Strona 1 z 1

Ilość cukru w winie

: wtorek, 16 paź 2018, 16:43
autor: lolka89a
Witajcie,
Mój nastaw to 8,5kg winogrona, 4l wody i 2kg cukru. Wino stoi tydzień i ładnie pracuje.
Dziś zmierzyłam cukier i pokazało 79 w skali, więc co to znaczy?
Ile cukru jeszcze dodać?

Re: Ilość cukru w winie

: wtorek, 16 paź 2018, 16:53
autor: grabek246
79? możesz pokazać czym mierzysz?

Re: Ilość cukru w winie

: wtorek, 16 paź 2018, 16:54
autor: lolka89a
Sprostowanie, 10 blg.

Re: Ilość cukru w winie

: wtorek, 16 paź 2018, 18:06
autor: grabek246
@lolka98a ja poczekałbym żeby spadło do okolo 1blg. Nastepnie odlej wina i w nim rozpuść cukier. Ile? Ja w swoim nastawie podnioslem do okolo 20. Nie wiem czy dobrze ale ruszyło z kopyta.

Re: Ilość cukru w winie

: wtorek, 16 paź 2018, 18:13
autor: lolka89a
Poczekam jeszcze do przyszłego poniedziałku. Wedy zobacze ile jest blg. W ilu litrach rozpuściłeś cukier i ile go było, aby podwyższyć do 20?
Może jeszcze wody trochę dolać.

Re: Ilość cukru w winie

: wtorek, 16 paź 2018, 18:30
autor: grabek246
Wody raczej nie dolewaj.
Musisz sobie policzyć
20 blg czyli 200g cukru w litrze.
Zobaczy ile Ci wyjdzie z blg i ile musisz dodać do porzadanego blg

Re: Ilość cukru w winie

: wtorek, 16 paź 2018, 18:38
autor: radius
grabek246 pisze:20 blg czyli 200g cukru w litrze.
Nie w litrze, tylko w kilogramie roztworu :problem: Nauczcie się w końcu koledzy prawidłowej terminologii, bo to często popełniany błąd :scratch:

Re: Ilość cukru w winie

: wtorek, 16 paź 2018, 18:44
autor: inblue
Nagła zmiana o 20 Blg to dla drożdży bardzo dużo. Mogą tego nie wytrzymać i paść.
Bezpieczniej jest przyjąć zasadę mniej, a częściej - 2 lub 3 razy po 7 (10) jednostek Blg

Re: Ilość cukru w winie

: wtorek, 16 paź 2018, 23:24
autor: lolka89a
Jestem laikiem w tych sprawach.
Miałam 8,5 kg winogrona, 4l wody i 2kg cukru jak już wspomniałam.
Dodałam tylko pożywkę, a drożdże naturalne.
Ładnie sobie pracuje. Nie znam się ma tych obliczeniach. Czy waszym zdaniem mogę po jeszcze jednym tygodniu dodać cukier?

Re: Ilość cukru w winie

: środa, 17 paź 2018, 19:48
autor: inblue
lolka89a pisze:Ładnie sobie pracuje. Nie znam się ma tych obliczeniach. Czy waszym zdaniem mogę po jeszcze jednym tygodniu dodać cukier?
Prawdziwa zatem z Ciebie artystka :)
Domyślam się że potrzebna Ci jakaś podpowiedź - bez tych całych obliczeń, wzorów, procentów, etc.
Sposób jest banalnie prosty - odlej sobie za kilka dni ćwierć kieliszka nastawu i spróbuj. Śmiało! Nie ma się czego bać. Nie otrujesz się.
Ja jak gotuję np. bigos to nie czekam aż się upichci, tylko od czasu do czasu próbuję i go doprawiam. I żyję.
Jedno i drugie próbowanie niczym się nie różni.
Jak będzie mało słodkie, to sobie dosłodzisz; jak zbyt słodkie nic nie dodasz - sprawdzisz za kolejne parę dni.
Chyba lepiej sprawdzić to sobie samemu. Zwłaszcza, gdy planuje się to później pić :)

Re: Ilość cukru w winie

: czwartek, 18 paź 2018, 23:29
autor: lolka89a
Dziś już słabo pracuje. Jutro wezmę i zleje trochę do kieliszka .

Re: Ilość cukru w winie

: piątek, 19 paź 2018, 18:42
autor: Jozinek
Ja do swojego dodałem 1 kg cukru, trochę pożywki i pracuje nadal.

Re: Ilość cukru w winie

: poniedziałek, 22 paź 2018, 08:47
autor: lolka89a
19.10 dałam 0,5l wody i 0,5kg cukru. Ładnie pracuje, ale myślę że tak w środę owoce wyrzucę i dodam jeszcze 0,5l wody i 0,5kg cukru.

Re: RE: Re: Ilość cukru w winie

: niedziela, 28 paź 2018, 12:41
autor: Zombi32
inblue pisze:Nagła zmiana o 20 Blg to dla drożdży bardzo dużo. Mogą tego nie wytrzymać i paść.
Bezpieczniej jest przyjąć zasadę mniej, a częściej - 2 lub 3 razy po 7 (10) jednostek Blg
Już nawet nie koniecznie paść ale stres (tak tak stres) dla drożdży jest zły, powoduje że zaczynają one produkować inne rzeczy, może się okazać że z estrów powstaną jakieś fajne aromaty no ale może okazać że będzie to coś nieprzyjemnego w tym także inne alkohole. Dlatego trzeba unikać nagłych zmian temperatury, skrajnych temp w których będziemy prowadzili fermentacjię i nagłych dodatków cukru itp.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka