Strona 1 z 1

Miody a ich nuty smakowe oraz pierwszy nastaw miodu pitnego - kilka pytań.

: sobota, 5 wrz 2020, 13:14
autor: DobryKocur
Witam, jakich miodów używacie do trójniaka? Mam możliwość zakupienia miodu: wieloowocowego, wieloowocowego leśnego, gryczanego, akacjowego i rzepakowy. Miody myślę nad mieszaniem. :)
Mam wiadro 33l i chciałbym w nim nastawić miód trójniak o 33,9 blg (17%) w proporcjach 9l miodu i 18l wody. Nie mam dostępu do soków owocowych NFC, więc myślałem by 5l wody troszkę potraktować syropem malinowym w wielkości 100g dla delikatnego posmaku. Zostało by mi 5 litrów wolnej przestrzeni, czy to nie jest za mało na okres burzliwej fermentacji? Moje DU będzie wynosić 76.5, jakie drożdże poradzą Sobie z takim stężeniem cukru? Znalazłem na internecie drożdże "Bulldog Mead Yeast Nutrient 25L" przy których jest napisane że przerobią alkohol do 16 - 17%?
Miodu nie zamierzam gotować, chciałbym go postawić w piwnicy i pozwolić mu spokojnie pracować, na dłuższą metę materiał wiadra, czyli plastik nie będzie przeszkadzał? Znalazłem słoik wielofunkcyjny 26 litrowy który mógłby być dobrym rozwiązaniem, czytałem że miód podczas lekkiej fermentacji nie lubi mieć za dużo wolnego miejsca więc balon 34l odpadnie za pewne.

Pozdrawiam. :)

Re: Miody a ich nuty smakowe oraz pierwszy nastaw miodu pitnego - kilka pytań.

: niedziela, 15 lis 2020, 11:32
autor: Furtillo
Osobiście mam zamiar nastawić jeszcze w tym roku trójniaka z miodu lipowego.
Tutaj masz dość ciekawy artykuł dotyczący miodów pitnych.

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/miod-pitny-poltorak-i-inne-cena-jak-pic-gdzie-kupic-aa-V89e-EwGd-W8vK.html