Strona 1 z 1

Re: Trójniak bernardyński.

: niedziela, 29 cze 2014, 13:06
autor: WacekJ
Witam
Jestem nowy na tym forum- witam . Miodami nie zajmuję się, ale od 2009r uprawiam irysy florentyńskie- korzeń fiołkowy jest mi niezbędny do wina wermut. W 2012r wykopałem irysy i suszę korzenie- zapachu fiołków na razie nie ma . Piszę o tym na forum winiarzy- http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=6704&page=4
W przyszłym roku latem będę kolejny raz wykopywał irysy, pobiorę korzenie do suszenia, część sadzonek posadzę a część chętnie sprzedam. Moje irysy pochodzą od sadzonek sprowadzonych z Anglii - odmianę iris florentina potwierdził też specjalista od irysów któremu wysłałem zdjęcia.

Wacek

Re: Trójniak bernardyński.

: niedziela, 29 cze 2014, 14:08
autor: lesgo58
Cześć. Bardzo nam miło z takiej wizyty. A jak jeszcze ktoś z takim "prezentem"... to tym bardziej. :respect:
Jeśli to jest TEN irys - chętnie się na niego piszę. Oczywiście karpy. I chętnie rozmnożę do dalszego podziału. Bo mało go jest w Polsce. No chyba, że gdzieś po starych działkach. Pamiętam go z ogródka babci. Był ładny, ale drobniejszy i monotoniczny w palecie barw. Dlatego jak tylko pokazały się odmiany ładniejsze i bardziej kolorowe - szybko zastąpiły te stare. Które to poza walorami wzrokowymi nic sobą nie przedstawiają.

Re: Trójniak bernardyński.

: niedziela, 29 cze 2014, 19:26
autor: radius
WacekJ pisze:część sadzonek posadzę a część chętnie sprzedam.
lesgo58 pisze:Jeśli to jest TEN irys - chętnie się na niego piszę.
Ja jestem następny w kolejce, a gdyby czasem kolega miał na zbyciu taki dwuletni ususzony korzeń (10 gramów) to też nie pogardzę :ok:

Re: Trójniak bernardyński.

: niedziela, 29 cze 2014, 19:32
autor: gr000by
Ja skorzystałem z akcji u winiarzy (http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=32321) i zakupiłem 100g suszonego korzenia, mogę częścią się podzielić jak zajdzie potrzeba.

Re: Trójniak bernardyński.

: niedziela, 29 cze 2014, 19:39
autor: radius
@gr000by, zaszła :) Będę miał darmowy miód i chciałbym zrobić bernardyna :ok: Pisz na pw ile możesz odsprzedać i dlaczego tak drogo :?: :mrgreen:

Re: Trójniak bernardyński.

: niedziela, 29 cze 2014, 22:36
autor: KaSyX
Tutaj można kupić korzeń fiołkowy. http://ekobaby.pl/sklep.php?cat=13&id=31

Re: Trójniak bernardyński.

: poniedziałek, 30 cze 2014, 07:15
autor: radius
Tylko, że na stronie z linku jest zdjęcie prawdopodobnie iris germanica a nie iris florentina, który jest biały
iris florentina.jpg

Re: Trójniak bernardyński.

: poniedziałek, 30 cze 2014, 07:32
autor: WacekJ
radius pisze: Ja jestem następny w kolejce, a gdyby czasem kolega miał na zbyciu taki dwuletni ususzony korzeń (10 gramów) to też nie pogardzę :ok:
Mam 50g dwuletniego korzenia z moich irysów ale nie będę sprzedawał bo jeszcze nie pachnie. Zapach ma powstać po 3-5 letnim suszeniu i przechowywaniu. Jeżeli zapach powstanie to pachnące próbki będę dołączał gratis do sadzonek. Jeżeli nie doczekam się zapachu iris florentina - nic to mam posadzone iris pallida. 8-)
IMG_0578 (Kopiowanie).JPG
KaSyX pisze:Tutaj można kupić korzeń fiołkowy. http://ekobaby.pl/sklep.php?cat=13&id=31
Kolega kupił ......
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... #pid448548

Re: Trójniak bernardyński.

: czwartek, 20 lut 2020, 21:11
autor: niedzwiedz
Chciałbym odświeżyć temat. Znalazłem na znanym portalu aukcyjnym suszony korzeń irysa niemieckiego :
https://allegro.pl/oferta/irys-kosaciec ... e=facebook
Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z uzyciem takiego do wyrobu trunków?

Re: Trójniak bernardyński.

: wtorek, 23 cze 2020, 21:38
autor: Marek.00
Odświeżam starego kotleta
Wstawiłem dziś miodek i dałem płatki świeżo rwane, szyszki chmielowe kwiatowe i korzeń fiołkowy (nie pachniał fiołkiem) miód akacjowo-faceliowy
Ciekawi mnie wynik końcowy 8-)

Re: Trójniak bernardyński.

: poniedziałek, 8 sty 2024, 18:07
autor: radius
Ja, odświeżę tego kotleta po raz trzeci :D
A odświeżam go tylko z jednego powodu. Otóż w składzie przypraw na tego trójniaka, nota bene baaardzo smacznego, jest korzeń irysa florenckiego ( iris florentina) zwanego kosaćcem, który jest składnikiem dość trudnym do zdobycia a jeśli już, to cena nie zachęca - https://maesepau.es/pl/produkt/korze%C5 ... %84-irysa/
Jednak ostatnio wpadł mi w oczy ciekawy artykuł, gdzie znalazłem taką oto informację;
Drugim kosaćcem z którego można uzyskać korzeń fiołkowy jest iris pallida, czyli irys blady pochodzący z Dalmacji. Jest on uprawiany na dużą skalę dla przemysłu perfumiarskiego we Francji w okolicach Grasse. Ten irys występuje równie często w babcinych ogródkach, co florentyński, ma on nieco mniej okazałe kwiaty. Obydwa irysy tzn irys florentyński jak i irys blady są równie wartościowe jako surowiec do tej przyprawy. Zarówno z jednego jak i drugiego uzyskuje się ten sam zapach o takiej samej barwie aromatu jak i intensywności. Jedyna różnica polega na tym, że irys blady szybciej wytwarza kłącza i szybciej się rozmnaża. Dlatego jest on bardziej wydajny i zyskał większa popularność we Francji niż irys florentyński.
Współcześnie jego funkcja jako przyprawy aromatyzującej została praktycznie zapomniana, a w zalewie nowych, różnobarwnych odmian irysów, te stare odmiany często są – niesłusznie- traktowane po macoszemu.
Więc warto może spróbować i tego kosaćca jako przyprawy do trójniaka bernardyńskiego :ok: