Strona 1 z 1

Pierwsze wino owocowe

: czwartek, 26 lip 2018, 12:45
autor: baca111
Zakupiłem mały balon 5 litrowy, co by dużo na zmarnowanie nie poszło jak bym coś zepsuł :). Wino zamierzam zrobić z mieszanki owocowej: mirabelki- malina-czarna porzeczka.
Jakie proporcje zastosować na 5 litrowy balon? Myślałem nad 2,5kg owoców +0,8l wody , tylko nie wiem ile cukru dodać.

Re: Pierwsze wino owocowe

: czwartek, 26 lip 2018, 16:35
autor: eldier
Kup 10-15l wiaderko z przykrywką w Castoramie czy innym markecie budowlanym za parę zł. Tylko patrz żeby miały atest do spożywki - w casto są takie białe przy kasach. Jak jesteś biedakiem to pochodź po piekarniach i zapytaj czy Ci nie oddadzą, często mają jakieś po dżemach czy innych mąkach do wyrzucenia.

Malina porzeczka może być ciekawe :) Śliwkę do tego zestawu sobie daruj. Jak koniecznie chcesz tak małą ilość chociaż nie polecam, bo szkoda Ci później będzie wypić - serio mówię. Takie testowe nastawy to można sobie robić jak już w piwniczce mamy coś dobrego, ale jak chcesz.
Proponuję 3kg porzeczek i 3kg malin umyć, przebrać, wybrać tylko zdrowe i dojrzałe owoce, pognieść, wrzucić do tego wiadra, zalać litrem wrzątku, dodać pektopolu/pektoenzymu, jak przestygnie dodać drożdże. Jeżeli aktywne to nie ma problemu bo czas ich przygotowania to 20-30min. Jeżeli w płynie lub z suszu to musisz przygotować 3-4dni wcześniej.
Po 5-7 dnia płyn wycisnąć, dodać wody i cukru wg zakładanego %. Im mocniejsze i słodsze tym mniej wody, a więcej cukru. Średnio na każdy litr soku dać 1,5-2l syropu cukrowego.
Z tego powinny wyjść Ci dwa takie baloniki. Dopóki fermentacja trwa w najlepsze możesz ją prowadzić w wiaderku. Na cichą musisz przelać do balonu. To mniej więcej tyle :)

Re: Pierwsze wino owocowe

: czwartek, 26 lip 2018, 19:02
autor: ramzol
Drożdże mają tolerancje na alkohol. W zależności od rodzaju/szczepu nadają się do win białych itd. Planując wino zakładasz z góry ile bedzie objętościowo towaru, ile bedzie miało % czy bedzie słodkie czy wytrawne kwaśne czy b.. Jeden wie co jeszcze. Cukier dzielisz na 2-3 partię. Dobrze jest posiadać cukromierz i zmierzyć zawartość cukru w soku na samym poczatku. Resztę plus minus wyliczasz z prostego wzoru.
Objętość x 17 x % wynik to ilość potrzebnego cukru. 5l x 17 x 14%=1190kg cukru. Jeden kilogram cukru po rozpuszczeniu to 0,6l płynu.

Re: Pierwsze wino owocowe

: piątek, 27 lip 2018, 08:18
autor: manowar
Jak eldier pisał - mirabelkę odpuść.
Malinę odpuść - droga, szybko pleśnieje więc kupić musisz naprawdę dobrej jakości, Cieślak pisze o niej, że nadaje się na wina ciężkie i jako materiał kiperski - a do tego czarna porzeczka ją przykryje.
Pierwsze wino powinno być łatwe klasyczne - wiśnia, czarna porzeczka (czerwone), jabłka (białe).

Re: Pierwsze wino owocowe

: piątek, 27 lip 2018, 11:56
autor: baca111
Dzięki Panowie za wszystkie porady. Postanowiłem, że użyje tylko owoców, które rosną u mnie na działce :). Przepuściłem przez sokowirówkę jabłka i wyszło mi 3 l soku (sok nie filtrowałem tylko przelałem razem z osadem), odlałem ok 0,5l soku, w którym rozpuściłem 250 gram cukru. Do balona dodałem jeszcze 0,5 l rozgniecionych malin i porzeczek oraz dodałem trochę pożywki. Razem w balonie jest ok 3,5 litra wszystkiego. Kupiłem drożdże i zrobiłem wg instrukcji tzn: wsypałem je do 200ml wody z 3 łyżkami cukru i szczypta pożywki i odstawiłem na 2 dni. Będzie Panowie coś z tego? Czy od razu wylać do kanału? :)

Re: Pierwsze wino owocowe

: piątek, 27 lip 2018, 19:20
autor: eldier
eldier pisze:Jeżeli w płynie lub z suszu to musisz przygotować 3-4dni wcześniej.
:hammer: :hammer: :hammer: :hammer:

Chcesz, żeby Ci to wszystko spleśniało albo skisło? Leć po piro i dodaj 0,5g do tego.

Tak jak pisałem wcześniej nie ma sensu robić wina w tak małym balonie, możesz do niego zlać po burzliwej fermentacji pod korek.

A więc przy okazji kup większy balon albo wiadro. Porzeczki są tanie jak barszcz, wiśnie zresztą też, a więc zrób chociaż 6l tego wina żebyś miał co zlać bo tej butli...

Re: Pierwsze wino owocowe

: piątek, 27 lip 2018, 22:41
autor: baca111
Dzikusy nie zaczną w takim nastawie pracować?

Re: Pierwsze wino owocowe

: sobota, 28 lip 2018, 08:14
autor: ramzol
Mają takie same szansę jak pleśń i inne paskudztwa.

Re: Pierwsze wino owocowe

: sobota, 28 lip 2018, 17:10
autor: baca111
Dobra Panowie kupilem wiadro do kiszenia 30l. Dobrze myślę, że jak użyje okolo5,5litra soku jabłkowego do burzliwej fermentacji w wiaderku to potem po zlaniu wypełni mi ten 5l gąsiorek pod korek?

Re: Pierwsze wino owocowe

: niedziela, 29 lip 2018, 04:30
autor: wawaldek11
baca111 pisze: gąsiorek pod korek?

Ale Ci się rymło :ok:

Re: Pierwsze wino owocowe

: środa, 1 sie 2018, 04:19
autor: mattz90
Z dzikusami może być różnie, może wyjść super naturalne winko, może również szybko zapleśnieć i stracisz owoce. W moim przypadku było 50/50 co nie zmienia faktu że jestem przeciwnikiem piro ;)

Re: Pierwsze wino owocowe

: niedziela, 5 sie 2018, 12:05
autor: baca111
1.Sok wlany do balona 27 lipca,
2. 29 dodałem drożdże i fermentacja ruszyła. Na 3,5 litra soku ( jabłko,porzeczka,malina, aronia) dodałem 250 g syropu cukrowego.
3. 2 sierpnia dodałem kolejna porcje cukru-200g rozpuszczonego w 150 ml soku malinowego
4. 6 sierpnia planuje dolać 0,5 soku z aronii z rozpuszczonym cukrem ( 250g -ostatnia dawka).
Jak winko przestanie bulgać to wtedy zlać i przefiltrować przy zlewaniu ?
Na chwilę obecna winko bulga co 4-6 sekund i wygląda tak

Re: Pierwsze wino owocowe

: niedziela, 19 sie 2018, 13:38
autor: baca111
Dziś 1 raz zlałem wino i odcedziłem przez gazę resztki owoców. Wino mocne i wytrawne ( dziwne bo dałem ok 1kg cukru na 3,5 soku). Wlałem z powrotem do damy 5 litrowej, dosłodziłem i sobie dalej bąbelkuje co 30-40 sekund.