Strona 1 z 3

wino z ciemnych winogron

: piątek, 27 wrz 2019, 19:33
autor: Machines
Witam potrzebuje porady postanowiłem zrobić winko z ciemnych winogron wiec zebrałem 25kg wszystko wsypałem do beczki pomiażdżyłem na miazgę i dałem 3kg cukru do tej miazgi bez wody i drożdże winiarskie no i czekam jedna dobę i nic się nie dzieje pytanie czy coś z tego będzie....

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 28 wrz 2019, 06:14
autor: dynio
Podaj więcej danych: jakie drożdże, jaka temp w pomieszczeniu itd

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 28 wrz 2019, 11:45
autor: freek
Wiadomo jak słodkie było winogrono? Nie wiadomo czy drożdże nie będą miały za słodko by ruszyć i nie wykluczone, że będziesz musiał dolać trochę wody lub jeżeli nie chcesz wody to dodać jeszcze winogrona lub samego soku z niego by to wystartowało. Ale na takie dywagacje jeszcze za wczesnie, jak po 2-3 dobach nic sie nie będzie działo to wtedy będziesz działał.
Ps. Oczywiście wiesz, że ruch w rurce nie jest wyznacznikiem fermentacji? Mam na myśli nieszczelności itd.
Pozdro

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 28 wrz 2019, 17:22
autor: Machines
Dziękuje bardzo poczekam jeszcze jedna noc tak jak pisze freek ....

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 28 wrz 2019, 21:10
autor: wawaldek11
Pomiar Blg jest najlepszym wyznacznikiem postępu fermentacji. Cukromierz jest nieodzowny.

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 28 wrz 2019, 21:28
autor: Góral bagienny
A spławik to ma być z ciężarkiem i haczykiem? :hahaha:
Sorry ale nie mogłem się powstrzymać :D
Skoro niektórzy Modowie walczą z psotą :D to piszmy cukromierz ;)
Pozdrawiam Góral :)

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 29 wrz 2019, 09:45
autor: Machines
Witam po dzisiejszej nocy tez nic się nie dzieje,czy mogę wycisnąć z tej dwudniowej miazgi sok i przelać do gąsiora i zatkać rurka fermentacyjna ewentualnie dodać jeszcze drożdży,ile powinno być BLG te początkowe po dodaniu cukru żeby nie przesadzić...dziekuje

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 29 wrz 2019, 20:48
autor: Machines
Witam w beczce coś zaczęło się dziać pojawiła się piana co to oznacza i co dalej na smak kwaśne ...

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 29 wrz 2019, 21:34
autor: Góral bagienny
Fermentuje ;)

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 30 wrz 2019, 07:01
autor: Machines
Mam trzy pytania w beczce powstała czapa z tych owoców która się unosi czy mam co jakiś czas mieszać ,czy trzeba dodać cukier skoro fermentuje i ma smak kwaśny...

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 30 wrz 2019, 17:06
autor: Góral bagienny
Zatapiaj czapę 2 razy dziennie po 3 dniach 1 dziennie ;)
Co do dosłodzenia to sprawdz blg

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 30 wrz 2019, 21:14
autor: Machines
Góral dzięki bardzo Ile powinno być blg żeby nie przesadzić ....

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 30 wrz 2019, 21:41
autor: Góral bagienny
Ja nie robię win nie przepadam za nimi wolę mocniejsze co nieco :D
Z tego co wyczytałem z Twoich postów to wino dopiero zaczęło pracować więc na pewno nie przerobiło jeszcze cukru ;)
Masz czas żeby poczytać ile wody i cukru jeszcze dodać ;)
Owoce bym odcedził tak po półtora tygodnia od nastawienia.
Pozdrawiam Góral ;)
Edit Poczytałem tak na szybko jeżeli blg wynosi koło 5 to możesz dodać cukier ;)

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 30 wrz 2019, 23:25
autor: freek
Żeby nie przesadzić z czym? Z mocą gotowego wina czy ze stężeniem odpowiednim dla drożdży? JeŻeli chcesz by wino było tak mocne jak tolerancja drożdży, które dodałeś, to musisz znać początkowe blg by teraz dodać w drugiej partii odpowiednią ilość cukru. Jeżeli nie znasz, a chyba nie znasz i ponadto chcesz uzyskać wino np słodkie lub półsłodkie to dodawaj np po 0,3 kg cukru i czekaj aż przerobi i znów cukier, znów przerobi i znów cukier, a jak już przestanie pracować tzn że drożdże skończyły robotę. Wtedy próbujesz, dosładzasz lub nie do smaku, możesz zasiarkować(uwaga na proporcje!), i odstawiasz do dalszego klarowania i układania się.
Oczywiście zatapiaj pulpe ze 2 razy dziennie, cukier dodawaj jak blg Bedzie w okolicy "5" a owoce odciśnij do 14 dnia fermentacji i potem pracujesz już na moszczu/ młodym winie.
A Noi już wiesz, że cukromierz jest niezbędny.
Pozdro

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 1 paź 2019, 09:21
autor: Machines
O bardzo dziękuję Freek jest to moje pierwsze winko także i pytań jest dużo, a w necie te opisy jakoś nie mogę tego połapać .....

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 1 paź 2019, 20:06
autor: krystianlukasik8
Witam, mam dylemat...otóż 40kg owoców z winogrona obrane rozdrobnione i blg na poziomie 17, siedzi sobie w beczce niemal tydzień. Dodałem 4 kg glukozy(nie wiem czy przy winie ma to jakieś znaczenie) i hula na 995 aż miło. Czapę zatapiam raz dziennie, i teraz się zastanawiam, czy bawić się w wino i oddzielić moszcz od reszty owoców i z tego co zostało zrobić coś na wzór grappy, czy olać wino i poczekać z miesiąc i wszystko na rurki puścić...dostałem jeszcze 30kg winogrona i obrane czekają na mój ruch. Jakby ktoś kiedyś podobny dylemat miał i wybrał jakiś kierunek z którego był zadowolony to proszę o radę:)

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 1 paź 2019, 21:40
autor: Machines
Krystian tylko góral albo freek coś na pewno ci doradzą,.......

Re: wino z ciemnych winogron

: środa, 2 paź 2019, 07:02
autor: dynio
Odciśnij moszcz po 2tyg. Z uzyskanego wina rób brandy, a wytłoki zalej znowu syropem glukozowym i rób grappe

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: środa, 2 paź 2019, 10:15
autor: krystianlukasik8
Dzięki Dynio, Twój plan bardzo mi się podoba:)

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 5 paź 2019, 13:51
autor: Machines
Witajcie. Więc tak po tygodniu fermentacji winogron w beczce, którą przykryłem płótnem i mieszałem czapę 3 razy dziennie, dziś przelałem wszystko z beczki do balona szklanego czyli gąsiorka i zatkałem rurka fermentacyjną. Mam pytanie - otóż po dwóch godzinach owoce tak się unoszą do góry do samego korka ze trzeba to mieszać żeby opadło - czy tak powinno być?

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 5 paź 2019, 15:11
autor: Góral bagienny
Trzeba było wycisnąć owoce zanim przelałeś do dymiona teraz to Ci grozi rozsadzenie dymiona :o
Nie zakładaj rurki fermentacyjnej ;)

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 5 paź 2019, 15:33
autor: Machines
Dzieki Góral co do rozsadzenia to pilnuje po jakim czasie mam wywalić te winogrona z balona....

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 5 paź 2019, 17:17
autor: czytam
Wyrzuć owoce albo zmień naczynie na większe.

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 6 paź 2019, 12:07
autor: freek
Pisałem przecież ,z owocami fermentuj do 2 tygodni. Mogłeś tak jak góral pisał już oddzielić owoce bo po co się teraz męczyć wyciągając je? No ale, nauczka na przyszłość, poza tym ciężko będzie Ci teraz zatapiać czape, i uważaj żeby owoce nie przytkały rurki.
Kolego Krystian, zrób jak Dynio radzi chyba że chcesz wino to dodaj do tego te 30 kg jeszcze bez wody i cukru żadnego i rób wg zasad.
Pozdro

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 6 paź 2019, 12:53
autor: lesgo58
Po fermentacji burzliwej do balona lewarujesz tylko płyn, gęste albo wyrzucasz albo wykorzystujesz do dalszego osobnego przerobu.

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 7 paź 2019, 07:18
autor: Machines
Dzięki, dzięki ........

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 8 paź 2019, 15:35
autor: eldier
Moim zdaniem to już czas, żeby odcisnąć moszcz od miazgi i to im szybciej tym lepiej.

Re: wino z ciemnych winogron

: środa, 9 paź 2019, 13:59
autor: Machines
Eldier dzięki

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 11 paź 2019, 20:49
autor: Machines
Witam kolegów jutro wyrzucam owoce z gąsiora i pytanie mam czy fermentacja dalej będzie przebiegała tak samo ..

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 11 paź 2019, 21:21
autor: Góral bagienny
Na początku może lekko przystopować ale nic się nie martw zacznie dalej pracować ;)

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 12 paź 2019, 06:59
autor: Machines
Podziękować Góral...

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 12 paź 2019, 20:16
autor: Machines
Witajcie Góral tak jak pisałem ,dziś wywaliłem owoce z balona,uciążliwe to było ale dałem rade, no i winko przestało pracować,tak jak pisałeś,zobaczymy jutro po zmierzeniu cukromierzem wskazał jakieś 5 blg dlatego jakieś bo spławik ocierał o menzurkę i ciężko było tak precyzyjnie stwierdzić czy 4 czy 6,no i oczywiście dosypałem 0,2kg cukru, jeszcze mam pytanie kiedy następne zlanie i wylanie osadu mam zrobić.

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 12 paź 2019, 20:38
autor: Góral bagienny
Wszystko ok ;) Jak przestanie pracować i masz osad na dnie to wtedy zlewaj znad osadu :)

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 13 paź 2019, 21:32
autor: Machines
Witam podpowiedź jeszcze Górall, jeżeli będę chciał dodać kolejna partię cukru po tygodniu lub dwóch,czy mam zlać wino znad osadu.

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 13 paź 2019, 22:35
autor: Góral bagienny
Jeżeli fermentacja zwolni to jak najbardziej możesz zlać z nad osadu. Prawidłowo pierwsze zlanie powinno się zrobić po burzliwej fermentacji ;)

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 14 paź 2019, 09:11
autor: Machines
Podziękować Góral

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 14 paź 2019, 10:39
autor: kubusrozpruwacz
Kolego z 25 kg owoców zrób sobie 30 l dobrego winka .Na 15 % wino potrzebujesz około 7,7kg cukru odejmujac cukier w owocach wystarczy 7kg , dodałeś już 3 więc jeszcze dodaj 2x po 2kg .Z 25kg owoców powinieneś mieć około 17 l soku więc do tego potrzebujesz 9l wody i biorąc pod uwagę obj cukru ( 7kg to okolo4 l obj) wyjdzie Ci 30l wina. Jeśli masz wiaderko fementujace po oddzielenia owoców przelej do wiaderka dodaj 2 kg cukru po tyg kolejne dwa i dolej wody do 30 jeśli nie dodawales drożdży proponuje się bayanusy dla pewności żeby przerobiony Ci cały cukier .

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 14 paź 2019, 13:21
autor: Machines
Dzięki Kubus....szkoda że tak późno się odezwałeś,ale dzięki bardzo....

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 14 paź 2019, 16:46
autor: kubusrozpruwacz
Będzie na następny raz :)

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 14 paź 2019, 20:35
autor: mocho
kubusrozpruwacz pisze:Kolego z 25 kg owoców zrób sobie 30 l dobrego winka .Na 15 % wino potrzebujesz około 7,7kg cukru odejmujac cukier w owocach wystarczy 7kg
Coś bardzo mało tego cukru w winogronach przyjmujesz, w 25 kg owoców tylko 0,7kg? Moim zdaniem jest go przynajmniej z 5 razy tyle, poza tym jeżeli chciałbym dobre wino to wody nie dawał bym w ogóle