Strona 1 z 1

Wino z winogron - druga porcja cukru

: czwartek, 18 paź 2018, 21:27
autor: pogi567
Witam.
Tydzień temu nastawiłem swoje pierwsze wino i jestem przed oddzieleniem wina od miazgi oraz dodaniem drugiej porcji wody z cukrem, lecz nie wiem ile dokładnie powinienem dodać.
Miałem 10kg samych winigron, do tego dodałem droższe aktywne 10g Cobra plus pożywka oraz 3kg cukru w 3 litrach wody. Początkowo nastaw miał 22-25 Blg a dziś podczas pomiaru wynosiło 8 Blg. Balon stoi w domu w temperaturze 20-24 stopnie.

Re: Wino z winogron - druga porcja cukru

: piątek, 19 paź 2018, 08:43
autor: inblue
Te Twoje wyniki są dość nietypowe.
Czy na pewno dobrze przemieszałeś nastaw po dodaniu syropu cukrowego ?
Czy sprawdziłeś poprawność wskazań cukromierza? Na zwykłej, czystej wodzie ma pokazywać 0.
Czy pomiaru dokonałeś przed zaszczepieniem, czy też 2-3 dni po zaszczepieniu drożdżami, gdy nastaw już pracował ?

Re: Wino z winogron - druga porcja cukru

: piątek, 19 paź 2018, 17:45
autor: pogi567
Tak, dokładnie wymieszałem i cukromierz też dobrze działa, w zwyklej wodzie pokazuje 0, pomiaru dokonałem od razu po nastawieniu wina...

Re: Wino z winogron - druga porcja cukru

: piątek, 19 paź 2018, 20:10
autor: inblue
W takim razie to winogrono zawiera mało cukru.
To jest jakaś odmiana deserowa kupiona z marketu lub straganu?
I jeszcze jedno pytanie - jakie w zamyśle planujesz wino (stołowe/deserowe/wytrawne/półsłodkie/słodkie) ?

Re: Wino z winogron - druga porcja cukru

: piątek, 19 paź 2018, 20:19
autor: pogi567
Nie wiem jaka to dokładnie odmiana winogron, ale zerwana normalnie, własnoręcznie z krzaków...
Chciałbym otrzymać wino półsłodkie.

Re: Wino z winogron - druga porcja cukru

: sobota, 20 paź 2018, 07:25
autor: inblue
W małej ilości wody rozpuść 250 gram cukru. Uzupełnij syrop wodą do 1 litra.
Ostudzony do temp. pokojowej dodaj do nastawu po oddzieleniu miazgi. Dobrze wymieszaj. Dokonaj pomiaru Blg.
Pomiar przeprowadzasz co kilka (4-5) dni. Każdej takiej czynności towarzyszy wpis do dzienniczka z datą pomiaru i wartością Blg.
W przypadku nieoczekiwanych sytuacji większość osób będzie prosić Cię o te właśnie pomiary.
Fermentację prowadź aż wskazania cukromierza będą w granicy 3-4 Blg.
Sprawdź organoleptycznie (paszczowo), czy taki poziom słodkości będzie odpowiedni.
Za mało - dosładzasz cukrem rozpuszczonym w nastawie, zbyt słodkie - czekasz dalej (tydzień, dwa).
Gdy wg Ciebie poziom słodyczy będzie zadowalający robisz obciąg i siarkujesz wino pirosiarczynem potasu w ilości
1,5g /10 litrów. Jeśli nie będziesz w stanie poprawnie określić ilości kup małą wagę jubilerską (za 20 złotych z wąsem).
Takie ilości jak czubek łyżeczki, ćwierć łyżeczki stosuje się w kuchni, tu musimy być dokładni.
W ostateczności możesz np. rozpuścić całe opakowanie pirosiarczynu potasu w 100 ml wody i dodać 15 ml.
Będziesz mieć odmierzone te 1,5g.
Następnie czekasz aż dojrzeje, a w tym czasie czytasz forum :)

Re: Wino z winogron - druga porcja cukru

: sobota, 20 paź 2018, 09:04
autor: pogi567
Taka mała ilość cukru wystarczy? Ja myślałem że będę musiał dodać przynajmniej 1kg cukru...