Dobry dwójniak lub trójniak z miodu lipowego

Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)

Autor tematu
venix
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 6 lip 2012, 08:14

Post autor: venix »

Witam

Zakupiłem wczoraj miód lipowy (3 litry), chciałbym się dowiedzieć, czy możecie zaproponować jakiś dobry przepis na dwójniak lub trójniak. Szukając czegoś dobrego natknąłem się na przepis ze skórką z pomarańczy, miał ktoś okazje smakować tego produktu?
Jeśli macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na wykorzystanie miodu lipowego, chętnie spróbuje.

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 lip 2012, 16:05 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Dobry dwójniak lub trójniak z miodu lipowego

Post autor: Wald »

Przebrać wybrać: http://miodosytnictwo.pl/
Polecam kowieński. Lipa to właśnie surowiec na ten trunek.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
venix
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 6 lip 2012, 08:14
Re: Dobry dwójniak lub trójniak z miodu lipowego

Post autor: venix »

Dokładnie o Kowieński mi chodziło, robiłeś może ten trunek, jak to się dokładnie wytwarza
i jaki to stopień trudności, bo generalnie to nieraz straszą na innych forach żeby się nowicjusze za niektóre trunki nie brali, jak jest w tym przypadku.
Mam 3 litry świeżego miodu lipowego kręconego dwa dni temu. Czytałem, że w tym przypadku nie sycimy tego miodu.
Generalnie to różne fakty i mity na temat sporządzania czytałem możesz napisać ze swojego punktu widzenia jak byś to zrobił.

pozdrawiam
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Dobry dwójniak lub trójniak z miodu lipowego

Post autor: Wald »

Kowieński to tzw. miód panieński, czyli bez dodatków smakowych. Zacznij od trójniaka. Żeby nie dublować wszystkiego co o miodach zostało już napisane, muszę polecić lekturę forum. Zobacz: http://alkohole-domowe.com/forum/pierws ... t2603.html jako naukę na cudzych błędach. Zwróć uwagę na sposób szczepienia nastawu drożdżami. Jeśli po pochłonięciu zamieszczonej na forum wiedzy o miodach będziesz miał jeszcze jakieś pytania wal śmiało, pomożemy.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miody Pitne”