Strona 1 z 1

Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino

: piątek, 21 wrz 2018, 19:39
autor: gofator
Aby dymiony się nie marnowały postanowiłem nastawić wino ryżowe z przepisu Skrzycha. Zrobiłem na 30 litrów gotowego trunku. oto skład
Baza:
ryż 6 kg.
cukier 4,5 kg+3,9kg = 8,4
woda 22,6l+3,6l= 26,1
kw. Cytrynowy 150gr.
rodzynki 1kg.
Przyprawy:
goździki 30szt.
ziele angielskie 30 szt.4
ziarna pieprzu czaarnego 45szt.
cukier wanilinowy 150 gr
imbir mielony 3 łyżeczki
bazylia 3 łyżeczki
cynamom 3 łyżeczki
tymianek 4 łyżeczki
kurkuma 6 łyżeczek
gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
kardamon 2 łyżeczki (brak w przepisie Skrzycha- dodałem bo lubię)
Najpierw w balonie wylądował wypłukany ryż, potem wypłukane we wrzątku rodzynki. Dodałem wszystkie przyprawy oraz pierwszą część wody( 22.5l) oraz syrop(4,5kg cukru). Po ostygnięciu nastawu dodałem drożdże. BLG 17- nie uważacie, że trochę niskie?

Re: Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino

: środa, 26 wrz 2018, 16:23
autor: gofator
Wczoraj tj 25.09.2018 BLG 0
Dziś rano brak pracy wina- dosłodziłem syropem cukrowym (3.6 wody i 3.9 cukru) Wino podjęło pracę :)

Re: Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino

: niedziela, 4 lis 2018, 18:59
autor: gofator
2go listopada wypadło równe 6 tygodni od nastawienia Skrzycha. Zlałem płyn, bebechy wywaliłem. około 32 litry jest obecnie w balonie. jest wytrawne (0blg). Jutro nastawiam kolejnje ryżowe :)

Re: Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino

: niedziela, 4 lis 2018, 19:09
autor: .Gacek
Gofator oprócz tego, że jest wytrawne opisz jakie jest w smaku. Domyślam się, że jest tak dobre i wstawiasz kolejny nastaw.
Jaką masz odmianę ryżu? Długo to namaczaleś ryż czy tylko opłukałeś?
Jak możesz to zrób porządek w spisie składników.

Re: Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino

: niedziela, 4 lis 2018, 19:12
autor: Jozinek
Ooo Bracie pewnie będzie sake, bo przy tej ilości to pewnie w rurki celujesz :klaszcze: .
Sam się zastanawiam czy nie spróbować z jednego nastawu ryżowego "dymnąć" na krótkim aabratku.
Ciekaw jestem czy ktoś czynił już takie eksperymenty.
Czemu niskie, jak blg 17 to szybciej przefermentuje jak np. z 23.
Dodasz szybciej drugą partię cukru, która powinna wagowo obejmować odpowiednią ilość cukru, obliczonego na założony % alkoholu.

Re: Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino

: niedziela, 4 lis 2018, 19:46
autor: gofator
Kocham sake. Ostatnio byłem w Japonii i przywiozłem kilka butelek. Niestety produkcja sake nie jest już tak prosta jak ryżowiec skrzycha. Na rurki nic nie planuję, bo nie posiadam rurek :) pędzę tylko wina. A ryżowiec Skrzycha jest wdzięcznym winem i tanim winem. Koszt butelki domowego Martini wynosi bagatela 2 zł :)

Re: Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino

: niedziela, 4 lis 2018, 21:20
autor: Woodworm
też mnie ciekawi destylacja tego wina
mam 16l tylko na innej mieszance ziół, piołun kłącze tataraku... ogólnie za dużo piołunu

Re: Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino

: poniedziałek, 5 lis 2018, 09:14
autor: Jozinek
damianf pisze:też mnie ciekawi destylacja tego wina
mam 16l tylko na innej mieszance ziół, piołun kłącze tataraku... ogólnie za dużo piołunu
Jakby destylować na szybko na kolumnie czy pot stilu to powinno wyjść coś ala sake :lol: .
Jak skończę z gronowym to może nastawię coś na ryżu i na wiosnę jak będzie gotowe puszczę na krótkim aabratku.
Mam taki chytry plan, zobaczymy co z tego wyniknie :odlot: .