Strona 1 z 1

Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: poniedziałek, 20 wrz 2021, 06:36
autor: Woofcio
Witam,
Niedawno pytałem tutaj na forum o zlewanie. Wczoraj zlewałem miód pitny, 6 tygodniowy.
Przygotowałem czwórniak i trójniak (niesycone). Czwórniak początkowe BLG 25, aktualnie 0. Trójniak początkowe BLG 34, aktualnie 11,5.
Jako, że jest to moja pierwsza próba z miodem, bardzo proszę o odpowiedzi na nurtujące mnie pytania:
1. Czy taki spadek BLG jest ok i mam zostawić miód samemu sobie?
2. Miód trzymałem w temperaturze ok. 18°, zmniejszyć teraz temperaturę do 10°?
3. Jaki smak powinien mieć trójniak przy pierwszym zlewaniu? Czwórniak nie miał zbytnio smaku, na pewno czuć w smaku alkohol. Trójniak natomiast ma winny posmak i zapach, nie jestem pewien, czy coś się nie zepsuło, czy może taki ma mieć aktualnie smak?

PS
Aktualnie bąbelki w rurce:
Czwórniak: raz na ok. 4 min.
Trójniak: raz na ok. 6 min.

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: środa, 22 wrz 2021, 12:36
autor: jakis1234
Czwórniak początkowe BLG 25, aktualnie 0. Trójniak początkowe BLG 34, aktualnie 11,5.
Coś mi się nie chce wierzyć, że miód zszedł do zera, a gdzie cukry niefermentowalne?
Chyba, że podałeś wynik już po odjęciu poprawki.
U mnie czwórniak zszedł z 28 do 5 Blg, a trójniak z 33 do 14.
A co do pytań:
1. Tak (chociaż sprawdź jeszcze raz, czy pomiary są dobre).
2. Możesz zmniejszyć, jeżeli masz taką możliwość, generalnie temperatura dojrzewania miodu powinna być między 10 a 15 stopni.
U mnie jest około 18 i nie mam na to wpływu i miód jest bardzo dobry. Ważniejszy jest czas. Niech sobie spokojnie dojrzewa, czwórniak minimum rok, trójniak kilka lat ;)
3. Smak przy pierwszym zlewaniu nie jest specjalnie dobry, to są napoje wymagające długiego czasu dojrzewania. Jeżeli się powoli klaruje i nie ma smaku octu czy tego typu "złych" smaków, to wszystko w porządku. Zlewaj co jakiś czas znad osadu i czekaj...

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: środa, 22 wrz 2021, 17:04
autor: Woofcio
Zmierzyłem ponownie BLG, rzeczywiście nie ma zera, jest 1. Musiałem wlać za mało miodu do miarki i nie zwrócić uwagi, że cukromierz dotyka dna.
Tutaj prawidlowe-blg-t15438.html przeczytałem, że "Bailing pozorny" (rozumiem, że najniższy drogą fermentacji?) dla czwórniaka to -5, stąd nie zdziwiło mnie 0.

No nic, teraz na spokojnie poczekam kilka miesięcy i zobaczę co się będzie działo i jak mocno się osad zbiera. Dziękuję za pomoc :)

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: sobota, 4 gru 2021, 15:21
autor: Woofcio
Witam,
Minęło 2,5 miesiąca zlewania, tak więc zlałem miód znad osadu ponownie.
Podczas ostatniego zlewania miód miał ok. 18°C, teraz 11,5°C.

Czwórniak - BLG wyszło 0
Trójniak - BLG wyszło 13 - tutaj moje pytanie, jako, że ostatnio BLG było 11,5 - czy to, że teraz jest więcej może być przez temperaturę? Czy większa szansa, że ostatnio się pomyliłem i wtedy było 16? (Chociaż wydaje mi się, że patrzyłem wtedy dokładnie)

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: niedziela, 5 gru 2021, 08:17
autor: lesgo58
Woofcio pisze:Czy większa szansa, że ostatnio się pomyliłem i wtedy było 16? (Chociaż wydaje mi się, że patrzyłem wtedy dokładnie)
Przeczytaj jeszcze raz post kolegi @jakis1234. Bo prawdopodobnie wcześniej tego nie zrobiłeś? A jeśli jednak przeczytałeś to olałeś zalecenia z punktu 1.

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: niedziela, 5 gru 2021, 12:54
autor: Woofcio
Zrobiłem i nawet o tym napisałem - zmierzyłem wtedy ponownie tylko czwórniaka, ponieważ tylko z nim był problem. Pomiar trójniaka wydawał się realny i na 95% taki był, stąd moje pytanie, czy może to być teraz kwestia niższej temperatury?

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: niedziela, 5 gru 2021, 14:12
autor: freek
Próbki do pomiaru mam rozumieć, że ogrzewasz do 20 st C? No chyba, że przeliczasz wynik na jakimś kalkulatorze?
Jeżeli tak, (a domyślam się że nie) to temperatura dojrzewania nie ma znaczenia.

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: niedziela, 5 gru 2021, 14:57
autor: jakis1234
@Woofcio, cukromierze są skalowane w temperaturze 20 stopni i taką powinna mieć mierzona ciecz.
Jeżeli ma inną, to są tabele przeliczeniowe. I pamiętaj o poprawce na niecukry.

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: niedziela, 5 gru 2021, 15:58
autor: Woofcio
Mierzyłem w niższej temperaturze, w takim razie będę musiał podgrzać. Mógłbym prosić o link / książkę, w której mógłbym poczytać od A do Z o mierzeniu Ballinga? W internecie nie umiem jakoś znaleźć o tym informacji.

@Freek, co masz na myśli, że temperatura dojrzewania nie ma znaczenia?

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: niedziela, 5 gru 2021, 16:29
autor: jakis1234

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: niedziela, 5 gru 2021, 20:53
autor: freek
Chodziło mi o to, że temperatura w której dojrzewa trunek nie ma znaczenia przy standardowym pomiarze balinga (probówka-spławik), bo czy jest to piwnica, czy temp zbliżona bardziej do pokojowej to i tak musisz podgrzać/schłodzić do tych 20st C.
Sprawa ma się inaczej jak używasz kalkulatora i przeliczasz baling w zależności od temperatury.

Ps. Oczywiście na dojrzewanie jako takie trunku temp ma wpływ, na pewno lepiej leżakować w chłodnym niż przegrzewać. Aczkolwiek różni koledzy leżakują w temp pokojowej i nie wnosi to nic złego.
Nie wiemy w jakiej temp mierzyłeś nastaw na początku więc obecne obliczenia co do procentowości są raczej tylko przybliżone.
Ale juz wiesz o co kaman także następne nastawy pomierzysz jak trzeba.
Pozdro

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: poniedziałek, 6 gru 2021, 10:01
autor: Woofcio
Rozumiem, dziękuję wszystkim za pomoc :)

Jeszcze pytanko, rozumiem, że miód ma sobie leżeć i np. taki trójniak z powiedzmy 12 przez cały czas będzie dalej tracił cukier do ok. 6 (taki standard końcowy znalazłem)?
Chyba, że przez kilka miesięcy nie straci nic to wtedy jest coś nie tak? (Kupię sobie paski na mierzenie PH jeszcze)

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: wtorek, 19 kwie 2022, 13:13
autor: Woofcio
Witam,
Minęły 4 miesiące, kilka dni temu zlewałem miód znad osadu.
Tym razem sprawdziłem BLG w temp. pokojowej:
Czwórniak: 1, może niecałe 1
Trójniak: 11,5.
Tak więc wyszły takie wartości, jakie były po 6 tygodniach fermentacji podczas pierwszego zlewania we wrześniu (przy drugim zlewaniu mierzyłem przy niższej temperaturze + nie zwróciłem uwagi, czy cukromierz nie dotyka ścianek).

To rozumiem znaczy, że miodek nie pracuje? :(
Sprawdziłem też kwasowość, niestety paski, które kupiłem mają zbyt szeroką skalę (pH 0-12) i nie jestem w stanie idealnie określić, jakie pH wyszło, wydaje mi się jednak, że między 3 a 4 (jak Wy mierzycie kwasowość?).

Proszę o poradę, co powinienem teraz zrobić.

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: wtorek, 19 kwie 2022, 20:35
autor: HeniekStarr
Powinieneś przeczytać posty kolegów inblue, Wald i Manowar w dziale miody. I zastosować ich jedno, jedyne zalecenie w miodosytnictwie.

Uzbroić się w cierpliwość.

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: wtorek, 19 kwie 2022, 21:22
autor: jakis1234
Tak jak Heniek napisał, czekaj.
Czwórniak minimum rok, trójniak dwa-trzy lata. i to jest minimum, im dłużej, tym lepiej.
Kwasowość najłatwiej się mierzy za pomocą pH-metru.
Zobacz tutaj

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: środa, 20 kwie 2022, 06:51
autor: Woofcio
Cierpliwość mam, z niewiedzy pytam tylko, czy to jest ok, że od momentu zakończenia fermentacji cichej BLG w ogóle nie spadło - bo może ma takie zostać już do końca?

Wczoraj też różne tematy/działy jeszcze raz czytałem, nie wiem czy dobrze, ale pożywkę dodawałem tylko przed fermentacją, potem już nic?
Używałem drożdże Zamojscy JOHANNISBERG M35 oraz dołączoną do nich pożywkę

Dzięki jakis1234, chętnie zobaczę.

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: środa, 20 kwie 2022, 13:32
autor: jakis1234
Woofcio pisze:Cierpliwość mam, z niewiedzy pytam tylko, czy to jest ok, że od momentu zakończenia fermentacji cichej BLG w ogóle nie spadło - bo może ma takie zostać już do końca?
Może nie spadać jeżeli drożdże już zakończyły pracę.
Teraz zlewaj co jakiś czas znad osadu, uważaj, bo jest bardzo delikatny i łatwo go poderwać z dna.
Zostaw w chłodnym i ciemnym miejscu i niech się układa.

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: środa, 20 kwie 2022, 14:44
autor: rozrywek
Cicha fermentacja, jak sama nazwa wskazuje jest cicha.

Miody, rządzą się kompletnie innymi prawami.
Wcale nie jest powiedziane że tam się nic nie dzieje.

Dzieje się i to sporo. Tylko tego gołym okiem nie widać.
Cierpliwości.

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: środa, 20 kwie 2022, 15:59
autor: majster1
Moj miód nie dotrwał nawet 4 miesiąca i już mi goście wypili, powiedzieli, że dobry :D

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: środa, 20 kwie 2022, 16:19
autor: boxer1981228
majster1 pisze:Moj miód nie dotrwał nawet 4 miesiąca i już mi goście wypili, powiedzieli, że dobry :D
Goście zawsze mówią że dobre jak tylko coś ma alkohol. U mnie wiedzą że łapy bym poodcinał jak by tknęli czegoś bez pytania. Takim o to sposobem miody sobie stoją od 2015 roku :) A co jest dobre to co jakiś czasz dalej puszczają bąbla przez rurkę ;)

Box

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: środa, 20 kwie 2022, 16:29
autor: Góral bagienny
Taa 7 lat pracuje :hahaha:
Zmiana temperatury wystarczy by wodę z rurki wypychało lub wciągało.

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: środa, 20 kwie 2022, 16:46
autor: jakis1234
@boxer1981228, dokładnie tak jak napisał Góral, to zmiana objętości na skutek zmiany temperatury.
Daj damę do chłodniejszego i będzie zasysało wodę.
Mam miody z 2019, przelane już do butelek, nic nie pracuje.

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: środa, 20 kwie 2022, 22:18
autor: boxer1981228
Góral bagienny pisze:Taa 7 lat pracuje :hahaha:
Zmiana temperatury wystarczy by wodę z rurki wypychało lub wciągało.
A czy ja napisałem że pracuje czy to że puszcza bąbla. Nie rób ze mnie debila ok. Dobrze wiem na czym sprawa polega.

Pozdro
Box

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: środa, 20 kwie 2022, 22:26
autor: Góral bagienny
:scratch: :scratch: :scratch: A czy ja napisałem że jesteś debilem :angry:
Widzisz jedni piszą że pracuje drudzy że bąbluje.
Ty się chwalisz że stoi od 7 lat i dalej puszczają bąbla co jakiś czas :scratch:
Ja zrozumiałem to tak że Ci dalej pracuje i chyba nie tylko ja ;)

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: środa, 27 kwie 2022, 14:26
autor: majster1
Nie ma sie o co kłocić. Jak za darmo to goscie zawsze powiedzą, że dobre :D

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: wtorek, 14 cze 2022, 10:54
autor: Woofcio
Hej,
Z powodu problemów zdrowotnych dopiero teraz wracam do tematu miodu pitnego. Sprawdziłem PH, jest zdecydowanie za niskie, tj. 3,0 w czwórniaku oraz 3,1 w trójniaku (oczywiście chodzi mi o ciąg dalszy z moich poprzednich postów).
Mam kupiony węglan wapnia, rozumiem, że powinienem spróbować dodać, żeby podwyższyć PH? (w internecie widzę 1,5g na 1l miodu, jednak nie wiem, o ile PH to może podnieść).

Ponadto, co później? Powinienem w jakiś sposób spróbować zrestartować miód? Dodać nowe drożdże i w praktyczne zabawa od nowa?

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: wtorek, 14 cze 2022, 13:31
autor: jakis1234
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Przejrzałem jeszcze raz Twoje poprzednie informacje i wynika z nich, że miody zeszły ładnie z cukru
Tym razem sprawdziłem BLG w temp. pokojowej:
Czwórniak: 1, może niecałe 1
Trójniak: 11,5.
to o co chodzi?
Po co teraz chcesz korygować pH? To się robi na początku, przed dodaniem drożdży.
Teraz możesz ewentualnie tylko dodać trochę kwasku cytrynowego dla smaku, jeżeli uznasz, że taki będzie smaczniejszy.
A już zupełnie nie rozumiem po co chcesz dodawać drożdże i restartować.
Pomijając kwestę tego, że to się nie uda, to jaki to ma mieć cel? Drożdże już swoje zrobiły.
Teraz tylko czas i zlewanie znad osadu.

Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

: czwartek, 16 cze 2022, 11:32
autor: Woofcio
Mhm, rozumiem - z tego co czytałem, BLG powinno spaść niżej - jeśli jednak takie jest ok, to czekam cierpliwie, nic nie robię i czekam aż porządnie dojrzeje. Dzięki