Strona 1 z 1

Wino z jabłek, a wiciskacz soku

: czwartek, 11 paź 2018, 16:52
autor: qwerty01
Dzień dobry.
Postanowiłem zrobić wino z jabłek. Jako, że nie mam sokowirówki, a wyciskacz soku (PJ400) kupiłem na spróbowanie 1 kg jabłek champion. Wycisnąłem sok i jest strasznie gęsty. Czy taki gęsty sok nadaje się na produkcję wina (chcę uzyskać ok 30l wina).
Materiał video:
https://streamable.com/4rkl1
Z 1.2 kg jabłek uzyskałem 800 ml soku. Może przepuszczać jeszcze przez bardzo gęste sitko?

Re: Wino z jabłek, a wiciskacz soku

: czwartek, 11 paź 2018, 19:16
autor: manowar
No sok to to nie jest - bardziej wygląda jak przecier. Pewnie się będzie rozwarstwiać i robić czapę nad czystym sokiem. Ja bym chyba spróbował cedzić przez worek filtracyjny do zacierów. Chyba, że celem nie jest wino a destylat - to bym fermentował to co jest.

Re: Wino z jabłek, a wiciskacz soku

: czwartek, 11 paź 2018, 19:19
autor: qwerty01
Ma być wino. Będę musiał pożyczyć sokowirówkę. :(

Re: Wino z jabłek, a wiciskacz soku

: czwartek, 11 paź 2018, 20:50
autor: irek89
Kup sokowirówkę. Jeszcze spalisz pożyczoną i będziesz świecił oczami. A tak to będzie nowa, własna z dwuletnią gwarancją. Ewentualnie na olx czasem jest coś ciekawego

Re: Wino z jabłek, a wiciskacz soku

: czwartek, 11 paź 2018, 23:48
autor: zenonowsianka
Wino z wyciskacza powino wyjść lepsze w smaku niż z sokowirówki.
Z tego, co masz, po dłuższym czasie wyklaruje ci się, obok osadów, ładna czysta warstwa winka, którą będziesz w stanie ściągnąć wężykiem.
Wino z jabłek moim zdaniem nie jest dobrym, ba nawet średnim pomysłem, jak już to albo cydr, albo smakówka/bimberek.