Strona 1 z 1

Dobry dwójniak lub trójniak z miodu lipowego

: poniedziałek, 9 lip 2012, 06:56
autor: venix
Witam

Zakupiłem wczoraj miód lipowy (3 litry), chciałbym się dowiedzieć, czy możecie zaproponować jakiś dobry przepis na dwójniak lub trójniak. Szukając czegoś dobrego natknąłem się na przepis ze skórką z pomarańczy, miał ktoś okazje smakować tego produktu?
Jeśli macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na wykorzystanie miodu lipowego, chętnie spróbuje.

Pozdrawiam!

Re: Dobry dwójniak lub trójniak z miodu lipowego

: poniedziałek, 9 lip 2012, 16:54
autor: Wald
Przebrać wybrać: http://miodosytnictwo.pl/
Polecam kowieński. Lipa to właśnie surowiec na ten trunek.

Re: Dobry dwójniak lub trójniak z miodu lipowego

: poniedziałek, 9 lip 2012, 17:52
autor: venix
Dokładnie o Kowieński mi chodziło, robiłeś może ten trunek, jak to się dokładnie wytwarza
i jaki to stopień trudności, bo generalnie to nieraz straszą na innych forach żeby się nowicjusze za niektóre trunki nie brali, jak jest w tym przypadku.
Mam 3 litry świeżego miodu lipowego kręconego dwa dni temu. Czytałem, że w tym przypadku nie sycimy tego miodu.
Generalnie to różne fakty i mity na temat sporządzania czytałem możesz napisać ze swojego punktu widzenia jak byś to zrobił.

pozdrawiam

Re: Dobry dwójniak lub trójniak z miodu lipowego

: poniedziałek, 9 lip 2012, 18:23
autor: Wald
Kowieński to tzw. miód panieński, czyli bez dodatków smakowych. Zacznij od trójniaka. Żeby nie dublować wszystkiego co o miodach zostało już napisane, muszę polecić lekturę forum. Zobacz: pierwszy-poltorak-t2603.html jako naukę na cudzych błędach. Zwróć uwagę na sposób szczepienia nastawu drożdżami. Jeśli po pochłonięciu zamieszczonej na forum wiedzy o miodach będziesz miał jeszcze jakieś pytania wal śmiało, pomożemy.