Strona 1 z 1

Wino aloesowe

: niedziela, 15 gru 2013, 21:44
autor: mieszczuch
Cześć.

Dziś byłem u kolegi którego ojciec zajmuje się produkcją wina. Chwila pogawędki i wjeżdza temat wina - tutaj doznałem szoku, kolegi ojciec robi wino ALOESOWE zmieszane z owocami (jakaś mieszanka, czułem jabłko z wiśnią - ale smak bliżej nie określony jak dla mnie, a nie chciał zdradzić tajemnicy z czego to jest - wino w każdym bądź razie różowe) - nie dziwie się bo wino smakuje rewelacyjnie. Jedyne co się dowiedziałem to, że nie jest to aloes w czystej postaci tylko woda aloesowa dostępna w marketach np. "Piotr i Paweł" (udział aloesu w wodzie to około 40 %). Do tego oczywiście owoce i MD. Woda aloesowa to cena około 11 zł za 1,5l (czasem można dostać za 7 zł) także myślę nie ryzykowałby w ciemno.

Tutaj pytanie: czy takie coś jest trudne do otrzymania?
Co z czym mieszać żeby cokolwiek pijalnego z tego było? ( przepis raczej niedostępny może ktoś inny robi cos takiego i się podzieli bo jestem bardzo tym zainteresowany po dzisiejszej degustacji)

Dodam, że wino było pół słodkie z odczuwalną nutą alkoholu dopiero po głębszym łyku. Z tego co mi wiadomo wino to nie jest robione pierwszy raz także nie sądzę, aby to była jakaś próba.

Co do wody: woda nie jest czysta , po wlaniu do szklanki zawiera w sobie osad - aloes - w postaci kawałków aloesu.

Pozdrawiam.

Re: Odp: Wino aloesowe

: poniedziałek, 16 gru 2013, 10:22
autor: Zygmunt
http://alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1599

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Re: Wino aloesowe

: poniedziałek, 16 gru 2013, 18:21
autor: Kamal
@Zygmunt z tego co przeczytałem, nie polecasz wina z samego aloesu. Ale może z wiśnią, czereśnią, jabłkiem, gruszką, aronią lub jakimś innymi owocami, to to winko może mieć dobry smak.

Re: Wino aloesowe

: poniedziałek, 16 gru 2013, 19:22
autor: Zygmunt
Możliwe, ale ja już tego drugi raz sprawdzał nie będę, nie warto. Chyba, że ktoś lubi smak trawy (ogrodowej rzecz jasna:P )...

Re: Wino aloesowe

: wtorek, 17 gru 2013, 00:01
autor: mieszczuch
Dzięki za szybką reakcje. Jednak to co mi wysłałeś nie pokrywa się w ogóle z moim opisem. Nie chodzi mi o użycie bezpośrednio aloesu, zmiksowanie go i odstawienie jako "nastaw", ale jak wyżej napisałem - o wodę aloesową. Woda w smaku jest naprawdę smaczna i słodka (dla porównania kupcie takową w sklepie). Co innego rwać świeży aloes traktowany jako "chwast" u nas, a co innego woda smakowa (lecznicza poniekąd).

Mi chodzi o to, żeby taką wodę zmieszać z owocami i utworzyć coś pijalnego jak winko kolegi ojca. :ok:

[MOD - Odstępy dajemy PO znakach interpunkcyjnych, a nie przed nimi!]

Re: Wino aloesowe

: wtorek, 17 gru 2013, 18:13
autor: siwy1121
Woda aloesowa jest naprawdę dobra i chętnie spróbowałbym winka z tego. Spróbuj wyciągną sekretny przepis od ojca kolegi i koniecznie podziel się na forum.

Re: Wino aloesowe

: niedziela, 29 gru 2013, 13:46
autor: mieszczuch
Cześć. Piszę po krótkiej przerwie. Jeśli ktokolwiek był zainteresowany tym tematem to dowiedziałem się małe co nieco. Otóż używa on winogrona różowego (niestety rodzaju nie pamiętam, jak i paru innych szczegółów z imprezki - wybaczcie...). Drożdże firmy BIOWIN,bodajże madera.
I tutaj pojawią się mała niejasność - jak całe to winko. Oprócz wody aloesowej, o której wcześniej wspomniałem, dodaje on niewielkiej ilości agrestu i białych porzeczek (niewielkiej tzn około 1 l soku wyciśniętego na prasie, zarówno z agrestu, jak i porzeczek na 25 l całego winka). Wszystko to ląduje w balonie 35 l (ogólne proporcje to 11 kg winogrona, 5 l wody, 3,2kg cukru i wspomniana woda aloesowa w ilości 3 l + sok z porzeczek i agrestu 2x1l). Winogrona nie wyciska na prasie tylko dodaje zmiażdżone. Matkę przygotowuje na soku z agrestu (ma to jakieś znaczenie?). Całość doprowadzona do 24 blg, odstawiona do ogrzewanej piwnicy, w której panuję temperatura około 19-20 stopni na okres 3 miesięcy. Dodam też, że wspomniana woda aloesowa nie wpływa znacząco na wzrost blg, ale zdecydowanie na smak finalny. Winko jest po prostu MEGA.

Teraz pytanie czy to wszystko trzyma się "kupy"? Jest w tym może jakiś haczyk, o którym się nie dowiedziałem?

Re: Wino aloesowe

: niedziela, 29 gru 2013, 17:04
autor: Kamal
na 25 l całego winka
Chodzi Ci o produkt końcowy, czy nastaw?
Z wyliczeń tyle nie wychodzi wina.

Re: Wino aloesowe

: piątek, 3 sty 2014, 11:53
autor: mieszczuch
25 litrów w tym wypadku to ilość "przybliżona", o litr w tą czy w tą się już nie dopytywałem. Balon wyglądał jakby był wypełniony w 5/7 objętości więc tak przyjąłem.

Re: Wino aloesowe

: sobota, 4 sty 2014, 17:49
autor: Wald
W przybliżeniu faktycznie wychodzi ponad 20 litrów, a sam skład zapowiada się dobrze. Białe wino wieloowocowe, wytrawne, głównie gronowe, z dodatkiem porzeczki, agrestu i aloesu. Całość jak najbardziej trzyma się kupy i skoro tamto smakowało, wypada to powtórzyć.

Wino - Aloes

: środa, 26 lut 2020, 14:51
autor: JKelly73
Dzień dobry, żona ma trochę rozrośnięty aloes i tak się zastanawiam, czy da się go wykorzystać jakoś do wina? Może ktoś próbował zrobić wino z aloesu lub z dodatkiem aloesa?

Re: Wino - Aloes

: środa, 26 lut 2020, 20:38
autor: Erazer
Na YouTubie widziałem, że robią wino z kawy, coca-coli czy z odżywki białkowej, więc z aloesu także coś by wyszło :D
Wino z pomidorów też widziałem i podobno całkiem niezłe, eksperymentuj.
Być może będziesz pionierem ;)