Strona 1 z 1

Wino z malin – kożuch na powierzchni

: czwartek, 17 wrz 2020, 12:39
autor: Alwox
Dzień dobry, mam taki problem – nastawiłem tydzień temu wino z malin i kilka dni temu po odcedzeniu miazgi zauważyłem zbierający się kożuch na jego powierzchni. Myślałem, że są to resztki owoców (cedziłem przez sito, jeszcze nie przez filtr) i przelałem przez drobniejsze sito na którym została większość tego kożucha. Teraz kilka dni później widzę, że kożuch powrócił – myślicie, że są to drożdże kożuchujące? Co powinienem z tym zrobić? Może przelać przez filtr? Dodam, że niedawno dolewałem drugą porcję cukru i wino nadal fermentuje intensywnie. Zdjęcie w załączniku przedstawia wino krótko po przelaniu przez sitko więc kożuch jest trochę rozbity, normalnie tworzy wysepki (niestety nie zrobiłem zdjęcia przed przelaniem). Kiedyś miałem podobny problem przy winie z truskawek i po przelaniu przez filtr było ok ale wolę się upewnić.
https://zapodaj.net/df41e94aba993.png.html
Obrazek

Re: Wino z malin – kożuch na powierzchni

: wtorek, 8 gru 2020, 18:31
autor: kiwitom23
Trudno coś stwierdzić na odległość, czy sitko było typowo winiarskie? One są nieporównywalnie gęstsze od normalnych. Dezynfekowałeś sprzęt? Tydzień temu nastawiłeś, a kilka dni temu już odcedzałeś??? To ile to wino pracowało, jeden dzień? Ja na Twoim miejscu bym zostawił je w spokoju do końca burzliwej fermentacji minimum te 7-10 dni i wtedy spokojnie przefiltrował. Powinno być OK. Na marginesie, cukier też za szybko dodałeś, chyba że przy nastawianiu nic nie dałeś. Sprawdzałeś BLG?

Re: Wino z malin – kożuch na powierzchni

: wtorek, 8 gru 2020, 19:16
autor: Furtillo
Mnie to wygląda trochę na burzliwą fermentacje.. ciężko określić po tym zdjęciu.
Zostaw to winko w spokoju niech sobie pracuje, ile do niego razy będziesz doglądał tym dłużej będzie się robić i jeszcze je czymś zakazisz..
W winiarstwie trzeba cierpliwości... tak jak kolega kiwitom23 napisał mogłeś cukier zbyt szybko dodać..
Przed dodaniem kolejnej porcji cukru zawsze sprawdzaj BLG.. ja przy robieniu wina mam na fermentator / balon zrobioną ściągę kiedy nastawione ile blg, kiedy dosładzane ile blg, kiedy ściągane ile blg oraz cały skład z czego i jakie proporcje. Są to informacje dla Ciebie by później w razie /W wiedzieć na czym się stoi :)
Winko jak pracuje nic z nim nie rób :)

Re: Wino z malin – kożuch na powierzchni

: wtorek, 8 gru 2020, 19:19
autor: Góral bagienny
:scratch: :scratch: :scratch: Wino pewnie już wypite a wy rady dajecie :scratch: :scratch: :scratch: :hahaha:

Re: Wino z malin – kożuch na powierzchni

: wtorek, 8 gru 2020, 19:24
autor: Furtillo
Hahaha... :smiech:
Teraz zwróciłem uwagę na datę. :odlot:
Oby bez kożucha... :smiech: