Strona 1 z 1

Wino herbaciane - roiboos

: poniedziałek, 23 maja 2011, 15:45
autor: macius
W przypływie nudy a pod wpływem radości zakupów(wszak sezon się zbliża), postanowiłem spróbować zrobić jakieś winko "nieowocowe". Poczytałem tu i tam, przejrzałem szafkę i wymyśliłem, że zrobię herbaciane, doprawione "na oko". Nastaw 5l, przecież to eksperyment tylko ;)
I tak to szło:
-8 torebek herbaty roiboos
-4 litry wody
-paczka skórek z pomarańczy
-3 goździki
-płaska łyżeczka cynamonu
-kilo cukru
-1 gram IOC Bayanus
-4 gramy Fosforanu amonu
-dwa jabłka w kostkę
-sok z dwóch cytryn

4 litry wody zagotowałem, wrzuciłem herbatę która parzyła się 5 minut. Do naparu wsypałem cukier, zamieszałem i zostawiłem do ostygnięcia. W międzyczasie przelałem wrzątkiem skórki z pomarańczy, jabłka sparzyłem i pokroiłem, i całość przypraw wrzuciłem do butli(łącznie z sokiem z cytryny). Uwodniłem też drożdże ;)
gdy "herbatka" ostygła do 32 stopni, zalałem przyprawy, dodałem drożdże i zatkałem rurką. I sobie wesoło bulka już :lol:
Celuję w około 15% i raczej półsłodkie, więc chyba trzeba będzie dorzucić piro jak tylko przerobi się druga rata(400gram cukru).
Co myślicie o takim czymś? Może ktoś już próbował?

Re: Herbaciane- roiboos

: poniedziałek, 23 maja 2011, 16:56
autor: JanOkowita
Dzień dobry,

robiłem wiele lat temu wino oparte o bazę wywaru z czarnej herbaty. Ale to było z 15 lat temu i prawdę mówiąc już nie pamiętam wrażeń smakowych.

Z ciekawością przeczytałem skład na nastaw i sądzę, że są wszelkie podstawy aby uzyskać ciekawy bukiet. Cynamon i jabłka mogą dać naprawdę fajny efekt, a herbata Rooibos już sama w sobie jest aromatyczna i ma piękny kolor.
Tak więc czekam na opis postępów. :klaszcze:

Pozdrawiam

Jan Okowita

Re: Herbaciane- roiboos

: wtorek, 24 maja 2011, 09:36
autor: macius
JanOkowita pisze:Dzień dobry,

robiłem wiele lat temu wino oparte o bazę wywaru z czarnej herbaty. Ale to było z 15 lat temu i prawdę mówiąc już nie pamiętam wrażeń smakowych.
Czyli można wnioskować, że nie było ani bardzo złe, ani bardzo dobre. Czyli już nieźle :D
JanOkowita pisze: Z ciekawością przeczytałem skład na nastaw i sądzę, że są wszelkie podstawy aby uzyskać ciekawy bukiet. Cynamon i jabłka mogą dać naprawdę fajny efekt, a herbata Rooibos już sama w sobie jest aromatyczna i ma piękny kolor.
Tak więc czekam na opis postępów. :klaszcze:

Pozdrawiam

Jan Okowita
Już teraz jest bardzo aromatyczne, w całym pokoju rozchodzi się śliczny zapach herbaty i cynamonu, mimo, że butelka stoi w szafie :D
Postępy będę meldował na bieżąco ;)

Re: Herbaciane- roiboos

: wtorek, 31 maja 2011, 21:20
autor: macius
Minęło 8 dni, blg spadło do około 4. Jutro planuję dodać drugą partię cukru i odcedzić owoce. Myślicie, że to dobry pomysł?
Na zdjęciu widać, że się rozjaśniło i mocno zmętniało ;)

Re: Wino herbaciane - roiboos

: poniedziałek, 10 paź 2011, 16:00
autor: lipton76
Odświeżę temat :) sam się zastanawiam, nad jakimś nieowocowym winkiem (ryżowiec odpada - nie mój smak) i zastanawiałem się nad herbatą z cytrusami. Co powiesz na temat tego winka? Czy może jeszcze czeka na finalną degustację? ;)

Re: Wino herbaciane - roiboos

: poniedziałek, 10 paź 2011, 18:52
autor: macius
Szczerze mówiąc, winko po dwóch obciągach wstawiłem do szafy i zapomniałem. A, że dodatkowo przeprowadziłem się teraz do Poznania, to sobie będzie stało ;)
Ale z tego co pamiętam i co wciągnąłem z wężyka, to za dużo skórek pomarańczy i można by dać więcej soku z cytryny.
Na wszystkich świętych wracam do domu, może będę pamiętał sprawdzić :D

Re: Wino herbaciane - roiboos

: środa, 15 sie 2012, 00:52
autor: pawelolek
Witam odsmażę trochę kotleta ))
Ja też nastawiłem winko z herbaty tylko z dodatkiem rodzynek. Winko po pierwszym obciagu jest słodkie ale już nie pracowało zlałem do klarowania. Wleje je w dame 5L i zostawie na jakiś czas (będę próbował) napisze co z tego wyszło i postaram sie wstawić jakieś zdjęcia.

10 łyżeczek herbaty zaparzonej
100g posiekanych rodzynek
2,5kg cukru
drożdże Fermvin PDM i pożywka, wystartowalo natychmiastowo ))

Re: Wino herbaciane - roiboos

: niedziela, 15 gru 2013, 11:28
autor: emi9522
Hihi.
Trochę odświeżę, właśnie mam zamiar zrobić winko herbaciane ;)
Nastaw na 5l ;)
Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis? :)
(Na miarę możliwości jakiś tańszy? >,,<)

Re: Wino herbaciane - roiboos

: niedziela, 15 gru 2013, 21:24
autor: sztender
emi9522 pisze:Hihi.(Na miarę możliwości jakiś tańszy? >,,<)
Będzie ciężko, ale jest to wykonalne. Ja bym zostawił 1kg cukru, 4 litry wody. Bez tego się nie obejdzie. Z dodatków: skórki z pomarańczy możesz pominąć. Wykorzystasz te z cytryny (1 wystarczy). Herbaty weź 4 saszetki, najwyżej zaparzysz dwa razy będzie prawie to samo jakbyś wzięła 8. 1 goździk też uciągnie, jest to aromatyczne skubaństwo. Cynamon możesz pominąć nie wszyscy lubią. Jabłka zjedz a dorzuć ogryzki też dadzą aromaty jabłkowe. Resztę niestety musisz dorzucić, tu już nie przyoszczędzisz (pożywki, drożdże). Pochwal się potem czy warto robić wino z herbaty i czy warto "oszczędzać".

Re: Wino herbaciane - roiboos

: niedziela, 15 gru 2013, 21:36
autor: emi9522
Okejka,dam wam znać lecz możliwe że zamiast herbatki pokuszę się na pomarańczowe >,,<

Re: Wino herbaciane - roiboos

: wtorek, 17 gru 2013, 23:19
autor: siwy1121
Emi, też chciałem robić winko pomarańczowe, bo wydawało mi się, że coś ciekawego z tego wyjdzie, ale nieco bardziej doświadczeni koledzy ostudzili mój zapał. Poczytaj http://alkohole-domowe.com/forum/wino-p ... t9733.html

Re: Wino herbaciane - roiboos

: wtorek, 17 gru 2013, 23:23
autor: gr000by
O tej porze roku (brakuje już owoców :() nastaw WOW'a - Wurzel's Orange Wine, http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=28629 i http://www.tanie-pijanie.blogspot.com/s ... nge%20Wine. Wino ma potencjał, a nie jest trudne do wykonania, sam się do takowego przymierzam.