Strona 1 z 1
Pierwsze wino owocowe
: czwartek, 26 lip 2018, 12:45
autor: baca111
Zakupiłem mały balon 5 litrowy, co by dużo na zmarnowanie nie poszło jak bym coś zepsuł
. Wino zamierzam zrobić z mieszanki owocowej: mirabelki- malina-czarna porzeczka.
Jakie proporcje zastosować na 5 litrowy balon? Myślałem nad 2,5kg owoców +0,8l wody , tylko nie wiem ile cukru dodać.
Re: Pierwsze wino owocowe
: czwartek, 26 lip 2018, 16:35
autor: eldier
Kup 10-15l wiaderko z przykrywką w Castoramie czy innym markecie budowlanym za parę zł. Tylko patrz żeby miały atest do spożywki - w casto są takie białe przy kasach. Jak jesteś biedakiem to pochodź po piekarniach i zapytaj czy Ci nie oddadzą, często mają jakieś po dżemach czy innych mąkach do wyrzucenia.
Malina porzeczka może być ciekawe
Śliwkę do tego zestawu sobie daruj. Jak koniecznie chcesz tak małą ilość chociaż nie polecam, bo szkoda Ci później będzie wypić - serio mówię. Takie testowe nastawy to można sobie robić jak już w piwniczce mamy coś dobrego, ale jak chcesz.
Proponuję 3kg porzeczek i 3kg malin umyć, przebrać, wybrać tylko zdrowe i dojrzałe owoce, pognieść, wrzucić do tego wiadra, zalać litrem wrzątku, dodać pektopolu/pektoenzymu, jak przestygnie dodać drożdże. Jeżeli aktywne to nie ma problemu bo czas ich przygotowania to 20-30min. Jeżeli w płynie lub z suszu to musisz przygotować 3-4dni wcześniej.
Po 5-7 dnia płyn wycisnąć, dodać wody i cukru wg zakładanego %. Im mocniejsze i słodsze tym mniej wody, a więcej cukru. Średnio na każdy litr soku dać 1,5-2l syropu cukrowego.
Z tego powinny wyjść Ci dwa takie baloniki. Dopóki fermentacja trwa w najlepsze możesz ją prowadzić w wiaderku. Na cichą musisz przelać do balonu. To mniej więcej tyle
Re: Pierwsze wino owocowe
: czwartek, 26 lip 2018, 19:02
autor: ramzol
Drożdże mają tolerancje na alkohol. W zależności od rodzaju/szczepu nadają się do win białych itd. Planując wino zakładasz z góry ile bedzie objętościowo towaru, ile bedzie miało % czy bedzie słodkie czy wytrawne kwaśne czy b.. Jeden wie co jeszcze. Cukier dzielisz na 2-3 partię. Dobrze jest posiadać cukromierz i zmierzyć zawartość cukru w soku na samym poczatku. Resztę plus minus wyliczasz z prostego wzoru.
Objętość x 17 x % wynik to ilość potrzebnego cukru. 5l x 17 x 14%=1190kg cukru. Jeden kilogram cukru po rozpuszczeniu to 0,6l płynu.
Re: Pierwsze wino owocowe
: piątek, 27 lip 2018, 08:18
autor: manowar
Jak eldier pisał - mirabelkę odpuść.
Malinę odpuść - droga, szybko pleśnieje więc kupić musisz naprawdę dobrej jakości, Cieślak pisze o niej, że nadaje się na wina ciężkie i jako materiał kiperski - a do tego czarna porzeczka ją przykryje.
Pierwsze wino powinno być łatwe klasyczne - wiśnia, czarna porzeczka (czerwone), jabłka (białe).
Re: Pierwsze wino owocowe
: piątek, 27 lip 2018, 11:56
autor: baca111
Dzięki Panowie za wszystkie porady. Postanowiłem, że użyje tylko owoców, które rosną u mnie na działce
. Przepuściłem przez sokowirówkę jabłka i wyszło mi 3 l soku (sok nie filtrowałem tylko przelałem razem z osadem), odlałem ok 0,5l soku, w którym rozpuściłem 250 gram cukru. Do balona dodałem jeszcze 0,5 l rozgniecionych malin i porzeczek oraz dodałem trochę pożywki. Razem w balonie jest ok 3,5 litra wszystkiego. Kupiłem drożdże i zrobiłem wg instrukcji tzn: wsypałem je do 200ml wody z 3 łyżkami cukru i szczypta pożywki i odstawiłem na 2 dni. Będzie Panowie coś z tego? Czy od razu wylać do kanału?
Re: Pierwsze wino owocowe
: piątek, 27 lip 2018, 19:20
autor: eldier
eldier pisze:Jeżeli w płynie lub z suszu to musisz przygotować 3-4dni wcześniej.
Chcesz, żeby Ci to wszystko spleśniało albo skisło? Leć po piro i dodaj 0,5g do tego.
Tak jak pisałem wcześniej nie ma sensu robić wina w tak małym balonie, możesz do niego zlać po burzliwej fermentacji pod korek.
A więc przy okazji kup większy balon albo wiadro. Porzeczki są tanie jak barszcz, wiśnie zresztą też, a więc zrób chociaż 6l tego wina żebyś miał co zlać bo tej butli...
Re: Pierwsze wino owocowe
: piątek, 27 lip 2018, 22:41
autor: baca111
Dzikusy nie zaczną w takim nastawie pracować?
Re: Pierwsze wino owocowe
: sobota, 28 lip 2018, 08:14
autor: ramzol
Mają takie same szansę jak pleśń i inne paskudztwa.
Re: Pierwsze wino owocowe
: sobota, 28 lip 2018, 17:10
autor: baca111
Dobra Panowie kupilem wiadro do kiszenia 30l. Dobrze myślę, że jak użyje okolo5,5litra soku jabłkowego do burzliwej fermentacji w wiaderku to potem po zlaniu wypełni mi ten 5l gąsiorek pod korek?
Re: Pierwsze wino owocowe
: niedziela, 29 lip 2018, 04:30
autor: wawaldek11
baca111 pisze: gąsiorek pod korek?
Ale Ci się rymło
Re: Pierwsze wino owocowe
: środa, 1 sie 2018, 04:19
autor: mattz90
Z dzikusami może być różnie, może wyjść super naturalne winko, może również szybko zapleśnieć i stracisz owoce. W moim przypadku było 50/50 co nie zmienia faktu że jestem przeciwnikiem piro
Re: Pierwsze wino owocowe
: niedziela, 5 sie 2018, 12:05
autor: baca111
1.Sok wlany do balona 27 lipca,
2. 29 dodałem drożdże i fermentacja ruszyła. Na 3,5 litra soku ( jabłko,porzeczka,malina, aronia) dodałem 250 g syropu cukrowego.
3. 2 sierpnia dodałem kolejna porcje cukru-200g rozpuszczonego w 150 ml soku malinowego
4. 6 sierpnia planuje dolać 0,5 soku z aronii z rozpuszczonym cukrem ( 250g -ostatnia dawka).
Jak winko przestanie bulgać to wtedy zlać i przefiltrować przy zlewaniu ?
Na chwilę obecna winko bulga co 4-6 sekund i wygląda tak
Re: Pierwsze wino owocowe
: niedziela, 19 sie 2018, 13:38
autor: baca111
Dziś 1 raz zlałem wino i odcedziłem przez gazę resztki owoców. Wino mocne i wytrawne ( dziwne bo dałem ok 1kg cukru na 3,5 soku). Wlałem z powrotem do damy 5 litrowej, dosłodziłem i sobie dalej bąbelkuje co 30-40 sekund.