Nastaw zatrzymał się po 12 dniach przy 12 blg
: wtorek, 25 wrz 2018, 21:56
Hej proszę o pomoc bo nie wiem, gdzie popełniłem błąd
1. W dniu 12.09 zrobiłem następujący nastaw w zbiorniku fermentacyjnym 30l:
- około 13 kg czerwonego winogrona
- pożywka
- 5 l wody przegotowanej
-1,5 l wody w tym 3,5 kg cukru
- drożdze
nastaw ładnie pracuje, pyka co 10-20 sekund, w pomieszczeniu około 25 stopni
2. po trzech dniach dodałem pożywki, nastaw pracuje jak poprzednio
3. po 7 dniach mierzę blg i wskazuje poziom 5, dodaje pożywkę i 2,25 l wody w tym 3 kg cukru, nastaw pracuje jak poprzednio
4. po 12 dniach nastaw przestał bulgotać, poziom blg na 12, smak nastawu słodki, czuć alkohol i lekki posmak kwasowości
5. dzisiaj znowu 12 blg i nastaw nie pracuje, w pomieszczeniu termometr wskazuje 21 stopni
Proszę o jakieś pomysły co dalej zrobić
1. W dniu 12.09 zrobiłem następujący nastaw w zbiorniku fermentacyjnym 30l:
- około 13 kg czerwonego winogrona
- pożywka
- 5 l wody przegotowanej
-1,5 l wody w tym 3,5 kg cukru
- drożdze
nastaw ładnie pracuje, pyka co 10-20 sekund, w pomieszczeniu około 25 stopni
2. po trzech dniach dodałem pożywki, nastaw pracuje jak poprzednio
3. po 7 dniach mierzę blg i wskazuje poziom 5, dodaje pożywkę i 2,25 l wody w tym 3 kg cukru, nastaw pracuje jak poprzednio
4. po 12 dniach nastaw przestał bulgotać, poziom blg na 12, smak nastawu słodki, czuć alkohol i lekki posmak kwasowości
5. dzisiaj znowu 12 blg i nastaw nie pracuje, w pomieszczeniu termometr wskazuje 21 stopni
Proszę o jakieś pomysły co dalej zrobić