Strona 1 z 1

Klarowanie/stabilizacja

: czwartek, 13 wrz 2018, 14:57
autor: haze72
Dzień dobry,
Wino z Solarisa już w balonie, po pierwszym obciągu po fermentacji burzliwej.
Jestem przed drugim obciągiem i mam do Państwa kilka pytań:
- jak często praktycznie robić obciąg?
- czy po czwartym/piątym obciągu dodać bentonit i bez stabilizacji w niskiej temperaturze zrobić obciąg i zrobić filtrowanie?
- jakiego rodzaju filtry proponujecie?

Pozdrawiam,
haze72

Re: Klarowanie/stabilizacja

: czwartek, 13 wrz 2018, 15:30
autor: dynio
Zlewaj tak m/w co miesiąc i jeżeli masz czas to nie używaj bentonitu,
chyba że zależy ci na czasie i szybkim butelkowaniu

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Klarowanie/stabilizacja

: piątek, 14 wrz 2018, 11:28
autor: haze72
Ok, dzięki.
A filtrowanie? O stabilizacji temp w tym roku mogę zapomnieć.
haze72

Re: Klarowanie/stabilizacja

: piątek, 14 wrz 2018, 14:51
autor: orzeszek87
Nie wiem co kolego chcesz filtrować. Wino to cierpliwość i czas. Daj mu sie ułożyć a w miedzy czasie ściągaj z nad osadu jak taki zobaczysz na dnie. Nigdzie się nie śpiesz, zabutelkować zdążysz. Powodzenia.