Strona 1 z 1

Drożdże Winiarskie

: sobota, 20 lip 2019, 09:21
autor: wieku
Panowie czy różne drożdże można mieszać ze sobą ?
Dla przykładuObrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Drożdże Winiarskie

: sobota, 20 lip 2019, 10:14
autor: .Gacek
Ja mieszałem nie raz różne paczki takich niedobitków, które mi zostawały po próbnych nastawach w malutkich gąsiorkach. Zawsze wyrabiały się do końca. Zresztą ja mam wrażenie, że wszystkie te drożdże są robione na jedno kopyto...

Re: Drożdże Winiarskie

: sobota, 20 lip 2019, 11:12
autor: orzeszek87
Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Jeżeli wrzucić dwa różne rodzaje to któreś z nich "wygrają" i rozmnożą się i opanują nastaw. Fermentacja może trwać dłużej. Faktycznie może i przerobią do końca cukier. Dla mnie ważna jest tolerancja na alkohol. Porównaj na przykład G995 a Saint Georges S101.

Re: Drożdże Winiarskie

: poniedziałek, 22 lip 2019, 18:14
autor: wieku
Dwie odpowiedzi.
Jedna tak, drugą nie 50/50, nie pomagacie :(

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Drożdże Winiarskie

: poniedziałek, 22 lip 2019, 18:28
autor: Góral bagienny
A po co mieszać?. Najwyżej dłużej będą pracowały ;)

Re: Drożdże Winiarskie

: piątek, 2 sie 2019, 07:07
autor: fo11rest
Mieszać czy nie to zależy co chcesz uzyskać. Jak zwykłego sikacza to nieistotne co tam wsypiesz aby tylko trochę procent uzyskać. Drożdże maja podział na moc jaką uzyskają podczas przerobu cukru i różne drożdże nadają się lepiej do określonych owoców, przy czym bardziej oddają charakter gotowego wina. Dlatego jak chcesz uzyskać wysokiej jakości wino to konieczne jest stosowanie odpowiedniego szczepu drożdży.