Wino dzika róża - pobudzenie fermentacji
: niedziela, 3 lis 2019, 21:54
Witam
mam pytanie robie wino z dzikiej róży, przepis wyglądał następująco 5 kg owoców , 3 kg cukry, 12 litrów wody, drożdże Bayanus G995 - 10 gr, kwasek cytrynowy 20 gr, pożywka 10 gr, po tygodniu dodałem 2,5 kg cukru + 2 L wody, po 3 tygodniach wino bulka tak raz na minutę ale blg ma aż 14 jak mogę zmusić je do przefermentowania cukru? Dostałem już jedną radę by je rozcieńczyć z wodą i nowymi owcami, ale nie za bardzo mam takie możliwości.
Dzięki i ozdrawiam
mam pytanie robie wino z dzikiej róży, przepis wyglądał następująco 5 kg owoców , 3 kg cukry, 12 litrów wody, drożdże Bayanus G995 - 10 gr, kwasek cytrynowy 20 gr, pożywka 10 gr, po tygodniu dodałem 2,5 kg cukru + 2 L wody, po 3 tygodniach wino bulka tak raz na minutę ale blg ma aż 14 jak mogę zmusić je do przefermentowania cukru? Dostałem już jedną radę by je rozcieńczyć z wodą i nowymi owcami, ale nie za bardzo mam takie możliwości.
Dzięki i ozdrawiam