Strona 1 z 1

BRAK PRACY WINA

: środa, 10 paź 2018, 12:33
autor: lolka89a
Witajcie.
Jestem tu nowa.
Przed wczoraj nastawiłam sobie wino, 8,5 kg moszczu, 4l wody i 2 kg cukru. Parę razy bulknęło i cisza.
Nie dodawałam drożdży, tylko samą pożywkę wczoraj wsypałam.

Re: BRAK PRACY WINA

: środa, 10 paź 2018, 13:26
autor: nieuprzejmygbur
Witamy. Jaka temperatura pomieszczenia? Czy owoce myłaś/parzyłaś?

Re: BRAK PRACY WINA

: środa, 10 paź 2018, 14:16
autor: lolka89a
Owoców nie mylam, jedynie je oczyściłam z ogonków. Rozgniotłam rękoma i wlałam wszystko do butli.
Temperatura to jakieś 19-20°. Wczoraj wieczorem okrylam butlę grubym kocem.

Re: BRAK PRACY WINA

: środa, 10 paź 2018, 14:45
autor: Kamal
A uszczelnienie, butla korek jest dobre? Być może gaz idzie bokiem.
Z dzikusami czasami tak jest, że nie chcą podjąć pracy, choć bardzo rzadko to się im zdarza.
K.

Re: BRAK PRACY WINA

: środa, 10 paź 2018, 14:58
autor: lolka89a
Dziś jeszcze to woskiem oblepie. Może wtedy będzie lepiej.
A czy proporcje mam dobre?

Re: BRAK PRACY WINA

: środa, 10 paź 2018, 16:13
autor: Jozinek
Nie wiem bo wino czynię pierwszy raz od niepamiętnych czasów.Winogron stał 3 dni (nie był myty) pognieciony, dodany pektoenzym + drożdze do win czerwonych.Dzisiaj to wygniotłem na prasie.Do balonu wlałem 13 l soku i dodałem 1,5kg cukru bez wody, cukier rozpuszczałem w samym soku.Po zmierzeniu blg, chyba wyskoczyło 27.No to raczej za dużo, upuściłem 2,5 l soku i dolałem czystego, by zmniejszyć zawartość cukru.Winogron dostałem od kolegi lekko przemrożony, bardzo słodki.Może u Ciebie jest za duże blg i dzikusy mają problem wystartować.Ja dodałem MD 2 dni temu przygotowaną i zaraz po wstawieniu rurki zaczyna pracować.Myślę, że u Ciebie trzeba by zmierzyć blg czy nie za dużo cukru. Może trzeba rozcieńczyć lekko wodą i dać MD.

Re: BRAK PRACY WINA

: środa, 10 paź 2018, 16:39
autor: lolka89a
Wróciłam z pracy i zaobserwowałam, że co 1 - 1,5 min bulgota. Także może zacznie wreszcie pracować.
Czy dodać cukru i wody?

Re: BRAK PRACY WINA

: środa, 10 paź 2018, 18:16
autor: Jozinek
Absolutnie nic nie dodawaj jak zaczęło pracować.Nie wiem czy nie warto by zaszczepić jaką szlachetną MD, być może jak dałaś pożywkę to dzikusy się rozwiną.

Re: BRAK PRACY WINA

: środa, 10 paź 2018, 18:58
autor: lolka89a
Moi mili. Chciałam sprawdzić ile cukru jest, ale pies mi rozbił cukromierz. Może źle robię, ale tak dla smaku spróbowałam i słodkie strasznie. Wlałam 0,9 l wody letniej. I przyznam, że coraz lepiej pracuje. Już nic nie będę dodawać.

Re: BRAK PRACY WINA

: środa, 10 paź 2018, 20:05
autor: Jozinek
Czyli pewnie przesłodziłaś, ja do swojego po pomiarze dolewałem soku, bo było coś ze 26-27 blg, po tym zabiegu zastartowało zaraz po zamknięciu korkiem butli i wstawieniu rurki.
To dobrze zrobiłaś rozcieńczając słodycz ale nie przesadź bo wyjdzie napój winno-gronowy a nie prawdziwe wino.

[mod.]
Nie cytuj posta poprzedzającego.

Re: BRAK PRACY WINA

: środa, 10 paź 2018, 20:55
autor: lolka89a
Jak narazie ładnie zaczęło pracować. Myślę, że będzie już tylko lepiej.
Po jakim czasie sprawdzić czy nie trzeba jeszcze wody dolać?

Re: BRAK PRACY WINA

: czwartek, 11 paź 2018, 06:44
autor: Jozinek
Moje tak zapracowało, że rano o 5.00 jeszcze przed pracą musiałem podłogę wycierać, gąsiorek myć pod prysznicem :D .
Niby zostawiłem trochę luzu w butli ale okazało się, że za mało, na dodatek jeszcze ścianę lekko "przykropiło" :scratch: .
Poprzecierałem ją lekko na mokro płynem do naczyń i ręcznikiem papierowym na sucho ale pewnie bez innych zabiegów się nie obejdzie.
Odlałem jeszcze 1 l płynu i już do rurki pianka nie dochodzi, więc powinno być spoko. Dodana pożywka zrobiła swoje, grzybki zasuwają praktycznie na bezdechu.

Re: BRAK PRACY WINA

: czwartek, 11 paź 2018, 07:59
autor: lolka89a
Może i moje zaczną tak pracować. Bo chyba biorą się za siebie. ;)
Ale to mój pierwszy raz więc nie oczekuję cudów :)
Rano poruszałam butlą, aby to troche przemieszać.
Jak wlałam wczoraj do szklanki to było mętnie, do góry wyjechało łupy a reszta na dół.
Kiedy mogę sprawdzić jego słodkość?

Re: BRAK PRACY WINA

: czwartek, 11 paź 2018, 11:37
autor: Jozinek
Jak przestanie "bulczeć" :) :) .

Re: BRAK PRACY WINA

: czwartek, 11 paź 2018, 15:17
autor: lolka89a
Oj to chyba wieki będzie to trwało :).
To co czytałam na temat fermentacji burzliwej to moja fermentacja jest wręcz przeciwna.

Re: BRAK PRACY WINA

: czwartek, 11 paź 2018, 17:57
autor: eldier
@lolka89a
Czemu nie dodałaś żadnych szlachetnych drożdży? Na dzikusach to loteria...
Zmierz cukier teraz i za kilka dni - będzie jakiś pogląd na to co się tam dzieje.

Re: BRAK PRACY WINA

: czwartek, 11 paź 2018, 22:58
autor: lolka89a
Chcę spróbować czy,wyjdzie bez dodatku drożdży, bo winogrono samo w sobie je ma. Także pracuje sobie.apokojnie, po 2 tyg sprawdze jak wygląda jego słodkość.
Nie wiem czy dobrze robię.

Re: BRAK PRACY WINA

: piątek, 12 paź 2018, 23:41
autor: eldier
Ok, Twoje wino i Twoja decyzja, raz wyjdzie, 10 nie, ale mimo wszystko życzę powodzenia :)
A co Ci da pomiar za 2 tyg jak nie będziesz miała punktu odniesienia do obecnego stanu?

Re: BRAK PRACY WINA

: sobota, 13 paź 2018, 06:02
autor: Jozinek
Nie ma to jak eksperymenty na własnym organizmie. Ja bez kombinacji, owoców nie myłem ale MD dodałem i nastaw jedzie ostro od 3 dni.