Strona 1 z 1

Wino anyżowo-miętowe

: wtorek, 5 cze 2018, 17:14
autor: meteor297
Cześć
Jako że lubię sobie poeksperymentować i miałem ostatnio dość duże ilości mięty, postanowiłem zrobić między innymi winko anyżowo miętowe.
Najpierw w 2 litrach wody, rozpuściłem 3kg cukru. Następnie do zagotowanego syropu dodałem około pół kilograma świeżych liści mięty zielonej.
Pogotowałem 20 minut i zostawiłem na dzień aby się przegryzło i ostygło.
Kolejnego dnia odddzieliłem liście od płynu, dodałem 20 gwiazdek anyżu + garść sparzonych daktyli oraz 9 litrów wody.
Następnie wszystko poszło do balona (oczywiście dałem także drożdże).

Moje pytanie - próbował ktoś już coś takiego wcześniej robić?
Co z tego może wyjść? :)

Re: Wino anyżowo-miętowe

: środa, 6 cze 2018, 16:42
autor: JanOkowita
Ciekawe... które to poczynione przez Ciebie wino w życiu? Przerabiałeś już wcześniej klasyczne nastawy z winogron, jabłek, malin, itp.?

Re: Wino anyżowo-miętowe

: środa, 6 cze 2018, 21:12
autor: Kamal
Raczej nikt nie próbował. Na jakiś ekstra efekt bym nie liczył. Lepiej zacząć od prostych win, a później eksperymenty. :)
K.