Strona 1 z 1

Siarkowanie wina

: poniedziałek, 2 lip 2018, 17:31
autor: Uralm68
Witam, mam pytanie dlaczego gdy zasiarkuje wino to od razu kolor w dużym stopniu się rozjaśnia i wytrąca się jakiś osad i czasem wino smakuje tak jakby było rozwodnione.

Re: Siarkowanie wina

: wtorek, 3 lip 2018, 13:12
autor: Uralm68
Naprawde nikt nie wie czemu po siarkowaniu wino zrzuca kolor.

Re: Siarkowanie wina

: wtorek, 3 lip 2018, 22:13
autor: inblue
Przy siarkowaniu tworzy się kwas siarkowy (IV), który rozjaśnia wino. Zasada jest analogiczna jak podczas dodania cytryny do herbaty.
Wytrącający się osad to zazwyczaj drożdże, które poniosły śmierć na wskutek tej czynności i osiadły na dnie. Dodatkowo wytrącają się kompleksy białkowo-taninowe, które powodują stabilizację barwnika.
Jeśli wino smakuje jakby było rozwodnione to oznacza to, że przepis był wadliwy - dodano za dużo wody, lub owoc pochodzący z tego rocznika miał jej za wiele.
Uralm68 pisze:czemu po siarkowaniu wino zrzuca kolor.
Powyżej wyjaśniłem przyczynę. Pytasz o konkretny owoc, czy ogólnikowo?
Niektóre wina np. z czarnej jagody (czernicy) lub jeżyny zrzucają kolor bez względu czy się je siarkuje czy nie.
Jedyną metodą, żeby zapobiec strącaniu barwnika w winie z czarnej jagody jest całkowite zastąpienie wody sokiem jabłkowym.

Re: Siarkowanie wina

: środa, 4 lip 2018, 19:38
autor: Uralm68
Pytam ogólnie. I jeszcze mam jedno pytanie czy trzeba wino siarkować czy wręcz odwrotnie należy tego unikać?

Re: Siarkowanie wina

: środa, 11 lip 2018, 19:41
autor: inblue
Najpierw przeczytaj to - KLIK.

Jak już przyswoisz sobie wiedzę z tego linku przeczytaj to co napisałem poniżej.

W jednych winach będzie to wada, w innych zaleta.
Lubisz wina w stylu Bordeaux z nutką siarki - siarkuj.
Lubisz wina owocowe, świeże - siarkuj.
Lubisz wina słodkie, ciężkie w stylu starych tokajów, lub sherry - nie siarkuj.
Witaj na drugim levelu :)