Strona 1 z 1

Wino zmieniło kolor na mleczny

: sobota, 12 paź 2019, 10:18
autor: eslimak2
Witam
Postawiłem dwa winka gronowe jedno na Bayonusie 995 drugie na Valvin 1116 to pierwsze ksiązkowo pracuje a drugie dało czadu wywaliło w sufit.Akcja ratunkowa wyglądała tak zlanie dużej częci wina do pojemnika to co zostało w balonie nadal wycjodziło więc wszystko zlałem 20 litrów do balonu 40 l pieniło sie i mocno pracowało i nadal pracuje ale kolor zmieniło na taki budyniowy . Dzisiaj 3 dzień burzliwej F BLg 15 smak słodkie lekko wyczuwalna kwaskowość pracuje co 5 sekund czy mam sie martwić czyczekać i obserwować.
załączam zdjęcie
Winko.jpg

Re: Wino zmieniło kolor na mleczny

: poniedziałek, 24 lut 2020, 20:32
autor: orcio666
Też mam taki problem, poradzi ktoś coś?

Wysłane z mojego DRA-L01 przy użyciu Tapatalka

Re: Wino zmieniło kolor na mleczny

: poniedziałek, 24 lut 2020, 22:31
autor: .Gacek
@eslimak2 na pewno już sobie poradził a szkoda, że tego nie opisał. Mleczny kolor w jego nastawie jest spowodowany przez pracujące drożdże w nastawie w którym było zbyt dużo drożdży oraz wody. I tutaj nie ma się o co martwić :mrgreen: Po fermentacji osad drożdżowy będzie stopniowo opadał na dno i utworzy kożuch na dnie. Dlatego tak ważne jest późniejsze delikatne lewarowanie nastawu znad osadu aby ten nie przejął charakterystycznego posmaku.
@orcio666 a skąd Ty masz winogrona o tej porze roku?

Re: Wino zmieniło kolor na mleczny

: wtorek, 25 lut 2020, 06:47
autor: orcio666
@. gacek w ubiegłym roku winorośl tak mi obrodzila że ile miałem dymionow to postawiłem, ile było wolnych słoików to poszło na sok, a pozostałe 8-10 skrzynek poszło do zamrożenia, szkoda było zostawiac bo bardzo słodki

Wysłane z mojego DRA-L01 przy użyciu Tapatalka

Re: Wino zmieniło kolor na mleczny

: niedziela, 30 paź 2022, 18:18
autor: eslimak2
.Gacek pisze:@eslimak2 na pewno już sobie poradził a szkoda, że tego nie opisał. Mleczny kolor w jego nastawie jest spowodowany przez pracujące drożdże w nastawie w którym było zbyt dużo drożdży oraz wody. I tutaj nie ma się o co martwić :mrgreen: Po fermentacji osad drożdżowy będzie stopniowo opadał na dno i utworzy kożuch na dnie. Dlatego tak ważne jest późniejsze delikatne lewarowanie nastawu znad osadu aby ten nie przejął charakterystycznego posmaku.
@orcio666 a skąd Ty masz winogrona o tej porze roku?
Witam
Długo mnie nie było już jestem tak jak mówisz poradziłem sobie ale tamto wino już wytrunkowane.
Ale tak pozatym dziwne z tymi drożdżami bo piszą np. na opakowaniu , że od 10 do 25 litrów nastawu nastawiam 35 i wino robi sie mleczne za dużo drożdży hm?