Wino gronowe długo fermentuje..

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Abuhaza
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 3 lip 2019, 09:49

Post autor: Abuhaza »

Witam
Mam następujący problem
10.18 dziadek nastawił wino gronowe nie znam receptury ale wiem że robił to z samego soku i nie dodawał drożdży . Butla 60l , 03.19 oddzieliłem osad od czystego plynu. Problem polega na tym że winko dobrej pory fermentuje dość konkretnie. Nie jest octowe... W smaku ok oprócz tego że jest gazowane? Wydaje mi się że już powinno się uspokoić dawno. Będzie z tego jeszcze coś ??
koncentraty wina
Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Wino gronowe długo fermentuje..

Post autor: orzeszek87 »

Hmmm czary mary, hokus pokus, zaraz zobaczę co kryształowa kula mi powie na ten temat i odpisze za chwilę.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino gronowe długo fermentuje..

Post autor: Kamal »

Może coś wyjść, ale to loteria teraz.
Zmierz poziom blg, i lepiej dodaj dedykowane drożdże do win, np. bayanus, one powinny podjąć pracę w takim nastawie. :)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Wino gronowe długo fermentuje..

Post autor: Góral bagienny »

Kolega pisze że mu wino za długo fermentuje a Ty dajesz dobrą radę żeby drożdży dodał :o
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Abuhaza
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 3 lip 2019, 09:49
Re: Wino gronowe długo fermentuje..

Post autor: Abuhaza »

Kamal pisze:Może coś wyjść, ale to loteria teraz.
Zmierz poziom blg, i lepiej dodaj dedykowane drożdże do win, np. bayanus, one powinny podjąć pracę w takim nastawie. :)
K.
Twój post wniósł do tematu tyle że będę to wynosił miesiacami.....
Poprostu nie bardzo się znam na winach i nie wiem czy jeśli wino fermentuje 8 miesięcy to jest ewidentnie do wyj......a czy jeszcze czekać.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Wino gronowe długo fermentuje..

Post autor: manowar »

Co się dziwicie... Kamal dobrze radzi, choć ta rada mocno spóźniona. Wino robione na dzikusach to loteria - jedna ładnie skończą fermentację inne nie. Może tam też fermentować coś innego. Nie dałeś w zasadzie żadnych wskazówek, więc i z radami będzie skąpo. Ja bym zrobi tak:
1 - sprawdzić wino organoleptycznie:
- skisłe, octowe, wyjątkowo podłe w smaku - kanał / rurki
- alkoholowe, słodkie, winne - pkt 2

2 - sprawdzić cukier - tj uzupełnić wiedzę organoleptyczną
- jak cukru jest dużo albo dużo za dużo - pkt 4
- jak cukru jest tyle że nie przeszkadza on w smaku - pkt 3

3 - jak smakowo wino jest ok to można zrobić jedną z 3 rzeczy:
- czekać aż drożdże skończą
- zasiarkować - ubić drożdże
- jak wino jest za słabe dolać spirytusu (najlepiej gronowego) dla wzmocnienia

4 - jak jest ulep
- pasteryzacja - dla wyjałowienia nastawu
- zadanie bajunsów żeby przerobiły cukier - dlaczego bajunsów - bo są mocne a nie wiadomo ile % jest w nastawie - pewnie mało ale zawsze

Wynik pewnie nie powali na kolana więc moim zdaniem najlepsza droga to ta jak z innymi nieudanymi winami - rurki
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino gronowe długo fermentuje..

Post autor: Kamal »

A co oczekujesz od dzikusów? U mnie kubańskie na około 7% alko, pracują ponad miesiąc, może prawie dwa, z dodatkiem pożywek (tylko mi to na rękę).Gdzie bayanus już dawno przerobią w tym czasie więcej cukru. A dzikusy łatwo ulegają zakażeniu.
Jak nie chcesz dodać drożdży, a w smaku jest ok, to daj pożywki, i czekaj, ale cudów się nie spodziewaj.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Wino gronowe długo fermentuje..

Post autor: Góral bagienny »

Przecież jest napisane że nie wali octem i w smaku jest ok. To po kiego grzyba dodawać tam grzybki? :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino gronowe długo fermentuje..

Post autor: Kamal »

Bo z dzikusami łatwo o "wpadkę", to, że nie było czuć jak sprawdzał mało znaczy. Niestety zagladanie, sprawdzanie sprzętem nie podanym odkażeniu może spowodować, że bakterie się za niego zabiorą. Miałem już takie przypadki. :(
Zapomniałem ważnym elementem przy dzikusach, jest poziom cukru w nastawie, jak jest zbyt wysoki to będę bardzo wolno pracować, i wtedy pomaga dodanie wody i pożywek, aby im ulżyć.
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”