Strona 1 z 1

Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

: poniedziałek, 22 paź 2012, 21:51
autor: manowar
Zupełnie możliwe dałeś dużo drożdży i jak poszły do ciepła i zaczęły pracować to zjadły.

Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

: poniedziałek, 6 lis 2017, 15:48
autor: szczepi
Witam.
Jeśli pokręciłem temat sorka jestem nowy na forum.
Ostatnio zabrałem się za produkcję wina z winogron. Około 10 kg winogron 4,5 litra wody i 2.7 kg cukru. Winogrona zgniecione i zalane syropem . Po 2 dniach do balona dodałem drożdże aktywne . Wino ładnie pracowało 2 tygodnie . Wczoraj pozbyłem się z baniaka owoców ( oczywiście umyłem go ) i wlałem winko .
Zastanawia mnie tylko smak wina było bardzo słodkie z minimalnie wyczuwalnym smakiem alkoholu czy tak ma być ??
Proszę o pomoc w rozwianiu obaw i o radę od bardziej doświadczonych w temacie.
Pozdr

Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

: poniedziałek, 6 lis 2017, 22:55
autor: tomhas
Zmierz BLG, to podstawa. Poza tym niech stoi teraz w spokoju min miesiąc.