Strona 1 z 1
BRAK PRACY WINA
: środa, 10 paź 2018, 12:33
autor: lolka89a
Witajcie.
Jestem tu nowa.
Przed wczoraj nastawiłam sobie wino, 8,5 kg moszczu, 4l wody i 2 kg cukru. Parę razy bulknęło i cisza.
Nie dodawałam drożdży, tylko samą pożywkę wczoraj wsypałam.
Re: BRAK PRACY WINA
: środa, 10 paź 2018, 13:26
autor: nieuprzejmygbur
Witamy. Jaka temperatura pomieszczenia? Czy owoce myłaś/parzyłaś?
Re: BRAK PRACY WINA
: środa, 10 paź 2018, 14:16
autor: lolka89a
Owoców nie mylam, jedynie je oczyściłam z ogonków. Rozgniotłam rękoma i wlałam wszystko do butli.
Temperatura to jakieś 19-20°. Wczoraj wieczorem okrylam butlę grubym kocem.
Re: BRAK PRACY WINA
: środa, 10 paź 2018, 14:45
autor: Kamal
A uszczelnienie, butla korek jest dobre? Być może gaz idzie bokiem.
Z dzikusami czasami tak jest, że nie chcą podjąć pracy, choć bardzo rzadko to się im zdarza.
K.
Re: BRAK PRACY WINA
: środa, 10 paź 2018, 14:58
autor: lolka89a
Dziś jeszcze to woskiem oblepie. Może wtedy będzie lepiej.
A czy proporcje mam dobre?
Re: BRAK PRACY WINA
: środa, 10 paź 2018, 16:13
autor: Jozinek
Nie wiem bo wino czynię pierwszy raz od niepamiętnych czasów.Winogron stał 3 dni (nie był myty) pognieciony, dodany pektoenzym + drożdze do win czerwonych.Dzisiaj to wygniotłem na prasie.Do balonu wlałem 13 l soku i dodałem 1,5kg cukru bez wody, cukier rozpuszczałem w samym soku.Po zmierzeniu blg, chyba wyskoczyło 27.No to raczej za dużo, upuściłem 2,5 l soku i dolałem czystego, by zmniejszyć zawartość cukru.Winogron dostałem od kolegi lekko przemrożony, bardzo słodki.Może u Ciebie jest za duże blg i dzikusy mają problem wystartować.Ja dodałem MD 2 dni temu przygotowaną i zaraz po wstawieniu rurki zaczyna pracować.Myślę, że u Ciebie trzeba by zmierzyć blg czy nie za dużo cukru. Może trzeba rozcieńczyć lekko wodą i dać MD.
Re: BRAK PRACY WINA
: środa, 10 paź 2018, 16:39
autor: lolka89a
Wróciłam z pracy i zaobserwowałam, że co 1 - 1,5 min bulgota. Także może zacznie wreszcie pracować.
Czy dodać cukru i wody?
Re: BRAK PRACY WINA
: środa, 10 paź 2018, 18:16
autor: Jozinek
Absolutnie nic nie dodawaj jak zaczęło pracować.Nie wiem czy nie warto by zaszczepić jaką szlachetną MD, być może jak dałaś pożywkę to dzikusy się rozwiną.
Re: BRAK PRACY WINA
: środa, 10 paź 2018, 18:58
autor: lolka89a
Moi mili. Chciałam sprawdzić ile cukru jest, ale pies mi rozbił cukromierz. Może źle robię, ale tak dla smaku spróbowałam i słodkie strasznie. Wlałam 0,9 l wody letniej. I przyznam, że coraz lepiej pracuje. Już nic nie będę dodawać.
Re: BRAK PRACY WINA
: środa, 10 paź 2018, 20:05
autor: Jozinek
Czyli pewnie przesłodziłaś, ja do swojego po pomiarze dolewałem soku, bo było coś ze 26-27 blg, po tym zabiegu zastartowało zaraz po zamknięciu korkiem butli i wstawieniu rurki.
To dobrze zrobiłaś rozcieńczając słodycz ale nie przesadź bo wyjdzie napój winno-gronowy a nie prawdziwe wino.
[mod.]
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Re: BRAK PRACY WINA
: środa, 10 paź 2018, 20:55
autor: lolka89a
Jak narazie ładnie zaczęło pracować. Myślę, że będzie już tylko lepiej.
Po jakim czasie sprawdzić czy nie trzeba jeszcze wody dolać?
Re: BRAK PRACY WINA
: czwartek, 11 paź 2018, 06:44
autor: Jozinek
Moje tak zapracowało, że rano o 5.00 jeszcze przed pracą musiałem podłogę wycierać, gąsiorek myć pod prysznicem
.
Niby zostawiłem trochę luzu w butli ale okazało się, że za mało, na dodatek jeszcze ścianę lekko "przykropiło"
.
Poprzecierałem ją lekko na mokro płynem do naczyń i ręcznikiem papierowym na sucho ale pewnie bez innych zabiegów się nie obejdzie.
Odlałem jeszcze 1 l płynu i już do rurki pianka nie dochodzi, więc powinno być spoko. Dodana pożywka zrobiła swoje, grzybki zasuwają praktycznie na bezdechu.
Re: BRAK PRACY WINA
: czwartek, 11 paź 2018, 07:59
autor: lolka89a
Może i moje zaczną tak pracować. Bo chyba biorą się za siebie.
Ale to mój pierwszy raz więc nie oczekuję cudów
Rano poruszałam butlą, aby to troche przemieszać.
Jak wlałam wczoraj do szklanki to było mętnie, do góry wyjechało łupy a reszta na dół.
Kiedy mogę sprawdzić jego słodkość?
Re: BRAK PRACY WINA
: czwartek, 11 paź 2018, 11:37
autor: Jozinek
Jak przestanie "bulczeć"
.
Re: BRAK PRACY WINA
: czwartek, 11 paź 2018, 15:17
autor: lolka89a
Oj to chyba wieki będzie to trwało
.
To co czytałam na temat fermentacji burzliwej to moja fermentacja jest wręcz przeciwna.
Re: BRAK PRACY WINA
: czwartek, 11 paź 2018, 17:57
autor: eldier
@lolka89a
Czemu nie dodałaś żadnych szlachetnych drożdży? Na dzikusach to loteria...
Zmierz cukier teraz i za kilka dni - będzie jakiś pogląd na to co się tam dzieje.
Re: BRAK PRACY WINA
: czwartek, 11 paź 2018, 22:58
autor: lolka89a
Chcę spróbować czy,wyjdzie bez dodatku drożdży, bo winogrono samo w sobie je ma. Także pracuje sobie.apokojnie, po 2 tyg sprawdze jak wygląda jego słodkość.
Nie wiem czy dobrze robię.
Re: BRAK PRACY WINA
: piątek, 12 paź 2018, 23:41
autor: eldier
Ok, Twoje wino i Twoja decyzja, raz wyjdzie, 10 nie, ale mimo wszystko życzę powodzenia
A co Ci da pomiar za 2 tyg jak nie będziesz miała punktu odniesienia do obecnego stanu?
Re: BRAK PRACY WINA
: sobota, 13 paź 2018, 06:02
autor: Jozinek
Nie ma to jak eksperymenty na własnym organizmie. Ja bez kombinacji, owoców nie myłem ale MD dodałem i nastaw jedzie ostro od 3 dni.