Strona 1 z 1

Pierwsze wino z białych winogron - Proszę o porady

: poniedziałek, 18 wrz 2017, 12:38
autor: vergil.espada
Witam

W tym roku mam dużo winogrona białego z swojego drzewka, szkoda by się zmarnowało. Więc postanowiłem zrobić z nich pożytek i spróbować swoich sił w wyrobie winna.

Jeszcze gronka nie dojrzały ale chciałbym się uzbroić w wiedzę i przyrządy, które będą mi potrzebne.

Zaopatrzyłem się już:
  • Drożdże Szlachetne w płynie Uniwersalne dla wina czerwone i białe BROWIN
    Pożywkę dla drożdży winiarskich BROWIN 10g
    Pektoenzyma BROWIN na 50 kg owoców (NO 401400)
    alcotec 24 turbo klar
    Multimierz do wina i piwa Firmy BROWIN (NO 405551)
    Worek filtracyjny moszczu
    Balon już posiadam 50 L
    Korek i rurka fermentacyjna
    Korki i korkownice
    Pojemnik fermentacyjny 2 szt
Mam zamiar jeszcze zakupić wiaderko fermentacyjne i pompkę do ściągania z nad osadu.

Na moje oko będzie 35 - 45 kg winogrona, jak to możliwe chciałbym uzyskać pół-słodkie wino. Jakich proporcji mam się trzymać by takie wino uzyskać. Jak będzie wyglądał przygotowanie i proces fermentacji, o czego mam zacząć, kiedy usunąć moszcz itp.

Proszę o podzielenie się z waszą wiedza i porady dla początkującego. :poklon;

Re: Pierwsze wino z białych winogron - Proszę o porady

: poniedziałek, 18 wrz 2017, 20:55
autor: Woodworm
Ogólnie to na temat podstaw jest multum w google, gdybyś miał jakieś szczegółowe pytania chętnie odpowiem.
Ile masz krzewów, że planujesz taki zbiór?
Skoro jest tego sporo, zrób z samego soku bez wody.

Re: Pierwsze wino z białych winogron - Proszę o porady

: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:39
autor: vergil.espada
Mam jeden krzew ale bardzo rozrośnięty.
Czy przy samym soku muszę na coś uważać?

Re: Pierwsze wino z białych winogron - Proszę o porady

: sobota, 30 wrz 2017, 20:07
autor: vergil.espada
Wczoraj nastawiłem MD i dzisiaj zebrałem, umyłem i rozdrobniłem białe winogron i dodałem 20 ml Pektoenzyma .
Moje pytanie to :
1. Dodałem jeszcze 500 g cukru z 500 ml wody letnie czy coś sknociłem?
2. Kiedy mogę się spodziewać efektów?

Re: Pierwsze wino z białych winogron - Proszę o porady

: środa, 11 paź 2017, 18:45
autor: vergil.espada
To już 11 dni fermentacji wina.
W balonie jest 19 l winogron i 1 l wody z 3,3 kg cukru.
Moje pytanie brzmi :
Czy tyle osadu powinno być czy też nie?
Czy mogę uzupełnić go jeszcze z świeżym sokiem winogronowym (z tego samego szczepu wyciśnięty sok ) ?
Co byście zrobili na moim miejscu jeszcze ?
Wybaczcie za jakość.
DSC_0189.jpg