Strona 1 z 1

zbytnia słodycz

: piątek, 24 maja 2019, 22:09
autor: jaroslav
Witam,
Zrobiłem trójniaka na miodzie wielokwiatowym ze swojej pasieki. Wyszedł zbyt słodki, czy można tą słodycz czymś przełamać w trakcie leżakownia ? Miód jest młody tzn zaraz po ustanej fermentacji.

Re: zbytnia słodycz

: piątek, 24 maja 2019, 22:31
autor: .Gacek
Daj mu trochę czasu, jak to mówi stare przysłowie "od razu Krakowa nie zbudowano"... ja uważam, że na próby organoleptyczne jeszcze zbyt wcześnie.
Cicha fermentacja przez 3 - 4 miesiące jeszcze da o sobie znać... opisz nam jak przebiegał proces fermentacji, może tutaj ubiłeś drożdże i nie chcą dalej współpracować...

Re: zbytnia słodycz

: sobota, 25 maja 2019, 03:41
autor: lesgo58
jaroslav pisze:Witam,
Zrobiłem trójniaka na miodzie wielokwiatowym ze swojej pasieki. Wyszedł zbyt słodki,

Kiedy go robiłeś?
Jak 5 lat temu to masz się czego martwić. Jeśli w zeszłym roku to tylko cierpliwość Ciebie ratuje. Smakuj co roku i podziwiaj jak się zmienia. Minie pięć lat i sam bez niczyjej pomocy stwierdzisz: "jakiego dobrego trójniaka zrobiłem". :D

Re: zbytnia słodycz

: sobota, 25 maja 2019, 16:23
autor: jaroslav
.Gacek pisze:Daj mu trochę czasu, jak to mówi stare przysłowie "od razu Krakowa nie zbudowano"... ja uważam, że na próby organoleptyczne jeszcze zbyt wcześnie.
Cicha fermentacja przez 3 - 4 miesiące jeszcze da o sobie znać... opisz nam jak przebiegał proces fermentacji, może tutaj ubiłeś drożdże i nie chcą dalej współpracować...


Nie przyglądałem się mu dzień w dzień, fermentacja burzliwa odbywała się normalnie, kilka miesięcy sobie" bulgał z rurki fetmentacyjnej" Do brzeczki dodałem dwa kg cukru dla lepszej fermentacji. Zrobiłem bez żadnych dodatków ziołowych ani bez kwasku cytrynowego. Zamysł był by go leżakować z czymś, mam trochę śliwek z pestką pochodzących z nalewki. Próba organoleptyczna odbyła się zaraz po ustaniu burzliwej. Teraz jakoś w maju.

Re: zbytnia słodycz

: sobota, 25 maja 2019, 18:28
autor: acurlydrug
Cukier do miodu?! Przeciez przy samym miodzie trójniak ma wystarczająco duże blg!

Re: zbytnia słodycz

: sobota, 25 maja 2019, 20:59
autor: .Gacek
jaroslav pisze: Do brzeczki dodałem dwa kg cukru dla lepszej fermentacji. Zrobiłem bez ........ kwasku cytrynowego....


Powiem szczerze, że musiałem to przeczytać dwa razy aby do mnie to doszło... cytując klasyka powiedziałbym "...nie idź tą drogą..."
Mierzyłeś BLG startowe? Jakich drożdży użyłeś? W jakiej temperaturze stoi gąsior?

Re: zbytnia słodycz

: sobota, 25 maja 2019, 22:59
autor: jaroslav
acurlydrug pisze:Cukier do miodu?! Przecież przy samym miodzie trójniak ma wystarczająco duże blg!

Początkowo założenie było, że pójdzie to na rurki jak smak będzie ciulowy stąd dodatek cukru.

Blg nie mierzyłem, temperatura pokojowa ok 20st, drożdże zamojscy

Re: zbytnia słodycz

: niedziela, 26 maja 2019, 00:48
autor: Kamal
A proporcje? Musiałeś zrobić bardziej rozcienczony miód niż trójniak, skoro jeszcze poszło 2 kg cukru.
K.

Re: zbytnia słodycz

: niedziela, 26 maja 2019, 13:06
autor: jaroslav
Proporcja była na trójniak. Planowałem że raczej pójdzie do destylacji, dla tego cukier by "woltarz" większy. Jednak nawet tylko słodycz przełamać.

Re: zbytnia słodycz

: niedziela, 26 maja 2019, 19:45
autor: acurlydrug
Dla mnie to nie byłby już prawowity miód pitny. Ale jeśli się upierasz, nastaw trochę czwórniaka, który po zejściu do zera zmieszasz z tym, co masz.
Btw najpierw piszesz, że miał być z czymś leżakowany, a potem że plany na rurki... Na przyszłość sugeruję robić od początku do końca to, co założyłeś.