Strona 1 z 1

Wino wyszło za słodkie

: czwartek, 22 lut 2018, 23:07
autor: mysza42
Witam potrzebuje odpowiedzi na zastanawiającą mnie sytuacje, mianowicie po czterech miesiącach pędzenia wina na moim multimierzu mam blg 20 oraz 9% stężenia alkoholu czy to normalne? Dodam ze po upływie pierwszych dwóch miesięcy blg wskazywał 10 a stężenie alkoholu wynosiło 4% Stwierdziłem wtedy że wino wyszło za słabe i postanowiłem dodać cukru.Efektem tego wszystkiego jest ciut za słodkie winko.Potrzebuje rady co teraz zrobić aby na multimierzu zobaczyć 0 blg i móc zlewać do butelek..

[mod: Blg a nie big!]

Re: Wino wyszło za słodkie

: piątek, 23 lut 2018, 13:25
autor: Kamal
Jakie drożdże?
9% to wyliczenie alkoholu, który już jest po fermentacji? Czy z cukromierza czytasz ile będzie %?

Re: Wino wyszło za słodkie

: piątek, 23 lut 2018, 15:18
autor: gadaka
Napisz coś więcej o tym winie, jakie blg startowe?

Pewnie 9% pokazuje areometr...

Re: Wino wyszło za słodkie

: piątek, 23 lut 2018, 17:51
autor: mysza42
Wszystko wyczytałem z multimierza.Niestety rodzaju drożdży nie pamiętam ale wiem że były razem z pożywką.Multimierz zakupiłem dwa miesiące temu więc nie jestem w stanie opisać jaki pomiar był na stracie:/

Re: Wino wyszło za słodkie

: piątek, 23 lut 2018, 17:54
autor: Mafiej
Napisz wszystko dokładnie od początku do końca jak zrobiłeś to wino.

Re: Wino wyszło za słodkie

: piątek, 23 lut 2018, 18:14
autor: mysza42
A więc tak - wino jest z czarnych winogron o proporcjach: 18kg owoców, 3,2kg cukru i 5l wody.Po upływie 3 tygodni zrobiłem 1 przelanie.Po upływie następnych 5 tygodni zakupiłem multimierz zrobiłem ww pomiary i dodałem 4kg cukru oraz 2l wody.Dorzucam zdjęcia multimierza może będzie łatwiej zobaczyć moje pomiary.
IMG_20180222_194947.jpg
IMG_20180222_194900.jpg
IMG_20180222_194759.jpg

Re: Wino wyszło za słodkie

: piątek, 23 lut 2018, 19:49
autor: ramzol
18kg owoców dało jakiś sok, sok miał X blg do tego poszła woda i cukier mająca x blg. Do tego poszły drożdże marki....

Blg startowe wynosiło X blg.
Po jakimś czasie przy blg X dodałeś następną partię syropu i blg wyniosło X.
Jak podstawisz X i będziesz wiedział ile drożdże zjadły cukru będziesz wiedział ile % ma wino.
Podaj jeszcze ile litrów tego wina masz?

Re: Wino wyszło za słodkie

: piątek, 23 lut 2018, 20:14
autor: mysza42
W momencie dodania cukru Blg wynosiło 10 to było 2 miesiące temu a teraz wynosi 20 Blg. Chce tylko wiedzieć czy mam czekać aż Blg spadnie do 0 czy mogę już butelkować wino.

Re: Wino wyszło za słodkie

: piątek, 23 lut 2018, 21:00
autor: mysza42
Wina jest teraz ogólnie 22l

Re: Wino wyszło za słodkie

: piątek, 23 lut 2018, 21:22
autor: Mafiej
Popełniłeś kardynalny błąd nie mierząc początkowego Blg. Nie zaplanowałeś wina i teraz będzie wielki kłopot z obliczeniem co Ci z tego wyjdzie. Wino butelkuje się po kompletnym zastopowaniu drożdży. Jeśli drożdże będą jeszcze pracować Twoje wino zamieni się w "szampana" i powywala korki. Po drugie butelkuje się wino które kilka razy zleje się z nad osadu. Jak dla mnie minimum rok.
Przeczytaj ten post
http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Tam masz instrukcję jak zaplanować nastaw. Porównaj swoje proporcje z tym co kolega Wald napisał. Powinno Ci to nakreślić sytuację w której teraz jesteś.
Pozdro i miłej lektury.

Re: Wino wyszło za słodkie

: sobota, 24 lut 2018, 21:03
autor: lesu.pl
Po zlaniu znad owoców (maksymalnie 5 tygodni) wino z winogron może Ci bić nawet do czerwca. Poczekaj.

Re: Wino wyszło za słodkie

: niedziela, 6 maja 2018, 15:54
autor: siwy1121
Z grubsza licząc:
18kg owoców (wydajność ok 60% z tego co piszesz) to daje 10,8l soku, ok 10blg = 1080g cukru + dodane 7,2kg = 8280g cukru
Łącznie masz nastawu jak piszesz 22l (10,8l soku + 7l wody + 4,32l cukru (1kg = 0,6l))
8280/22 = ok 38blg to daje moc ok 19% po pełnym odfermentowaniu co jest ciężkie do osiągnięcia.