Za dużo drożdży
: poniedziałek, 16 lis 2020, 14:58
Potrzebna pomoc.
Nastawiłem 7,4kg ciemnego winogrona na fermentację w miazdze - zmierzone 17*blg, kwasowość nieznana.
Dodałem:
- syrop 0,5l + 300g cukru. mierząc w 13%.
- drożdzę https://robimywedliny.pl/pl/p/Zestaw-startowy-do-50L-wina-Drozdze-Pozywka/1488?gclid=Cj0KCQiA48j9BRC-ARIsAMQu3WTWx8IpM4Z0O859dQ664DPnMpEg80BizzMB5XkNPK5tuc6y1EPVsDwaAiQLEALw_wcB
- 5 gramów pożywki
Po 6 dniach zakończyła się fermentacja burzliwa mam 0* blg, odebrałem ok. 5 litrów nastawu do 10l gąsiora - tu moje pytanie czy powinienem coś dodawać/zrobić żeby nastaw się nie zepsuł?
Z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość.
Nastawiłem 7,4kg ciemnego winogrona na fermentację w miazdze - zmierzone 17*blg, kwasowość nieznana.
Dodałem:
- syrop 0,5l + 300g cukru. mierząc w 13%.
- drożdzę https://robimywedliny.pl/pl/p/Zestaw-startowy-do-50L-wina-Drozdze-Pozywka/1488?gclid=Cj0KCQiA48j9BRC-ARIsAMQu3WTWx8IpM4Z0O859dQ664DPnMpEg80BizzMB5XkNPK5tuc6y1EPVsDwaAiQLEALw_wcB
- 5 gramów pożywki
Po 6 dniach zakończyła się fermentacja burzliwa mam 0* blg, odebrałem ok. 5 litrów nastawu do 10l gąsiora - tu moje pytanie czy powinienem coś dodawać/zrobić żeby nastaw się nie zepsuł?
Z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość.