LA MANCHA BRENDOX (CZERWONE)
: sobota, 21 lis 2020, 18:45
Witam wszystkich.
Ostatnim czasem nie miałem zbytnio pomysły na zrobienie wina, tak że postanowiłem że zakupie sobie tak zwany winopak, czyli 5L skoncentrowanego soku winogronowego.
Nie widziałem prostszego sposobu na zrobienie wina...
Wlać koncentrat do fermentatora, zalać wodą, wsypać drożdże (drożdże, stoper fermentacji oraz instrukcja w zestawie) i gotowe...
...do wina oczywiście dodawałem cukru by zwiększyć zawartość alkoholu do 13%.
Winko nastawiłem 20/09/2020 i w dniu dzisiejszym ściągałem je znad osadu po raz drugi po czym dodałem połowę saszetki do stabilizacji wina..
Miałem nie używać tego stopera fermentacji lecz stwierdziłem że nie podołam w wypiciu tylu wina tak że zostało ono zabezpieczone do dalszego leżakowania... (nie mam również zbytnio gdzie trzymać tych wszystkich butelek z winem gdyż w tym mieszkaniu nie posiadam piwnicy)
Wino w smaku jest bardzo dobre, w szczególności gdy zaleje się do 19l w finiszu (z samego winopaka można uzyskać do 23l wina, im mniej rozcieńczamy tym bardziej intensywny jest smak)
Nastaw jest już bardzo klarowny ale zostawię go jeszcze, może wytrąci jeszcze z siebie cosik po tym stoperze...
Czy ktoś z was robił może kiedyś wino z takiego skoncentrowanego soku..
Jakie były wasze wrażenia co do otrzymanego trunku..
Myślę że całkiem dobra alternatywa ze zrobieniem takiego wina gdy nie ma się dostępu do dobrej jakości produktu, owocu lub w czasie zimy...
...w końcu można z niego robić wina cały rok.
Pozostało tylko czekać aż winko nabierze swojego bukietu i nic tylko butelkować..
Piszcie co sądzicie o robieniu win ze skoncentrowanych soków..
Ostatnim czasem nie miałem zbytnio pomysły na zrobienie wina, tak że postanowiłem że zakupie sobie tak zwany winopak, czyli 5L skoncentrowanego soku winogronowego.
Nie widziałem prostszego sposobu na zrobienie wina...
Wlać koncentrat do fermentatora, zalać wodą, wsypać drożdże (drożdże, stoper fermentacji oraz instrukcja w zestawie) i gotowe...
...do wina oczywiście dodawałem cukru by zwiększyć zawartość alkoholu do 13%.
Winko nastawiłem 20/09/2020 i w dniu dzisiejszym ściągałem je znad osadu po raz drugi po czym dodałem połowę saszetki do stabilizacji wina..
Miałem nie używać tego stopera fermentacji lecz stwierdziłem że nie podołam w wypiciu tylu wina tak że zostało ono zabezpieczone do dalszego leżakowania... (nie mam również zbytnio gdzie trzymać tych wszystkich butelek z winem gdyż w tym mieszkaniu nie posiadam piwnicy)
Wino w smaku jest bardzo dobre, w szczególności gdy zaleje się do 19l w finiszu (z samego winopaka można uzyskać do 23l wina, im mniej rozcieńczamy tym bardziej intensywny jest smak)
Nastaw jest już bardzo klarowny ale zostawię go jeszcze, może wytrąci jeszcze z siebie cosik po tym stoperze...
Czy ktoś z was robił może kiedyś wino z takiego skoncentrowanego soku..
Jakie były wasze wrażenia co do otrzymanego trunku..
Myślę że całkiem dobra alternatywa ze zrobieniem takiego wina gdy nie ma się dostępu do dobrej jakości produktu, owocu lub w czasie zimy...
...w końcu można z niego robić wina cały rok.
Pozostało tylko czekać aż winko nabierze swojego bukietu i nic tylko butelkować..
Piszcie co sądzicie o robieniu win ze skoncentrowanych soków..