Czwórniak małe pytanie.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Czwórniak małe pytanie.
Po 9 miesiącach można próbować butelkować, ja poczekałbym z butelkowaniem ok. roku, albo do pełnego sklarowania. Butelki po soku? Nieee- wydaj te 2zł i kup porządne butelki po winie, albo typowo do miodów- kamionkowe. To szlachetny trunek. Do butelki po soku można sobie nalać jabola, ale nie miód...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czwórniak małe pytanie.
A jak zacytuję 10 różnych tematów, gdzie to jest opisane, to co dostanę?2ras pisze:szukałem na forum lecz nie znalazłem odpowiedzi na pytanie kiedy zlewać
Oczywiście polecam, ale czwórniak do długiego leżakowania nie bardzo, więc zamiast kamionki wystarczy http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=po ... 2395b4c510Zygmunt pisze: typowo do miodów- kamionkowe.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Re: Czwórniak małe pytanie.
Cytat ze znanej piosenki: "....nie mogę ci wiele dać ....", w orginalnej ramce alkochole-domowe.com , czyli prze 9 miesięcy przetrzymywać w naczyniu fermentacyjnym? czy można rozlać np wcześniej do 5 litrowych banieczek żeby zwolnić główne naczynie bo mam ok 20 L a przydało by się żeby wcześniej się dało zwolnić główne aczynie fermentujące
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czwórniak małe pytanie.
Zrób jak zechcesz. Miody sklarowane, czyste, odstawiam (całe) na 5-6 miesięcy. Jeśli nie ma osadu, nadają się do butelkowania. Jeśli jest coś na dnie, ściągam z nad osadu i odstawiam na kolejne pół roku. Druga sprawa, że moje nastawy to 2 do 15 litrów. Kiedyś zrobiłem 1 litr wina malinowego. Myślę że pięciolitrowe gęsiorki będą odpowiednie.
Możesz użyć środków klarujących i spożywać na bieżąco. Będzie OK. Nie poznasz wtedy tego najlepszego smaku.
Możesz użyć środków klarujących i spożywać na bieżąco. Będzie OK. Nie poznasz wtedy tego najlepszego smaku.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Re: Czwórniak małe pytanie.
Już zaczął pięknie bulgotać ;średnio co 1s; i już chyba nic go nie zatrzyma o ile pod moją nieobecność będzie uzupełniana woda w rurce. Dodałem też malin, które drożdże bardzo polubiły. Będę próbował odstawić przynajmniej na 5 mies. w 5L gąsiorkach.
Dzięki za pomoc
Jak będę zlewał załączę fotki.
Pozdrawiam.
Dzięki za pomoc
Jak będę zlewał załączę fotki.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Czwórniak małe pytanie.
Dodałem dżem, 2 słoiki o,2l dość słodki, malinowy i ok 0,25 syropu malinowego.
Nie próbowałem jeszcze miodu pitnego, więc jak wyjdzie nie będę miał odniesienia, a o trójniaku i dwójniaku pomyślę za miesiąc. Bo od jutra przez dłuższy czas będę nieobecny w domu.
Pozdrawiam forumowiczów !
Nie próbowałem jeszcze miodu pitnego, więc jak wyjdzie nie będę miał odniesienia, a o trójniaku i dwójniaku pomyślę za miesiąc. Bo od jutra przez dłuższy czas będę nieobecny w domu.
Pozdrawiam forumowiczów !
-
- Posty: 3
- Rejestracja: środa, 23 mar 2011, 21:10
Re: Czwórniak małe pytanie.
Ja swoje miody zlewam po zaprzestaniu burzliwej fermentacji. Przy okazji pozbywam się osadów. Na cichej fermentacji miody stoją do następnego roku. Bym miał pewność że, mogę miód rozlać do butelek, biorę próbkę miodu do butelki z zakręcanym korkiem, jeżeli po odkręceniu korka miód jeszcze gazuje to trzeba czekać z rozlewem. Miód pitny to napój Bogów i cierpliwych.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Czwórniak małe pytanie.
Witam ponownie forumowiczów,
Miodzik stoi 3 miesiąc nie ruszany jakoś na razie wytrwałem, jednak co dziwne nadal pracuje, co o,5-1min odzywa się przez rurkę, na powierzchni jest delikatna pianka jakby bąbelki klinowały się na powierzchni i nie mogły pęknąć. pod konie miesiąc mam zamiar oddzielić cząstki stałe i zastanawiam się czy butelkować i zwolnić baniak na następną produkcję i zabutelkować, czy jeszcze dać mu popracować. Proszę o radę
Pozdrawiam.
Miodzik stoi 3 miesiąc nie ruszany jakoś na razie wytrwałem, jednak co dziwne nadal pracuje, co o,5-1min odzywa się przez rurkę, na powierzchni jest delikatna pianka jakby bąbelki klinowały się na powierzchni i nie mogły pęknąć. pod konie miesiąc mam zamiar oddzielić cząstki stałe i zastanawiam się czy butelkować i zwolnić baniak na następną produkcję i zabutelkować, czy jeszcze dać mu popracować. Proszę o radę
Pozdrawiam.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czwórniak małe pytanie.
Wymiękam. Nic więcej, poza tym co już napisano w tym temacie, nie da się dodać w odpowiedzi na Twoje pytania. Jeśli napiszę to wszystko ponownie, specjalnie dla Ciebie, to i tak będziesz musiał fatygować się czytaniem. Zrób mi i kolegą przyjemność i przeczytaj ze zrozumieniem ten temat. Wtedy sam zrozumiesz, że pytanie nie miało żadnego sensu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Czwórniak małe pytanie.
Zostaw to w spokoju jescze na pół roku- przez ten czas poczytaj:)
Chyba, że chcesz mieć sufit i podłogę w miodzie- wtedy śmiało butelkuj.
Chyba, że chcesz mieć sufit i podłogę w miodzie- wtedy śmiało butelkuj.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"