Strona 1 z 1

Posmak mysi - do czego jest podobny?

: środa, 7 sie 2019, 23:35
autor: fuzzyset
Cześć wszystkim,

Jak smakuje posmak mysi opisywany w opracowaniach jako wada wina? Czy jest ktoś w stanie porównać ten posmak/zapach do czegoś innego?

Czy poniższe wino charakteryzuje się posmakiem mysim?

Mój tata robił wino, którego nie zlewał znad osadu przez dłuższy czas. Wino leżało wraz z osadem pewnie ponad rok, możliwe nawet że doszło do dwóch lat.

Było to wino gronowe, na dzikich drożdżach. Zapach ma trochę gryzący, ale trzeba dość mocno zaciągnąć się oparami tego trunku aby go wyczuć. Wyczuwalna jest też woń alkoholu mimo, że alkohol wielu procentów raczej nie ma. Wino jest kwaśne oraz ma mocno wyczuwalny gorzki posmak.

Czy może to świadczyć o zaoctowaniu wina? Jak ocet raczej nie smakuje, ale nie wykluczam tej choroby.