Strona 1 z 1

Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: sobota, 19 paź 2019, 19:21
autor: Fantomek
Dziś koło 18.00 nastawiłem wino pigwowe na drożdżach bayanus i pożywce aktivit. Po jakim czasie winno bulgotać z rurki fermentacyjnej bo narazie cisza jest.

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: sobota, 19 paź 2019, 20:08
autor: masterpaw2
Jeśli wszystko zrobiłeś zgodnie ze sztuką, to jak się rano obudzisz, będzie pięknie pracować :ok:
PS. Pamiętaj w naszym hobby musisz mieć na drugie imię "cierpliwy" :ok:

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: sobota, 19 paź 2019, 20:23
autor: Góral bagienny
Jak zadałeś w odpowiedniej temperaturze około 27 stopni to powinno po około 1godz. pracować :)

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: sobota, 19 paź 2019, 21:13
autor: masterpaw2
Bayanusy ruszą ze sporo niższej temperatury, i zeżrą praktycznie wszystko...., co ma cukier.

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: sobota, 19 paź 2019, 21:45
autor: Góral bagienny
Oczywiście że ruszą z niższej temperatury tylko dłużej to będzie trwało ;)

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: sobota, 19 paź 2019, 22:16
autor: masterpaw2
Góral, im dłużej tym lepiej ;)

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: sobota, 19 paź 2019, 22:25
autor: Góral bagienny
To już dawno wiem :) Tylko Kolego pytał o czas zaczęcia fermentacji ;)

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: sobota, 19 paź 2019, 22:29
autor: masterpaw2
Tysz mu udzieliłem odpowiedzi :ok:

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: sobota, 19 paź 2019, 22:38
autor: Góral bagienny
No dyć jo tyż pewiedziołek prowde :D :ok:

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: sobota, 19 paź 2019, 23:39
autor: masterpaw2
Cała prawda była zawarta tutaj
Jeśli wszystko zrobiłeś zgodnie ze sztuką
Pod warunkiem, że kolega najpierw nieco poczytał jak zrobić wino....

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: niedziela, 20 paź 2019, 07:48
autor: Fantomek
Poranek kontrola i w rurce cisza. Co robić?
Wydaje mi się ze zgodnie ze sztuką działałem: najpierw dezynfekcja pojemnika potem jego mycie, kolejno mycie owoców, wycinka środka pestek, szatkowanie. Robiłem z 15kg, następnie zalewa cukrowa letnia 10l wody plus 3 kg cukru, potem bayanuss 5g plus letniej pół szklanki wody i postały pół godziny. Drożdże dałem do pojemnika i dodałem 5g pożywki aktivit. Zamknąłem wieko pojemnika i osadziłem rurkę fermentacyjną z wodą.

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: niedziela, 20 paź 2019, 10:21
autor: Góral bagienny
Sprawdzałeś temperaturę wody do której dodałeś drożdże?
Jeżeli miała ponad 30stopni to mogłeś ugotować drożdże.

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: niedziela, 20 paź 2019, 10:27
autor: manowar
Fantomek pisze:Poranek kontrola i w rurce cisza. Co robić?
Jak ci cisza przeszkadza puść muzykę, niedziela jest - idź na mszę daj 5zł na tacę za poprawną fermentację, do lasu na grzyby pojedź, zrób pranie, sprzątanie, gotowanie, ogarnij groby przed 1 listopada, zadzwoń do rodziców... jest mnóstwo rzeczy, które można robić...

Czemu nie bulka? to filozoficzne pytanie o ciężarze gatunkowym hamletowskiego Być albo nie być... a przyczyny są zazwyczaj prozaiczne i generalnie związane z dwoma czynnikami:
1 - nieszczelność - gaz, który miał iść przez rurkę ucieka gdzieś bokiem
2 - fermentacja trwa za krótko (i tu z kolei można wskazać kilka podpunktów)
a. spaprałeś matkę drożdżową / rehydrację / drożdże były trafione i niestety nie rozpoczną pracy
b. drożdże jeszcze nie rozpoczęły fermentacji - typowy lag trwa od 12 do 24h po 48 można się martwić
c. za mocno zasiarkowałeś nastaw dla stabilizacji i drożdże nie dały rady rozpocząć pracy - rzadki przypadek - ale wystarczy wiertarka i mieszadło i nowe drożdże
d. drożdże rozpoczęły fermentację (widać pianę, idą bąbelki), ale pojemnik jest duży w stosunku do nastawu przez co musi się wytworzyć stosunkowo dużo CO2 by zacząć wypychać gazy przez rurkę.

Generalnie zaleca się cierpliwość...

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: niedziela, 20 paź 2019, 11:33
autor: wawaldek11
Fantomek - może przyda Ci się mój sposób na sprawdzenie szczelności zbiornika fermentacyjnego: dmucham paszczowo przez rurkę fermentacyjną np. przy pomocy silikonowego wężyka licząc "bulknięcia" i zaciskam wężyk. Po chwili zwalniam zacisk i liczę - jeśli ilość jest ta sama, to jest szczelne, jeśli mniejsza lub nie ma wcale, to ....wiesz sam ;)

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: niedziela, 20 paź 2019, 11:54
autor: Fantomek
Dzięki wszystkim za rady. W takim razie czekam na rozwój sytuacji. Na razie widać że woda z rurki jest wypychana ku jej górze - także nie jest źle.
Scalone
Niestety zero bulgotu chyba trzeba będzie zastosować drożdże "restart".

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: niedziela, 20 paź 2019, 21:54
autor: wawaldek11
Sprawdziłeś szczelność?
W czym nastawiłeś?

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: niedziela, 20 paź 2019, 22:00
autor: Góral bagienny
Pisałem z Fantomek na czacie nastawił w wiaderku jak mieszał to był gaz czyli pracuje tylko wiadro nieszczelne :)

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: poniedziałek, 21 paź 2019, 08:46
autor: Fantomek
Panowie już wiem co zrobiłem nie tak. Rozrabiając drożdże bayanus z pośpiechu nie dałem cukru do rozczynu. Czy to ta przyczyna może być? Powtorzyć 5g bayanuss + pożywka? Tym razem już z cukrem?

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: poniedziałek, 21 paź 2019, 12:03
autor: wawaldek11
Jak chcesz pomocy, to staraj się odpowiadać na pytania, bo ich brak całkowicie zniechęca do podpowiadania czegokolwiek. I nie tylko mnie, bo ja nie winiarz, ale też doświadczonych kolegów.

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: poniedziałek, 21 paź 2019, 14:22
autor: Fantomek
Nastaw w wiaderku fermentacyjnym. Wieko raczej szczelne.

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: poniedziałek, 21 paź 2019, 22:12
autor: Fantomek
Dzięki wszystkim za rady. Dokładnie po dwóch dobach nastaw ruszył i bulgocze z rurki.

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: poniedziałek, 7 lis 2022, 16:03
autor: stanio88
Witam Wszystkich!
Przepraszam, że zawracam głowy mędrcom ale...
Zrobiłem nastaw z soku z owoców tropikalnych (wczoraj). Zadałem im drożdży od Browina i nastała cisza. Dzisiaj rurka jeszcze nie "gada". Zajrzałem do środka. Na powierzchni nastawu pojawiły się miejsca jakby lekko spienione (z naciskiem na "jakby") - takie jaśniejsze miejsca. Temperatura nastawu 19°. Stoi w ciemnym miejscu. Czy jakoś mogę wspomóc proces?

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: poniedziałek, 7 lis 2022, 21:04
autor: Doody
Napowietrzyłeś nastaw?. Dałeś pożywkę?
Musisz poczekać jeszcze dzień lub dwa. Jak nie ruszy, trzeba solidnie napowietrzyć, dodać pożywkę i dobrych drożdży winnych, ewentualnie bayanusów G995.

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: poniedziałek, 7 lis 2022, 21:29
autor: jakis1234
Temperatura dosyć niska, nie podałeś jakie było Blg, czy napowietrzyłeś nastaw i dałeś pożywkę.
A także ile jest tego nastawu w stosunku do wielkości fermentora.
Spokojnie czekaj, Browin co prawda nie jest zbyt dobrą firmą, ale drożdże u mnie potrafiły startować nawet 2-3 dni.
Obserwuj i pamiętaj, że nie zawsze "bulkanie" rurki fermentacyjnej musi wystąpić. Przy jakiejś nieszczelności tego nie będzie.

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: wtorek, 8 lis 2022, 00:52
autor: stanio88
Faktycznie nie napowietrzyłem. Spróbuję to zrobić. Nastawu jest 25l. Pojemnik troszeczkę większy (około 30). BLG 22. Przeniesienie tego w cieplejsze miejsce może pomóc?
Bardzo dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.

Mod.: scaliłem i poprawiłem błędy. Staraj się pisać poprawnie.

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: wtorek, 8 lis 2022, 05:11
autor: rozrywek
@stanio88.
Nie panikuj zawczasu.
Nie zawsze fermentacja burzliwa jest faktycznie burzliwa.
To termin umowny, nie musi oznaczać zawirowań w fermentorze, ani bulkania w rurce co sekundę.

Wielokrotnie nastawy nietypowe, jak twój, podejmują pracę, nawet po dłuższym czasie.
Nie oczekuj zatem że to będzie wzorcowa fermentacja, tropiki, to nie turbo z cukrem.

Pozorne jest że nic się nie dzieje, ponieważ gołym okiem tego nie widać.

Szczerze, przyłóż ucho, zamiast patrzeć w rurkę.

Poza tym, trochę zimno mają, 19⁰C trochę za chłodno, jak na start.

Ruszą, tylko nie lataj do fermentora co 15 minut.

Ps: offtopowo, nigdy nie nastawiaj niczego w dzień urodzin mojej ex. To zemsta Nefretete. Gorsza niż zemsta Faraona.

Poważniej, poczekaj do czwartku, nie ruszą, to zapodaj bayanusy.

A jako niecierpliwy nowicjusz, to odlej trochę do półlitrowej butelki po mineralce i zakręć szczelnie.
Zobaczysz w butelce co się dzieje.
Jak ruszyło, to na zdrowie, gazowane fruuugo.
Bardziej szczelne niż zdecydowana większość fermentorów.

Don't panic, it's organic.

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: środa, 9 lis 2022, 11:17
autor: stanio88
@rozrywek.
Dziękuję za pomoc.
Zrobiłem tak jak poradziłeś. Buteleczka + trochę ciepła = wszystko działa.
Uff.

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: środa, 9 lis 2022, 20:59
autor: rozrywek
Uff.
Teraz to zostaw.
Tak po prostu zostaw.
Jedyne co musisz kontrolować, to poziom płynu w rurce fermentacyjnej.

Ps: przestawiłeś w cieplejsze miejsce?

Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

: czwartek, 10 lis 2022, 03:04
autor: stanio88
Najpierw wykonałem test z buteleczką. Postawiłem ją w bardzo ciepłym miejscu. Po kilku godzinach, była twarda jak kamień. Po otwarciu, bąbelki wyskakiwały jak w szampanie. Zawartość buteleczki przelałem do fermentatora i całość przeniosłem w cieplejsze rejony. Teraz proces fermentacji nabrał mocy. Muszę dodać, że dodatkowo uszczelniłem fermentator.