotowa. Potem przekręcaliśmy pudelko na bok. A dla dziewczyn to pod zupełnie na płasko.
Taka miara.

Na zagrychę konserwa Tyrolska i chleb.
A prawdziwym Gentelmenem był ten co na widelcu swojej pani dał galaretkę z tej konserwy. Najsmaczniejsze przecież.

Oczywiście w połowie pomostu siedzieliśmy gdzie pod nami wody po pas.

No i oczywiście nikt nie miał prawa się kąpać po pijaku bo by dostał w ryj.

Także jak się pije bimber?
Pod pudełko zapałek.

Re: Jak pić bimber

: czwartek, 12 sie 2021, 15:14
autor: DomKabatnikow
Z bimbru najlepszy podkład pod kiepskiej jakości piwko :D