Strona 1 z 1

Pomoc przy pierwszym winie

: piątek, 6 paź 2017, 17:00
autor: kkrrystian
Witam. Dzisiaj mija 9 dzień fermentacji mojego wina, które robie z około 17 kilogramów winogron. Z tych owoców wyszlo mi około 15 litrów moszczu. Dodałem za pierwszym razem 2 kilogramy cukru i 2 litry wody. Blg wynosiło wtedy 24. Po upływie 5 dni Blg wynosiło 1 i dodałem syrop cukrowy składający się z 1,75 kilograma cukru i 1,75 litra wody. Blg wskoczyło na 9. Dzisiaj po kontroli Blg ponownie pokazuje 1, czyli ogólnie zjadło 31 Blg. Wino docelowo ma mieć około 18%. Powiedzcie mi ile dodać tego syropu? Ja myślę nad syropem z 1litra wody i 1,5 kilograma cukru. Wino po dzisiejszej próbie ma moc ale jest tez lekko kwaskowate.

Re: Pomoc przy pierwszym winie

: piątek, 6 paź 2017, 18:02
autor: Woodworm
Dodawaj maks 50gram na litr do skutku

Re: Pomoc przy pierwszym winie

: niedziela, 8 paź 2017, 18:29
autor: kkrrystian
Teraz mam kolejne pytanie. Dodalem syrop cukrowy składający się z 0,75 litra wody i 1,25 kilograma cukru. Teraz mierzyłem Blg i wynosi 6. Wino bulka już słabiutko. Podpowiedzcie mi czy jeszcze czekać aby blg zeszło jeszcze niżej puki bulka? Czy to już znak że mam odlać winko od owoców?

Re: Pomoc przy pierwszym winie

: środa, 11 paź 2017, 07:07
autor: orzeszek87
Odciskaj kolego i do balona, drożdże sobie poradzą tak czy inaczej.

Re: Pomoc przy pierwszym winie

: środa, 11 paź 2017, 13:44
autor: kkrrystian
Dzisiaj odciskam, a winko siarkowac? Bo czytalem dużo i pisze na różnych stronach aby ustabilizowac winko poprzez siarkowanie.

Re: Pomoc przy pierwszym winie

: środa, 11 paź 2017, 15:52
autor: orzeszek87
Czy siarkowac to zależy od Ciebie. Jak wino ma mieć 18 % i słodkie to niekoniecznie. Ja bym zastosował pirosiarczyn. Każde swoje wino traktowałem nim.

Re: Pomoc przy pierwszym winie

: środa, 11 paź 2017, 22:10
autor: Woodworm
poszukaj siarkowanie wina wino domowe 2.0

Re: Pomoc przy pierwszym winie

: niedziela, 15 paź 2017, 22:13
autor: siwy1121
Wino ma dopiero 2,5 tygodnia, zostaw piro w spokoju !!! Jak dosładzasz wino to dodawaj cukier rozpuszczony w nastawie, a nie w wodzie bo tylko rozwadniasz wino z każdym dosładzaniem. Jeżeli moc ci odpowiada, odstaw wino do piwnicy i zlewaj z nad osadu ok. raz na 3 miesiące, aż będzie idealnie klarowne. Jeżeli wino ma 18% to już nie podskoczy, więc cukier możesz dodać do smaku.

Re: Pomoc przy pierwszym winie

: piątek, 12 sty 2018, 15:29
autor: Michall
Cześć, zrobiłem swoje pierwsze wino. Bez przepisu, ale i nie na "pałę". Wino pracowali z drożdżaki 4 tygodnie, po tym czasie, oddzieliłem wino od skórek i innych. I tak dalej stało 8 tygodni. Nie pracuje już dlugo i jest praktycznie wyklarowane. Kiedy można zlać bezpiecznie do butelek? Niby już nie pracuje, ale pewności nie mam, cukromierza też:/

Re: Pomoc przy pierwszym winie

: piątek, 12 sty 2018, 18:49
autor: orzeszek87
Wino butelkujesz jak już nie pojawia sie osad. Obciagasz znad osadu i patrzysz. Cukromierz radziłbym kupić, na pewno sie przyda.