Strona 1 z 1

Wino z ryżu plus paczka ziół do wermutu.

: piątek, 20 paź 2017, 09:30
autor: INTseed
Chciałem zrobić winko z takimi ziołami kupionymi jak na obrazku.
Mam teraz nastaw z ryżu, rodzynek, daktyli, żurawiny.
Czytałem że można ryż dwa razy użyć.
Czy bawić się w mycie go czy lepiej nowy dać. Chodzi mi o smak końcowego produktu.
Czy dać jeszcze coś do tego nowego nastawu oprócz ryżu, wody, cukru oraz ziół? Obrazek

Re: Wino z ryżu plus paczka ziół do wermutu.

: sobota, 21 paź 2017, 21:14
autor: Woodworm
możesz spokojnie użyc drugi raz, wypłucz i zostaw tylko ryż.
Dodaj kwasek cytrynowy, ilość wg przepisu wino ryżowe wg skrzycha

Re: Wino z ryżu plus paczka ziół do wermutu.

: sobota, 11 lis 2017, 17:19
autor: użytkownik usunięty
Pamiętaj, żeby rodzynki kilkukrotnie przepłukać z oleju którym są zapuszczone.

Re: Wino z ryżu plus paczka ziół do wermutu.

: wtorek, 27 mar 2018, 17:54
autor: kubusrozpruwacz
Witam 13 marca nastawiłem podwójną dawkę wina z ryżu wg skrzycha doprawioną właśnie tymi przyprawami ( 2 opakowania na 20L ) sam jestem ciekawy smaku jaki wyjdzie , same przyprawy jakoś specjalnie intensywnego zapachu nie posiadały , ale najważniejszy wynik końcowy.

Re: Wino z ryżu plus paczka ziół do wermutu.

: niedziela, 15 kwie 2018, 18:12
autor: qwerty01
Też mam te przyprawy. Wino postawiłem w środę. Nie mogę się doczekać wyniku.

Re: Wino z ryżu plus paczka ziół do wermutu.

: poniedziałek, 16 kwie 2018, 23:37
autor: Dwaid
qwerty - bardzo smaczne są te przyprawy, a wino które nimi zaprawiłem zniknęło bardzo szybko. Jedyny problem to taki, że są na prawdę drobno zmielone i ciężko je potem oddzielić od winka ;) lepiej macerować w wódce/bimbrze.

Re: Wino z ryżu plus paczka ziół do wermutu.

: sobota, 21 kwie 2018, 13:16
autor: qwerty01
Akurat mam worek filtracyjny trochę przypominający rękaw do ciasta. :)