Strona 1 z 1

Wino gronowe długo fermentuje..

: środa, 3 lip 2019, 09:13
autor: Abuhaza
Witam
Mam następujący problem
10.18 dziadek nastawił wino gronowe nie znam receptury ale wiem że robił to z samego soku i nie dodawał drożdży . Butla 60l , 03.19 oddzieliłem osad od czystego plynu. Problem polega na tym że winko dobrej pory fermentuje dość konkretnie. Nie jest octowe... W smaku ok oprócz tego że jest gazowane? Wydaje mi się że już powinno się uspokoić dawno. Będzie z tego jeszcze coś ??

Re: Wino gronowe długo fermentuje..

: środa, 3 lip 2019, 17:34
autor: orzeszek87
Hmmm czary mary, hokus pokus, zaraz zobaczę co kryształowa kula mi powie na ten temat i odpisze za chwilę.

Re: Wino gronowe długo fermentuje..

: środa, 3 lip 2019, 19:02
autor: Kamal
Może coś wyjść, ale to loteria teraz.
Zmierz poziom blg, i lepiej dodaj dedykowane drożdże do win, np. bayanus, one powinny podjąć pracę w takim nastawie. :)
K.

Re: Wino gronowe długo fermentuje..

: środa, 3 lip 2019, 19:07
autor: Góral bagienny
Kolega pisze że mu wino za długo fermentuje a Ty dajesz dobrą radę żeby drożdży dodał :o

Re: Wino gronowe długo fermentuje..

: środa, 3 lip 2019, 20:32
autor: Abuhaza
Kamal pisze:Może coś wyjść, ale to loteria teraz.
Zmierz poziom blg, i lepiej dodaj dedykowane drożdże do win, np. bayanus, one powinny podjąć pracę w takim nastawie. :)
K.

Twój post wniósł do tematu tyle że będę to wynosił miesiacami.....
Poprostu nie bardzo się znam na winach i nie wiem czy jeśli wino fermentuje 8 miesięcy to jest ewidentnie do wyj......a czy jeszcze czekać.

Re: Wino gronowe długo fermentuje..

: czwartek, 4 lip 2019, 12:10
autor: manowar
Co się dziwicie... Kamal dobrze radzi, choć ta rada mocno spóźniona. Wino robione na dzikusach to loteria - jedna ładnie skończą fermentację inne nie. Może tam też fermentować coś innego. Nie dałeś w zasadzie żadnych wskazówek, więc i z radami będzie skąpo. Ja bym zrobi tak:
1 - sprawdzić wino organoleptycznie:
- skisłe, octowe, wyjątkowo podłe w smaku - kanał / rurki
- alkoholowe, słodkie, winne - pkt 2

2 - sprawdzić cukier - tj uzupełnić wiedzę organoleptyczną
- jak cukru jest dużo albo dużo za dużo - pkt 4
- jak cukru jest tyle że nie przeszkadza on w smaku - pkt 3

3 - jak smakowo wino jest ok to można zrobić jedną z 3 rzeczy:
- czekać aż drożdże skończą
- zasiarkować - ubić drożdże
- jak wino jest za słabe dolać spirytusu (najlepiej gronowego) dla wzmocnienia

4 - jak jest ulep
- pasteryzacja - dla wyjałowienia nastawu
- zadanie bajunsów żeby przerobiły cukier - dlaczego bajunsów - bo są mocne a nie wiadomo ile % jest w nastawie - pewnie mało ale zawsze

Wynik pewnie nie powali na kolana więc moim zdaniem najlepsza droga to ta jak z innymi nieudanymi winami - rurki

Re: Wino gronowe długo fermentuje..

: czwartek, 4 lip 2019, 12:26
autor: Kamal
A co oczekujesz od dzikusów? U mnie kubańskie na około 7% alko, pracują ponad miesiąc, może prawie dwa, z dodatkiem pożywek (tylko mi to na rękę).Gdzie bayanus już dawno przerobią w tym czasie więcej cukru. A dzikusy łatwo ulegają zakażeniu.
Jak nie chcesz dodać drożdży, a w smaku jest ok, to daj pożywki, i czekaj, ale cudów się nie spodziewaj.
K.

Re: Wino gronowe długo fermentuje..

: czwartek, 4 lip 2019, 16:20
autor: Góral bagienny
Przecież jest napisane że nie wali octem i w smaku jest ok. To po kiego grzyba dodawać tam grzybki? :D

Re: Wino gronowe długo fermentuje..

: czwartek, 4 lip 2019, 22:17
autor: Kamal
Bo z dzikusami łatwo o "wpadkę", to, że nie było czuć jak sprawdzał mało znaczy. Niestety zagladanie, sprawdzanie sprzętem nie podanym odkażeniu może spowodować, że bakterie się za niego zabiorą. Miałem już takie przypadki. :(
Zapomniałem ważnym elementem przy dzikusach, jest poziom cukru w nastawie, jak jest zbyt wysoki to będę bardzo wolno pracować, i wtedy pomaga dodanie wody i pożywek, aby im ulżyć.
K.