Strona 1 z 1

Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 23 sty 2021, 11:47
autor: zaradek
Cześć,
postanowiłem w końcu nastawić miód pitny. Długo się wahałem, jak miodek robić i w końcu postanowiłem zrobić trójniaka niesyconego bez dodatków z miodu wielokwiatowego.
17 stycznia (wieczorem) przygotowałem nastaw, tj. 4,3l miodu + 8,7l wody. BLG było ok 36-37 stopni (nie wiem dokładnie, bo skala mi się kończy na 30).
Przed uwodnieniem 20g drożdży (Mead Yeast - Bayanus) dałem 10g pożywki Activit i łyżkę miodu do ok. 1l wody.
Po 40 minutach dodałem napowietrzony nastaw.
Następnie jak nastaw zaczął pracować (po ok. 20h), dodałem 8g pożywki DAP.
Fermentacja burzliwa za bardzo nie jest - przedwczoraj było ok 1 bulknięcie w rurce na 10 sekund. Dzisiaj jest to raz na 20 sekund.
Czy nastaw mam jeszcze napowietrzać/mieszać? Czy dodać jeszcze pożywki? Czy może przestawić w jakieś cieplejsze miejsce (obecnie stoi w ok. 20st.C)?
Czy może zostawić tak, jak jest i dać mu czas, bo wszystko jest ok (ale wydaje mi się, że może bardziej powinno to bulkać...)?

Re: Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 23 sty 2021, 12:05
autor: kiwitom23
A zakwasiłeś nastaw? Do miodów pitnych trzeba jednak dodawać trochę kwasku cytrynowego, bo miód jako taki nie posiada żadnych kwasowych związków i trzeba uzyskać odpowiednie pH. Ja od ponad pół roku mam trójniaka w balonie, też miałem problemy i dwa razy dodawałem drożdże z pożywką, bo nie chciał ruszyć, ale w końcu ruszył. Już raz zlewałem z nad osadu i przy degustacji stwierdziłem, że jest wspaniały.
Spróbój dodać 2 płaskie łyżeczki kwasku rozpuszczone w wodzie i dobrze zamieszaj, jak to nie pomoże to zadaj jeszcze raz nową matkę drożdżową. Miody pitne to bardzo trudny temat, ale naprawdę odwdzięczają się za te trudności. Pozdro.

Re: Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 23 sty 2021, 12:23
autor: zaradek
Rozumiem. Sugerowałem się innymi wpisami, gdzie były wskazówki, aby dodawać kwasek już do smaku / na cichą fermentację...
Tu nie jest tak, że w ogóle mi nastaw nie ruszył, tylko że pracuje jakoś wolno (a fermentor nowy, szczelny raczej).

Re: Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 23 sty 2021, 14:33
autor: kiwitom23
zaradek pisze:Rozumiem
Czyli grzybki mają ciężko z tego wynika. Ja zawsze zakwaszałem przed dodaniem drożdży, bo właśnie ciężko jest im wystartować w takim ulepku. Jak już Ci wystartowały, to połowa sukcesu, ja nieraz musiałem i trzy razy dodawać drożdży, żeby coś się zaczęło dziać. Powodzenia

Re: Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 23 sty 2021, 15:07
autor: zaradek
To jednak nie rozumiem ;-)
To dawać kwasek, czy już nie - tylko czekać?

Re: Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 23 sty 2021, 16:14
autor: jakis1234
Moim zdanie, skoro drożdże ruszyły, to już nie dawaj, jak Ci Blg spadnie poniżej 30, możesz dodać trochę pożywki. I nie przejmuj się powolną pracą drożdży, ważne, że pracują.

Re: Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 23 sty 2021, 16:19
autor: kiwitom23
Możesz spróbować nie dodawać, tak jak pisze jakis1234, ale ja bym osobiście dodał. Kwasek ułatwi drożdżom pracę. Sprawdź pH przed dodaniem kwasku, a później po dodaniu. Optymalny poziom dla miodów, to przedział 3,4 - 3,6.

Re: Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 23 sty 2021, 16:57
autor: zaradek
jakis1234 pisze:... jak Ci Blg spadnie poniżej 30, możesz dodać trochę pożywki. ...
DAP czy Activit?
Chyba ta pierwsza, ale wolę się upewnić

Re: Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 23 sty 2021, 17:02
autor: jakis1234
DAP, a skoro kiwitom23 podał prawidłowe pH, to może dodam od siebie:
gęstość czwórniaka - 25 - 28 Blg
gęstość trójniaka - 34 - 36
gęstość dwójniaka - 48 - 50
gęstość półtoraka m- 59 - 61
Prawidłowe Blg końcowe:
Dla czwórniaka będzie to jedynie poprawka na alkohol czyli - 5 Blg (minus 5 Blg)
dla trójniaka: 6 Blg
dla dwójniaka: 32 Blg
dla półtoraka: 54 Blg

Re: Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 23 sty 2021, 17:21
autor: zaradek
Tak u mnie było, około 36. Jak pracuje, to zostawię w spokoju. Zmierzę BLG gdzieś po 4 tygodniach od nastawienia - będzie dobrze?
Wtedy też bym mocniej zamieszał, żeby napowietrzyć i dodałbym pożywki.

Re: Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 23 sty 2021, 18:08
autor: jakis1234
Nic nie mieszaj i nie napowietrzaj. Tlen jest potrzebny na początku, ale nie w trakcie, jak drożdże się rozmnożą.
Cztery tygodnie powinny wystarczyć, no chyba że miód przestanie szybciej pracować, ale skoro pracuje tak wolno, to powinien bulkać długo.

Re: Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 23 sty 2021, 18:15
autor: zaradek
OK, tak zrobię. Dzięki Panowie.

Re: Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 23 sty 2021, 18:45
autor: wawaldek11
Myślę, że czytałeś posty o miodach kolegi inblue. Np.: https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... 3d#p218218
https://alkohole-domowe.com/forum/pozyw ... %C5%BCywek
I jeszcze jeden ciekawy opis, z którego skorzystałem z powodzeniem: https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... em#p118879

Re: Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 23 sty 2021, 20:24
autor: zaradek
Trochę czytałem, ale głównie wzorowałem się tą stroną:
http://klubwiniarzy.pl/index.php/miodos ... cji-miodow
Z tego, co czytam - to za dużo dałem DAP - zamiast 5-6g dałem 8g, ale to raczej nie wpływa na wolną fermentację.
Zobaczę zatem, jak będzie przebiegała fermentacja. Jak myślicie, ile czasu może zająć drożdżom zejście o 10 BLG nastawu?

Re: Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 23 sty 2021, 22:57
autor: wawaldek11
[quote="zaradek" BLG było ok 36-37 stopni (nie wiem dokładnie, bo skala mi się kończy na 30).[/quote]
Do pomiaru możesz rozcieńczyć brzeczkę - wagowo np. 50g brzeczki i 50g wody. Wynik x 2.
Miód z własnej pasieki czy marketowy?

Re: Trójniak wolno pracuje?

: niedziela, 24 sty 2021, 00:14
autor: zaradek
Nie pomyślałem o rozcieńczeniu :scratch: - będę pamiętał na przyszłość, dzięki.
A miód pasiekowy - ale nie mój, nabyty drogą kupna ;-)

Re: Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 30 sty 2021, 00:36
autor: zaradek
Jako, że dalej było mało dynamicznie w rurce, uwodniłem kolejną paczkę drożdży (10g), otwieram beczkę a tu nastaw radośnie sobie pracuje. Mierzę BLG, a tu 16.
Czyli chyba jednak jest ok (z 36 do 16 w 13 dni)? To pewnie jednak ta beczka za szczelna jednak nie jest (ale w niej będę trzymał nastaw tylko na czas burzliwej fermentacji).
A może to kwestia rurki? Nie używam zwykłej, tylko małą, tzw. cichą.

Jak już otworzyłem, to zamieszałem - no i chyba tych uwodnionych drożdży już nie będę dawał?

Re: Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 30 sty 2021, 00:49
autor: jakis1234
I po co mieszasz? Dostarczanie tlenu do pracującego nastawu to błąd. A drożdży nie dodawaj, widać, że wszystko jest w porządku.

Re: Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 30 sty 2021, 01:04
autor: kiwitom23
[quote="zaradek"Jak już otworzyłem, to zamieszałem - no i chyba tych uwodnionych drożdży już nie będę dawał?[/quote]

Słyszałeś coś o utlenianiu? Napowietrzasz nastaw TYLKO jeden raz przed zadaniem drożdży, tylko ten jeden raz. Każde następne napowietrzenie psuje nastaw. Po co jest ta rurka i szczelne korki? Jak myślisz? Ano po to, żeby nie dostawało się powietrze.

Re: Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 30 sty 2021, 11:49
autor: zaradek
Ech, ile osób, tyle opinii - wyczytałem, że niektórzy zalecają mieszanie (co i mnie zdziwiło). Miód niby to co innego niż wino, chociaż proces podobny.

http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/mi ... cji-miodow
Tu zaraz nad fragmentem z mieszaniem jest, żeby dodać drugą dawkę pożywki.
To chyba już na nią czas? Niby miałem ją dać jak BLG spadnie o 8-10 stopni, ale nie zdążyłem...

Re: Trójniak wolno pracuje?

: sobota, 30 sty 2021, 13:09
autor: jakis1234
@zaradek, chodzi o ten fragment?
należy mieszać osady drożdżowe kilka razy dziennie aby żywe komórki drożdży rozprowadzały się w całej objętości nastawu. Osadzające się drożdże zbijają się w zwarte osady wytwarzając toksyny hamujące pracę żywych komórek.
Jeżeli tak, to chodzi z zamieszanie butlą czy fermentorem, ale bez otwierania i dostarczania tlenu!
A Ty z tego co piszesz, najpierw otworzyłeś, czyli uwolniłeś dwutlenek węgla, a potem mieszając, wprowadziłeś tlen do nastawu.
Ja nie mieszałem w ogóle i drożdże ładnie przepracowały.
A pożywkę dodaj, rozrób z odrobiną wody, wlej do fermentora, zamknij go i delikatnie pokołysz, żeby odżywka się rozprowadziła.
I jeżeli nie chcesz mieć octu miodowego :problem:, to już unikaj wprowadzania tlenu.

Re: Trójniak wolno pracuje?

: niedziela, 31 sty 2021, 10:41
autor: zaradek
Tak, chodziło mi właśnie o to.
Dobrze, to teraz tylko otworzę, żeby dodać pożywki (Activit + DAP) a potem dopiero otworzę, jak skończy się burzliwa fermentacja - czyli pewnie gdzieś za 6 tygodni lub ciut wcześniej.
Dzięki!

Re: Trójniak wolno pracuje?

: wtorek, 23 lut 2021, 17:48
autor: zaradek
Minęło ok. 6 tygodni od nastawienia miodu. W rurce cisza, postanowiłem zlać znad osadu, bo już był widoczny.
BLG 12, smak zapowiada się całkiem niezły. Słodki i jednocześnie delikatnie winny.
Waham się, czy i jeżeli tak, to ile soku z cytryny / kwasku dodać do miodu?
Dodawać go już teraz, czy może zrobić to później,?
Będę wdzięczny za sugestie.

Re: Trójniak wolno pracuje?

: wtorek, 23 lut 2021, 21:18
autor: jakis1234
Poczekaj, dodać możesz zawsze, ale odjąć już nie. Miód dojrzewa długo, pozwól mu dojrzewać tak jak jest, jak za kilka, kilkanaście miesięcy nadal będziesz uważał, że trzeba dodać kwasu, to wtedy dodasz. Taka jest moja sugestia :)

Re: Trójniak wolno pracuje?

: środa, 24 lut 2021, 20:27
autor: zaradek
Ok, tak zrobię.
Kiedy polecacie zlewać znowu znad osadu? Za 2 miesiące?

Re: Trójniak wolno pracuje?

: środa, 24 lut 2021, 21:41
autor: jakis1234
@zaradek, nie według czasu, tylko według tego co się z nim dzieje.
Jak będziesz widział, że zebrała się warstwa na dnie, to zlej.
Dużo zależy od warunków w jakich miód przechowujesz, a zwłaszcza temperatury.
Z tym, że z moich doświadczeń wynika, że miód robi bardzo cieniutką warstwę osadu na dnie, więc nie ma co czekać na jakieś wyraźne warstwy.
Jest warstewka osadu na dnie, zlej. Tylko postaraj się nie zostawiać zbyt dużej ilości powietrza po zlaniu.

Re: Trójniak wolno pracuje?

: czwartek, 25 lut 2021, 07:16
autor: zaradek
Tak zrobię, dzięki.

Re: Trójniak wolno pracuje?

: wtorek, 16 mar 2021, 19:17
autor: homemeadery91
Nie dodaje się kwasku na początku fermentacji gdyż miód ma sam w sobie niskie pH a jak zejdzie poniżej 3,2 to albo fermentacja stanie albo będzie się ciągnąć miesiącami. Prawidłowa fermentacja trójniaka powinna trwać max miesiąc. :) Kwasek możesz dać do smaku po fermentacji. :)