Strona 1 z 1

Wino z ryżu, pomocy!

: wtorek, 5 gru 2017, 16:03
autor: Noffak
Witam, zrobiłem wino z ryżu. Dodałem bardzo dużo ryżu, bardzo dużo cukru, ok 5kg/5kg i 15l wody, rodzynki i turbo drożdże.

Dopiero teraz kapnąłem się, że użyłem turbo drożdży gorzelniczych 18% biowin. To podobno jakieś drożdże do bimbru?

Będzie coś z tego?
Winko pięknie się wyklarowało i wygląda nieźle, całość zajęła ok. 3 miesięcy.

Nie piję alkoholu i nie bardzo się na tym znam, wino wyszło dość słodkie, brat twierdzi że mocne.

Chcę to zlać do butelek na leżakowanie, będzie to można bezpiecznie pić?

Re: Wino z ryżu, pomocy!

: wtorek, 5 gru 2017, 18:27
autor: masterpaw2
Z całą pewnością można to pić i nic się nikomu nie stanie :ok:

Re: RE: Re: Wino z ryżu, pomocy!

: wtorek, 5 gru 2017, 19:04
autor: Noffak
masterpaw2 pisze:Z całą pewnością można to pić i nic się nikomu nie stanie :ok:
Najważniejsze! Zapomniałem napisać, że dodałem jeszcze rodzynki. Tak to wygląda, pierwsze butelki w mojej kolekcji, jeszcze nawet nie zbudowałem regału :)

Zaopatrzyłem się już w miernik blg i drożdże winiarskie. Następne będą, ulubione mojej dziewczyny, porzeczki i musi wyjść genialnie :) Obrazek

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Re: Wino z ryżu, pomocy!

: wtorek, 5 gru 2017, 20:32
autor: masterpaw2
Jak już będziesz robił kolejne winka, to trochę poczytaj o ich produkcji, bo to poczyniłeś na totalny żywioł :D
Polecam lekturę : Domowy wyrób win, Jana Cieślaka.

Re: RE: Re: Wino z ryżu, pomocy!

: wtorek, 5 gru 2017, 20:47
autor: Noffak
Od tego czasu trochę już się dowiedziałem, to było faktycznie prowizoryczne. Zmyliła mnie instrukcja z gorzelniczych turbo drożdży! :)
Następne będzie według sprawdzonych receptur :)

Re: Wino z ryżu, pomocy!

: sobota, 10 mar 2018, 21:10
autor: lasso
Jeśli chcesz coś na typ "martini" to mam przetestowany przez siebie przepis. Po kilku latach zmian składników i proporcji wychodzi pyszne :ok:

Re: Wino z ryżu, pomocy!

: niedziela, 15 kwie 2018, 18:14
autor: qwerty01
Podaj ten przepis. Akurat jestem pocżątkujący (kilka lat temu pomagałem, teraz sam postawiłem), a martini mi bardzo smakuje. :)

Re: Wino z ryżu, pomocy!

: poniedziałek, 16 kwie 2018, 08:44
autor: gadaka
Również poproszę :)

Re: Wino z ryżu, pomocy!

: czwartek, 30 sie 2018, 22:52
autor: Cherti
Witam!
Szukam skutecznej porady i mam nadzieję, że mi pomożecie. Jakiś czas temu pierwszy raz zrobiłem wino z ryżu i rodzynek, wyszło całkiem niezłe. Dostałem radę, żeby jeszcze raz nastawić wino z tego samego ryżu i rodzynek. Wlałem, więc wody i zrobiłem wszystko, żeby kolejny nastaw ruszył. Niestety nic takiego nie miało miejsca, przez chwilę nawet nie bulgotało. Nastaw stoi od początku czerwca (nie sprawdziłem stężenia cukru, bo nie miałem cukromierza). Nabyłem cukromierz, sprawdzam średnio co miesiąc stężenie i cały czas jest 17st.blg, płyn który uzyskałem zdaje się mieć alkohol w sobie, ale czytałem że gotowe wino powinno mieć 0st.blg. Do nastawu dodałem już drożdży piekarniczych na początku, później drożdże to startu a jakiś czas temu drożdży do restsrtu, ale nic nie działało. Balon stoi w pokoju, gdzie myślę że jest w miarę stała temperatura, a sam balon jest zasłonięty przed słońcem. Chciałem prosić o jakieś skuteczne porady dotyczące tego jak mogę zbić cukier w nastawie i dokończyć robić to wino.

Re: Wino z ryżu, pomocy!

: piątek, 31 sie 2018, 15:15
autor: dynio
Drożdże do restartu trzeba najpierw "zachartować" żeby nie padły od ilości % w nastawie.
I koniecznie trzeba dać pożywkę np. Activit (2x więcej g niż drożdży)
Jeżeli wsypałeś "na żywioł" to nic z tego

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Wino z ryżu, pomocy!

: sobota, 1 wrz 2018, 14:48
autor: inblue
Cherti,

Piszesz tak ogólnikowo, jakby wszyscy wiedzieli jak ten drugi nastaw robiłeś.
Niestety, drożdże tego też nie zrozumiały i nie poznały się na Twoim talencie.

Moja propozycja jest taka - wylej to co jest w kanał.
Podziękuj grzecznie za otrzymane rady dotyczące drugiego nastawu i zrób wg podanego niżej przepisu (na 10 litrów wina).

Ryż 2 kg
rodzynki 2 kg
cukier 2 kg
woda 11 litrów

Wykonanie.
Rodzynki zalać 5-cioma litrami wody, dodać drożdże (lub pracującą MD).
Po 24 godzinach rodzynki wycisnąć, do balonu wlać przemyty ryż, dodać odciek z wyciśniętych rodzynek.
Pozostałą po odciśnięciu masę z rodzynek zalać 6-cioma litrami wody.
Wycisnąć ponownie. W uzyskanym odcieku z drugiego tłoczenia rozpuścić cukier. Wlać do balonu.
Po dwóch dniach dodać pożywkę (DAF) w ilości 4g / 10 litrów nastawu.
Fermentować do końca - aż wartość Ballinga przestanie spadać.
Zlać. Zostawić do dojrzewania. Wypić.