Strona 1 z 1

Promienie UV zamiast pirosiarczynu?

: sobota, 11 lip 2020, 10:49
autor: użytkownik usunięty
Serwus.
Choć nie jestem winiarzem, miałem przyjemność popełnić kilka nastawów na wino z niezlym skutkiem. Ostatnie - hibiskusowe okazało się bardzo trafione i udane. Niemniej chciałem zapytać o konserwację wina po zakończeniu fermentacji. Jednym ze sposobów jest pirosiarczyn potasu w odpowiedniej dawce. Można go stosować do stabilizacji moszczu i młodego wina po zakończeniu fermentacji jak również do dezynfekcji sprzętu. Osobiście jestem bardzo podejrzliwie nastawiony do tej chemii i dlatego też jej nie stosuję. Natomiast chciałbym zapytać o promienie UV. Jak wiadomo, spełniają wszystkie wymienione kryteria. Są bakterio i wirusobójcze więc sądzę, że wyjałowiłyby młode wino z żyjących drożdży i zatrzymałyby fermentację. Tylko co dalej? Czy tym sposobem, wino będzie "zakonserwowane" i czy nie zmieni się jego smak?

Re: Promienie UV zamiast pirosiarczynu?

: sobota, 11 lip 2020, 11:01
autor: Kòpôcz
Podobnie jak Ty - nie jestem winiarzem, za to "kilka" warek piwa zrobiłem. Wydaje mi się, że UV do trunku to kiepski pomysł ze względu na konsekwencje smakowe. W piwowarstwie światło ma fatalny wpływ na smak, najpowszechniejszy to tzw. skunks obecny w zielonych (przepuszczających światło) butelkach pochodzący od naświetlonego chmielu. Obawiam się, że i w winie będzie sporo składników dających po intensywnej dawce światła niespodzianki smakowe.

Re: Promienie UV zamiast pirosiarczynu?

: sobota, 11 lip 2020, 14:00
autor: użytkownik usunięty
Kòpôcz pisze:Wydaje mi się, że UV do trunku to kiepski pomysł ze względu na konsekwencje smakowe...
Oczywiście, zdaję sobie z tego sprawę i moje obawy były w poście startowym podkreślone. Niemniej jednak, piwo to nie wino. Poczekajmy :ok:

Re: Promienie UV zamiast pirosiarczynu?

: sobota, 11 lip 2020, 15:54
autor: Kòpôcz
Przy takim założeniu pozostaje eksperymentować - jedno i drugie to produkt fermentacji "czegoś tam", być może winogrona zniosą to dobrze, ale już aronia zamieni się w ser serwowany tylko na zewnątrz.

Re: Promienie UV zamiast pirosiarczynu?

: sobota, 11 lip 2020, 20:29
autor: kmarian
defacto pisze:... Jednym ze sposobów jest pirosiarczyn potasu ...
Jest jeszcze kwas askorbinowy. Jeśli wino może przyjąć odrobinę kwasów to polecam. http://www.janlubera.pl/strona,10.html

Re: Promienie UV zamiast pirosiarczynu?

: niedziela, 12 lip 2020, 20:09
autor: Doody
Ciekawy temat. Jednocześnie nie stosuje się chemii ale stosuje się promieniowanie, które może jakieś reakcje wywołać. Jedyne doświadczenie jakie posiadam z użyciem lamp UV, to akwarystyka. Miałem zainstalowaną lampę w filtrze kubełkowym. Woda podczas cyrkulacji przepływała przez lampę gdzie byla intensywnie naświetlania. Eliminowało to niektóre glony, okrzemki, ale też pozytywne bakterie nitryfikacyjne. Więc lampę włączyłem okresowo. Ciekawe jak by to wpłynęło na wino...

Re: Promienie UV zamiast pirosiarczynu?

: środa, 11 lis 2020, 14:24
autor: użytkownik usunięty
Serwus.
Kolejne winko popełnione. Drożdże zjadły już 5kg cukru w 3 ratach i taką moc chciałbym zostawić. Ale w winie są nadal cięgle aktywne bayanusy, które chciałbym jakoś powstrzymać. Więc jeśli nie chemia, alkohol, UV to może temperatura. Czy próbował ktoś z Was, pasteryzować wino w celu zatrzymania fermentacji? Czy może to wpłynąć negatywnie na jego smak?

Re: Promienie UV zamiast pirosiarczynu?

: środa, 11 lis 2020, 15:16
autor: rozrywek
Pasteryzowałem wielokrotnie.
Nie nazwałbym tego pasteryzacją, a raczej morderstwem grzybków. W celu zatrzymania fermentacji. Działa doskonale.
Pamiętaj że z tego jednak wydzieli się osad.
Zmiana temperatury pomaga.

Re: Promienie UV zamiast pirosiarczynu?

: środa, 11 lis 2020, 15:19
autor: użytkownik usunięty
rozrywek pisze:Pasteryzowałem wielokrotnie..
Super :ok:
Czy wystąpiły jakiekolwiek zmiany w smaku lub aromacie?

Re: Promienie UV zamiast pirosiarczynu?

: środa, 11 lis 2020, 15:31
autor: rozrywek
Nie.
Ponieważ profilaktycznie nie chciałem przegrzać.
Jedynie złapac taką temperaturę aby ukatrupić i zastopować proces.
A winko aobie powoli dojrzeje samo.

Re: Promienie UV zamiast pirosiarczynu?

: środa, 11 lis 2020, 15:37
autor: użytkownik usunięty
Rozumiem ale szczep, szczepowi nie równy.
Czy potrafisz określić w przybliżeniu, do jakiej temperatury zagrzałeś wino? i do jakiej temperatury musiałbym zagrzać wino, żeby ubić bayanusy?

Re: Promienie UV zamiast pirosiarczynu?

: środa, 11 lis 2020, 16:21
autor: rozrywek
Ok 60 stopni niecałe. 50 wystarczy a te 10 jest dzast in kejs. Powyżej tego nie bedzie tak jak trzeba.
Próbowałem również odwrotnie. Wyziebić skurczybyki zyskując na szybszym klarowaniu.

A gdzie tam. Jak Napoleon pod Moskwą. Skurczybyki się zahibernują i coś tam przeżyje.
I ruszy.

Re: Promienie UV zamiast pirosiarczynu?

: środa, 11 lis 2020, 16:51
autor: użytkownik usunięty
Napewno spróbuję a osadem się nie będę przejmował. Dni coraz krótsze, słoneczka mniej więc i temperatura klarowaniu sprzyjająca. Dziękuję za rady :ok: