Pierwsze wino z białych winogron - Proszę o porady
: poniedziałek, 18 wrz 2017, 12:38
Witam
W tym roku mam dużo winogrona białego z swojego drzewka, szkoda by się zmarnowało. Więc postanowiłem zrobić z nich pożytek i spróbować swoich sił w wyrobie winna.
Jeszcze gronka nie dojrzały ale chciałbym się uzbroić w wiedzę i przyrządy, które będą mi potrzebne.
Zaopatrzyłem się już:
Na moje oko będzie 35 - 45 kg winogrona, jak to możliwe chciałbym uzyskać pół-słodkie wino. Jakich proporcji mam się trzymać by takie wino uzyskać. Jak będzie wyglądał przygotowanie i proces fermentacji, o czego mam zacząć, kiedy usunąć moszcz itp.
Proszę o podzielenie się z waszą wiedza i porady dla początkującego.
W tym roku mam dużo winogrona białego z swojego drzewka, szkoda by się zmarnowało. Więc postanowiłem zrobić z nich pożytek i spróbować swoich sił w wyrobie winna.
Jeszcze gronka nie dojrzały ale chciałbym się uzbroić w wiedzę i przyrządy, które będą mi potrzebne.
Zaopatrzyłem się już:
- Drożdże Szlachetne w płynie Uniwersalne dla wina czerwone i białe BROWIN
Pożywkę dla drożdży winiarskich BROWIN 10g
Pektoenzyma BROWIN na 50 kg owoców (NO 401400)
alcotec 24 turbo klar
Multimierz do wina i piwa Firmy BROWIN (NO 405551)
Worek filtracyjny moszczu
Balon już posiadam 50 L
Korek i rurka fermentacyjna
Korki i korkownice
Pojemnik fermentacyjny 2 szt
Na moje oko będzie 35 - 45 kg winogrona, jak to możliwe chciałbym uzyskać pół-słodkie wino. Jakich proporcji mam się trzymać by takie wino uzyskać. Jak będzie wyglądał przygotowanie i proces fermentacji, o czego mam zacząć, kiedy usunąć moszcz itp.
Proszę o podzielenie się z waszą wiedza i porady dla początkującego.