Strona 1 z 1

Wino ryzowe - zapach zgorzeliny

: czwartek, 29 lip 2021, 21:48
autor: agata.Żurawska
Cześć!
19 maja nastawiłam wino ryżowe:
Ryz 1kg
Cukier 2,5kg
Woda 8l
Rodzynki 1paczka
Drozdze winne
(Cukier podzielilam na dwie fazy)

Z braku czasu nastaw stał do dziś razem z rodzynkami tzn ok 2 mc, dzis postanowilam zlać moszcz, który jest pieknie klarowny, ale pachnie jakbh zgorzeliną :(

Czy to wina, ze winko stało 2mc z rodzynkami i ryżem?
Czy to tak ma pośmiardywać?
Help

Re: Wino ryzowe - zapach zgorzeliny

: czwartek, 29 lip 2021, 23:07
autor: jakis1234
Przywitaj Się!
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

A co do wina. Daj mu czas, niech dojrzeje. Taki zapach pewnie pochodzi od padłych drożdży, z czasem powinno być lepiej.

Re: Wino ryzowe - zapach zgorzeliny

: sobota, 31 lip 2021, 08:07
autor: mirek-swirek
Jak pachnie zgorzelina?
Znam zapach zgorzeli, czyli gangreny. Znam zapach gorzały, znam zapach spalenizny, znam zapach wywołany przez bakterie gnilne Clostridium w zacierach na piwo.
Nie wiem jak pachnie zgorzelina

Re: Wino ryzowe - zapach zgorzeliny

: czwartek, 5 sie 2021, 21:19
autor: MASaKrA_Domingo
Zapewne czuć siarką, prawda?
Siarka generalnie jest potrzebna drożdżom do wzrostu, ale nie w każdej postaci. Najwidoczniej Twoje rodzynki były zakonserwowane siarką i stąd pachnie Ci siarką.
Za radą cydrowników:
Przy przelewaniu wina znad osadu, użyj rozbryzgu, aby dotlenić wino. Normalnie się tego nie robi, ale Ty najwidoczniej musisz. Owszem, wino się utleni, ale związki siarki też.

Re: Wino ryzowe - zapach zgorzeliny

: piątek, 6 sie 2021, 10:52
autor: czytam
Jeżeli to siarka, to pomoże zwój siatki miedzianej. Oczywiście umieszczony w pracującym nastawie.