Strona 1 z 2

Wolnofermentujący miód

: niedziela, 7 paź 2018, 08:52
autor: skywatcher
Cześć wszystkim!

Jestem nowy na tym forum. Niedawno nastawiłem swój pierwszy miód. Jest tego dużo bo aż 45 litrów, więc szkoda żeby coś poszło nie tak :D

Korzystałem z przepisu na miód sycony, trójniak. Użyty miód to miód wielokwiatowy.
Brzeczkę nastawiłem 16.09 (trzy tygodnie temu).
Matkę drożdżową przygotowałem według zaleceń na opakowaniu drożdży. Użyłem podwójnej dawki drożdży "Zamojski". Następnie dodałem podwójnej dawki pożywki.
Brzeczkę postawiłem w pomieszczeniu w którym temperatura wynosi około 18*.
Niestety na dzień dzisiejszy miód "chodzi" bardzo wolno - pęcherzyk powietrza wychodzi z rurki raz na jakieś 20 sekund.

Czy powinno to tak wyglądać? Jeśli nie to czy powinienem dodać nowych drożdzy?
Bardzo Was proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
skywatcher

Re: Wolnofermentujący miód

: poniedziałek, 8 paź 2018, 08:24
autor: ramzol
Pomiar blg robiłeś? Jezeli nie to zrób, wyznacznikiem fermentacji jest spadek ilości cukru w nastawie a nie częstotliwości pracy rurki.

Re: Wolnofermentujący miód

: środa, 10 paź 2018, 22:10
autor: Drożdż_Goerge
@skywatcher - u mnie też miód powoli pracuje (chociaż przyspieszył, jak dodałem ostatnią porcję miodu po ponad dwóch tygodniach). Nastawiłem 26 VIII i dalej pracuje (chyba zaczyna sie trochę klarować). Wydaje mi się, że jest ok, ale nie jestem specjalistą (robię pierwszy mój miód). Zmierz blg, potem zmierz znowu po paru dniach (pamiętaj o higienie! Wszystko co zanurzasz w miodzie powinno być sterylne! Ja używam pirosiarczynu do sterylizacji. Jak odlejesz trochę miodu do pomiaru (100 ml wystarczy) nie wlewaj spowrotem do nastawu, żeby przypadkiem go nie zakazić). Jak spada to znaczy, że pracuje. Ale jak idzie pęcherzyk raz na 20 sekund to powinno być ok - u mnie zaczynał z takim tempem i trwało to jakieś dwa tygodnie. Jak przestaną iść pęcherzyki i jak się zacznie klarować - to są oznaki końca fermentacji.

Re: Wolnofermentujący miód

: piątek, 12 paź 2018, 23:15
autor: skywatcher
@Drożdż_Goerge - dzięki za rady.
Dopiero dzisiaj zmierzyłem blg. Jeśli wszystko zrobiłem poprawnie, to wychodzi jakieś 11,8. Całkowity czas fermentacji na dzień dzisiejszy to 4 tygodnie. Posiłkowałem się tematem: prawidlowe-blg-t15438.html zgodnie z informacjami tu zawartymi, mogę założyć początkowe blg na około 32,9*. Oznacza to, iż zawartość alkoholu w roztworze na chwilę obecną wynosi około 10-11%.

BLG początkowe - BLG końcowe
% alk. [obj.] = ---------------------------------
1,938

Trochę ciężko mi w to uwierzyć. W smaku da się wyczuć, że jakiś alkohol tam jest, ale żeby aż 10%? Hm...

Re: Wolnofermentujący miód

: poniedziałek, 29 paź 2018, 21:03
autor: Drożdż_Goerge
Jak tam miodzik? Ja już po pierwszym zlewaniu (tydzień temu, po jakichś 8-9 tygodniach). Na chwilę obecną to fermentacja całkiem ustała, miód się sklarował no i stoi sobie w dymionie. Jak zlewałem to miał ok. 6 blg (tak wskazywał cukromierz) i przez dwa wcześniejsze tygodnie przerobił tylko 1 blg (i to raczej niecały).

Re: Wolnofermentujący miód

: czwartek, 8 lis 2018, 22:58
autor: skywatcher
Miód powoli pracuje. Będę miał okazję zlać go po raz pierwszy za jakiś tydzień, przy okazji zmierzę też blg i dam znać.
Niestety nie mam jak ocenić czy trzeba już go zlewać czy nie. Balon stoi w koszu wypchanym sianem i nie widać ile osadu zgromadziło się na dnie :D

Zastanawia mnie natomiast jedna rzecz. Na powierzchni miodu cały czas utrzymuje się trochę piany, odrobina z niej jest już delikatnie brązowa. Czy to normalne? Czy u Ciebie @Drożdż_Goerge lub reszty forumowiczów też coś takiego występuje?

Re: Wolnofermentujący miód

: piątek, 9 lis 2018, 17:15
autor: fo11rest
To normalne. Jak miałem drożdże które miały brązowy kolor i osad też taki był.

Re: Wolnofermentujący miód

: piątek, 9 lis 2018, 17:31
autor: Drożdż_Goerge
@skywatcher - u mnie piana była tylko przez dzień lub dwa - potem tylko gdzieniegdzie małe skupiska pianek, ale wszystkie były białe. Nie wydaje mi się jednak, żeby to był jakis problem - nie wyczytałem nigdzie o takiej wadzie wina/miodu. Natomiast jak robiłem wino malinowe - to piana miała dziwny żółty, żółto-brązowy kolor, ale winko jest ok. Myslę, że nie masz się czym przejmować.

Re: Wolnofermentujący miód

: sobota, 10 lis 2018, 00:17
autor: .Gacek
Taka pianka bardzo często występuje, nie ma się czym przejmować. Co do wypchanego słomą kosza mogę dać Ci drobną radę. Na samym dole gąsiorka wydłub paluchem okrągłą dziurkę o średnicy około 3-5 cm. Teraz masz dwie możliwości. Jeżeli masz mocną ledową latarkę np 3W cree coś tam to poświeć od góry dymiona, będziesz widzieć ile jest osadu na dnie. Jeżeli nie masz mocnego źródła światła to 10 15 cm obok zrób drugą dziurkę i poświeć sobie latarką z telefonu ☺

Re: Wolnofermentujący miód

: sobota, 17 lis 2018, 10:06
autor: skywatcher
Ok, wczoraj zlałem miód znad osadu. Odeszło jakieś 2 litry mułu. Co do samego miodu, jest mocniejszy niż ostatnio i delikatnie gazowany. Blg wynosi około 5-6 stopni. Zatem chyba juz nie będzie pracował. Dla pewności poczekam jeszcze 3-4 tygodnie i ponowie pomiar blg.
Jeśli będzie na tym samym poziomie to rozumiem, że mogę już miód przeznaczyć do leżakowania? Planuję też dodać do części miodu płatki dębowe. Kiedy najlepiej to zrobić?
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy delikatne nagazowanie miodu przeminie z czasem? Ten sam problem mam z winem i nie wiem co z tym zrobic.

Re: Wolnofermentujący miód

: sobota, 24 lis 2018, 09:20
autor: acurlydrug
Zastanawiam się, czy temperatura 16* nie jest już trochę zbyt niska dla pracy miodu? Mam trójniaka i czwórniaka w takim pomieszczeniu, i w obu przypadkach blg spadło mi w ciągu 2 tygodni tylko o 2 stopnie (czwórniak z 18 na 16, trójniak z 26 na 24).

Re: Wolnofermentujący miód

: sobota, 24 lis 2018, 11:04
autor: inblue
Nie jest. To nie ciasto na placek.
Podaj przepisy wg których robiłaś brzeczki i opisz wykonanie. Postaramy się pomóc.

Re: Wolnofermentujący miód

: sobota, 24 lis 2018, 13:03
autor: acurlydrug
Czwórniak nastawiony 28.10. 1,7 l miodu i 5,7 l wody. 27 blg. Miód lekko rozpuszczony, wymieszany dokładnie z wodą w pojemniku fermentacyjnym. 2g bayanusów uprzednio uwodnionych i 3g pozywki activit. Po spadku blg o 10 dodana pozywka ok. 1-2g (na oko). Generalnie nie widać żadnej pianki na powierzchni. Nie mam też założonej rurki fermentacyjnej, ale to chyba dziś zrobię.

Myślę, by odczekać jeszcze tydzień by zaobserwować, czy cukier spada. Jeśli tak - zostawię, jeśli nie - dodam drożdże uprzednio zahartowane. Aye?

Re: Wolnofermentujący miód

: niedziela, 25 lis 2018, 17:50
autor: inblue
@acurlydrug - Nastawiaj nową MD, zarówno do trójniaka jak i czwórniaka. Wygląda to na problem z drożdżami (poprzednia MD była słaba?), albo zbyt niskie pH.
Hartowanie tak jak piszesz - obowiązkowe.

Re: Wolnofermentujący miód

: niedziela, 25 lis 2018, 22:05
autor: acurlydrug
Jutro jeszcze sprawdzę poziom cukru, i w razie potrzeby zapuszczę nowe żarłoki. Bo porównując z nastawionym trójniakiem z pigwowcem, jest problemik.
Może faktycznie pH? Ten pigwowcowy z racji użytego owocu ma większą ilość kwasu. Czy wtedy nowe drożdżaki pomogą, czy nadal będzie tak samo? Nie mam czym sprawdzić pH.

Re: Wolnofermentujący miód

: poniedziałek, 26 lis 2018, 08:44
autor: inblue
Zarówno w czwórniaku jak i trójniaku fermentacja zatrzymała się na tym samym etapie.
Wskazuje to na problemy z MD (była słabej jakości), lub spadek pH poza granicę toleracji dla drożdzy (3,0 i mniej).
Można więc z dużą dozą prawdopodobieństwa przyjąć, że oba cierpią na tą samą dolegliwość.
Niemniej przy czwórniaku wydaje mi się to trochę dziwne.

Problemy z pH powinny wyjść w końcowym etapie hartowania MD, gdy będziesz dodawać do MD zatrzymany nastaw.
Jeśli po 24 godzinach MD znacząco zwolni należy spodziewać się właśnie niskiego pH.
To może być jednak połowicznie prawda, bo jednoznaczną odpowiedź da tylko bezpośredni pomiar pH.

Dla przypomnienia napiszę jedynie, że przed dodaniem nowej MD należy zatrzymany nastaw bezwzględnie zlać znad osadu.
Czasami się o tym zapomina w ferworze walki, Ty masz o tym pamiętać.

Re: Wolnofermentujący miód

: piątek, 14 gru 2018, 18:50
autor: acurlydrug
Dwie matki zrobione, jedna napewno padła, druga lekko jakby jeszcze dycha. Wszystko znacznie zwalniało po dodaniu drugiej porcji miodu, mimo że dawałam go mniej niż wg przepisu.
Przechodzę więc do opcji - nieprawidłowe pH. Da się je skorygować 'na oko', bez papierka?
Aktualnie czwórniak ma 11 blg, trójniak 16. Zlane znad drożdży, bo przygotowywane były pod restart.

Re: Wolnofermentujący miód

: sobota, 15 gru 2018, 11:08
autor: inblue
acurlydrug pisze:Przechodzę więc do opcji - nieprawidłowe pH. Da się je skorygować 'na oko', bez papierka?

Nie da się, a właściwie to... da się :)
Papierek wskaźnikowy jest najprostszą i najtańszą opcją kontroli korekcji; można rzec - klasa econo.
Droższe opcje to pH-metry - tutaj papierka się nie używa, bo kto bawi się papierkami mając porządny pH-metr :)
Po korekcie pH ma oscylować w granicy 3,2 jednostki. Nową MD szczepimy brzeczkę dopiero po wykonaniu korekty.

Re: Wolnofermentujący miód

: sobota, 15 gru 2018, 11:29
autor: acurlydrug
No tak, tylko w mieście u siebie go nie kupię, i o to się rozchodzi...

Re: Wolnofermentujący miód

: środa, 19 gru 2018, 16:32
autor: acurlydrug
Właśnie przyszły papierki. Sprawa wygląda jak na zdjęciu :
https://www.easypaste.org/file/8bZ42g9w/DSC.0037.JPG?lang=pl
Jaśniejszy to czwórniak, i on stoi na 11blg.
Ciemniejszy trójniak, i po zmieszaniu z tym co restartowe grzybki zdołały zeżreć jest 12blg.
Trójniaka ew. mogę już sobie odpuścić z restartem by go znów nie rozcieńczać, ale trójniaka wolałabym uratować... A wychodzi, że jest zbyt zakwaszony?