Strona 1 z 3

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 5 paź 2019, 15:11
autor: Góral bagienny
Trzeba było wycisnąć owoce zanim przelałeś do dymiona teraz to Ci grozi rozsadzenie dymiona :o
Nie zakładaj rurki fermentacyjnej ;)

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 5 paź 2019, 15:33
autor: Machines
Dzieki Góral co do rozsadzenia to pilnuje po jakim czasie mam wywalić te winogrona z balona....

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 5 paź 2019, 17:17
autor: czytam
Wyrzuć owoce albo zmień naczynie na większe.

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 6 paź 2019, 12:07
autor: freek
Pisałem przecież ,z owocami fermentuj do 2 tygodni. Mogłeś tak jak góral pisał już oddzielić owoce bo po co się teraz męczyć wyciągając je? No ale, nauczka na przyszłość, poza tym ciężko będzie Ci teraz zatapiać czape, i uważaj żeby owoce nie przytkały rurki.
Kolego Krystian, zrób jak Dynio radzi chyba że chcesz wino to dodaj do tego te 30 kg jeszcze bez wody i cukru żadnego i rób wg zasad.
Pozdro

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 6 paź 2019, 12:53
autor: lesgo58
Po fermentacji burzliwej do balona lewarujesz tylko płyn, gęste albo wyrzucasz albo wykorzystujesz do dalszego osobnego przerobu.

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 7 paź 2019, 07:18
autor: Machines
Dzięki, dzięki ........

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 8 paź 2019, 15:35
autor: eldier
Moim zdaniem to już czas, żeby odcisnąć moszcz od miazgi i to im szybciej tym lepiej.

Re: wino z ciemnych winogron

: środa, 9 paź 2019, 13:59
autor: Machines
Eldier dzięki

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 11 paź 2019, 20:49
autor: Machines
Witam kolegów jutro wyrzucam owoce z gąsiora i pytanie mam czy fermentacja dalej będzie przebiegała tak samo ..

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 11 paź 2019, 21:21
autor: Góral bagienny
Na początku może lekko przystopować ale nic się nie martw zacznie dalej pracować ;)

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 12 paź 2019, 06:59
autor: Machines
Podziękować Góral...

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 12 paź 2019, 20:16
autor: Machines
Witajcie Góral tak jak pisałem ,dziś wywaliłem owoce z balona,uciążliwe to było ale dałem rade, no i winko przestało pracować,tak jak pisałeś,zobaczymy jutro po zmierzeniu cukromierzem wskazał jakieś 5 blg dlatego jakieś bo spławik ocierał o menzurkę i ciężko było tak precyzyjnie stwierdzić czy 4 czy 6,no i oczywiście dosypałem 0,2kg cukru, jeszcze mam pytanie kiedy następne zlanie i wylanie osadu mam zrobić.

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 12 paź 2019, 20:38
autor: Góral bagienny
Wszystko ok ;) Jak przestanie pracować i masz osad na dnie to wtedy zlewaj znad osadu :)

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 13 paź 2019, 21:32
autor: Machines
Witam podpowiedź jeszcze Górall, jeżeli będę chciał dodać kolejna partię cukru po tygodniu lub dwóch,czy mam zlać wino znad osadu.

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 13 paź 2019, 22:35
autor: Góral bagienny
Jeżeli fermentacja zwolni to jak najbardziej możesz zlać z nad osadu. Prawidłowo pierwsze zlanie powinno się zrobić po burzliwej fermentacji ;)

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 14 paź 2019, 09:11
autor: Machines
Podziękować Góral

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 14 paź 2019, 10:39
autor: kubusrozpruwacz
Kolego z 25 kg owoców zrób sobie 30 l dobrego winka .Na 15 % wino potrzebujesz około 7,7kg cukru odejmujac cukier w owocach wystarczy 7kg , dodałeś już 3 więc jeszcze dodaj 2x po 2kg .Z 25kg owoców powinieneś mieć około 17 l soku więc do tego potrzebujesz 9l wody i biorąc pod uwagę obj cukru ( 7kg to okolo4 l obj) wyjdzie Ci 30l wina. Jeśli masz wiaderko fementujace po oddzielenia owoców przelej do wiaderka dodaj 2 kg cukru po tyg kolejne dwa i dolej wody do 30 jeśli nie dodawales drożdży proponuje się bayanusy dla pewności żeby przerobiony Ci cały cukier .

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 14 paź 2019, 13:21
autor: Machines
Dzięki Kubus....szkoda że tak późno się odezwałeś,ale dzięki bardzo....

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 14 paź 2019, 16:46
autor: kubusrozpruwacz
Będzie na następny raz :)

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 14 paź 2019, 20:35
autor: mocho
kubusrozpruwacz pisze:Kolego z 25 kg owoców zrób sobie 30 l dobrego winka .Na 15 % wino potrzebujesz około 7,7kg cukru odejmujac cukier w owocach wystarczy 7kg
Coś bardzo mało tego cukru w winogronach przyjmujesz, w 25 kg owoców tylko 0,7kg? Moim zdaniem jest go przynajmniej z 5 razy tyle, poza tym jeżeli chciałbym dobre wino to wody nie dawał bym w ogóle

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 14 paź 2019, 20:45
autor: Machines
No tak... jeszcze raz dzięki.

Re: wino z ciemnych winogron

: środa, 16 paź 2019, 16:23
autor: kubusrozpruwacz
Winogrona zawierają około 16%cukrów co jest i tak mało ważne bo bayanusy przejedza dodatkowy cukier, a co do wody,... fajnie zrobić wino z samych owoców ale trzeba pamiętać że zawierają one dużo kwasów i trzeba by było taki sok odkwaszac , a według mnie szkoda z 25kg owoców zrobić tylko 10 litrów wina nawet najlepszego o którym pewnie piszesz ta uwagę. Pozdro

Re: wino z ciemnych winogron

: środa, 16 paź 2019, 21:06
autor: maria.kowalczyk
Witajcie, mam pytanie 2/10/19 nastawiłam wino z winogron, dziś już mi słabo fermentuje raz na 3 minuty, czy coś z moim winem jest nie tak .Po raz pierwszy robię wino,czy powinnam go już zlać znad osadu , czy coś zrobiłam nie tak? Wykorzystałam już cały cukier na wino o mocy ok.12%. Bardzo proszę Was o pomoc.

Re: wino z ciemnych winogron

: środa, 16 paź 2019, 23:01
autor: Góral bagienny
Koleżanko warto przeczytać i jakby nie było odpowiedzi na jakieś pytanie to pytać ;) podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html

Re: RE: Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 17 paź 2019, 05:59
autor: dynio
kubusrozpruwacz pisze:Winogrona zawierają około 16%cukrów co jest i tak mało ważne bo bayanusy przejedza dodatkowy cukier, a co do wody,... fajnie zrobić wino z samych owoców ale trzeba pamiętać że zawierają one dużo kwasów i trzeba by było taki sok odkwaszac , a według mnie szkoda z 25kg owoców zrobić tylko 10 litrów wina nawet najlepszego o którym pewnie piszesz ta uwagę. Pozdro
Najbardziej popularne ciemne winogrona przerobowe do uprawy w Polsce:
Regent 21°Bx, 7g kwasów
Leon Millot 22,2°Bx, 6,5g kwasów
Rondo 19°Bx, 8g kwasów

Jeżeli robi się wino z nieznanych winogron (najczęściej deserowych) to się zgodzę, ale nie jeżeli użyje się odmiany na wino

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 17 paź 2019, 21:59
autor: eldier
Chyba, że jest to dość popularna w starszych ogrodach labrucha, która nawet 16% cukru nie ma ;)

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 19 paź 2019, 14:18
autor: mocho
kubusrozpruwacz pisze:według mnie szkoda z 25kg owoców zrobić tylko 10 litrów wina nawet najlepszego o którym pewnie piszesz ta uwagę. Pozdro
Kwestia kto czego oczekuje, moim zdaniem zamiast robić średnie/kiepskie to lepiej je kupić w sklepie. Jak już robić to najlepsze jak się tylko da

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 14 mar 2020, 13:33
autor: tswiatek
Witam, Mam problem z winem z ciemnych winogron. Wino ustawiłem we wrześniu. Przestało pracować w grudniu. Niestety pojawił się biały nalot na powierzchni wina. Nie zepsuło to smaku, ale nie wiem jak się tego pozbyć i cóż to może być? Ponadto kilkukrotne odciąganie wina do butelki stojącej powoduje, że wino zabutelkowane mocno fermentuje.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 14 lip 2020, 16:18
autor: donald1209
Jak jest biały kożuch to tylko na rurki.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 14 lip 2020, 17:01
autor: dynio
Nie koniecznie, powodem zapewne jest mało siarki, dostęp tlenu i wyższa temperatura. Możesz pozbyc sie b.delikatnie kożucha z góry lub ściągnąć wężykiem wino od spodu (kożuch zostanie na sciankach) do innego gąsiora. Koniecznie dodaj pirosiarczynu i obserwuj co sie bedzie dzialo, jeżeli sie powtórzy to wtedy na rurki

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 1 paź 2020, 19:35
autor: Pppaaawww
Czy 23 blg po 4 dniach to dobre wskazanie? Chcialem dodac teraz jeszcze 1.5 kg cukru w 1 litrze widy. Na początku nastawiłem 10 kg winogrona czarnego i 2 kg cukru z 4 litrami wody.czy dobrze planuje?

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 12 paź 2020, 19:09
autor: Pppaaawww
Co zrobić zeby uzyskać wino słodkie tak powyżej 10 %. Obecnie po dwóch tygodniach blg wynosi 15. Jak do tej pory to bylo 3.5 kg cukru i 5 litrów wody i 10 kg winogrona. I dodam ze nie oddzielałem od owoców jeszcze bo cały czas nastaw jeszcze pracuję

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 12 paź 2020, 22:10
autor: jakis1234
@Pppaaawww .
Wino nie dosładza się jak pracuje, w ten sposób dostarczasz pokarmu drożdżom i będziesz miał więcej alkoholu ( no chyba, że drożdże już padną od nadmiaru alkoholu :)).. Poczekaj aż drożdże całkowicie zakończą pracę, potem trzeba je zabić i dopiero wtedy można dosładzać wino do swoich potrzeb. Można co prawda dać inne słodziki (ksylitol itp), ale one jednak wnoszą swoje smaki.
Ech, generalnie długi temat, ciężko wyjaśnić w kilku zdaniach - poczytaj kolego, są fora przeznaczone specjalnie dla winiarzy:
http://wino.org.pl/forum/
http://www.winogrona.org/forum/

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 13 paź 2020, 13:27
autor: lesu.pl
Jeżeli mogę się wtrącić to zawodowi winiarze robią wina na samym soku wyłącznie. Jeżeli chcesz (a mówię tylko o czerwonym winogronie!) uzyskać w winie maksymalne stężenie antyoksydantów to przetrzymaj owoce nawet 4 tygodnie. O wpływie przeciwutleniaczy naturalnych na organizm człowieka pisał nie będę. Informacji na ten temat jest wiele.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 13:35
autor: irena3105
Witajcie drodzy grupowicze.
Pierwszy raz robię wino i chyba mam problem.
Proszę o rady.
2.10.2021r. 16 kg winogron granatowych niemytych <dzikusy> z własnej działki<słoneczne stanowisko>Początkowe BLG 17
1 litr wody, 1kg cukru.Po 3 dniach ruszyło. Po 10 dniach odcisnęłam owoce ,rozpuściłam w 1 litrze 2kg cukru.,dodałam. Ruszyło ładnie. Po następnym tygodniu dodałam jeszcze 2 kg cukru rozpuszczonego w 1 litrze wody. Chwilkę "pyrkało" a teraz jest cisza. Nastaw trzymam we wiadrze fermentacyjnym. 20 litrowym. Wolnej przestrzeni jest 5 cm. Temperatura pomieszczenia 24 stopnie. Jeśli wyjdzie chciałabym wino wytrawne. 26.10.2021 poruszałam wiadrem<oczywiście bez otwierania> i zaczęło pyrkać co 20 -25 sekund
i tak jest do dziś Jak przycisnę wieczko wiadra z fajki fermentacyjnej pachnie ładnie.
Moje pytania .
Co dalej ? Już wiem, że mam za dużo cukru :( , ale może jest jakiś sposób, żeby nie wyszedł miód.

Z góry dziękuję za wszystkie rady.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 15:51
autor: jakis1234
I znowu drożdże dzikusy i problemy z nimi, pewnie doszły do granicy wytrzymałości alkoholowej i padły.
Jaki jest aktualny Blg? Spada, czy już się zatrzymał?
Koleżanko, za mało informacji. Wino dobrze wyliczone i nastawione na prawidłowych drożdżach wychodzi wytrawne, potem się je dosładza do smaku.
W Twoim przypadku trudno cokolwiek doradzać, jak nie mamy danych w jakim aktualnie stanie jest wino.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 16:03
autor: irena3105
Obecne Blg to 12 . Bulgocze co 12-15 sekund.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 16:52
autor: jakis1234
To nic nie ruszaj. Wino nadal pracuje, niech sobie spokojnie pracuje.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 17:13
autor: użytkownik usunięty
Serwus
No, cukru koleżanka nie żałowała ;) 17Blg startowego plus 2x2 kg cukru sypanego w porcjach z dwoma litrami wody ;/ Pozostało 12blg - dużo. Dzikusy nieprzewidywalne, mogą się zatrzymać w każdej chwili. Ale oczywiście niech jadą do zwycięstwa. Taki cukier to na bayanusy dobry :ok:

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 18:03
autor: dynio
5k cukru na 16kg winogron?
Wychodzi ponad 22° tego to chyba i bayanusy by nie przerobiły...


Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka