Strona 1 z 1

Pierwszy miód- trójniak.

: niedziela, 8 lip 2018, 22:06
autor: sebpio
Witam! Postanowiłem zrobić swój pierwszy miód pitny. Zakupiłem już 10l wielokwiatowego i 10g drożdży zamojscy wraz z ich pożywką, również 10g. Ma to być trójniak, ale zanim wezmę się za nastaw chciałbym zapytać o kilka rzeczy żeby wszystko wyszło. Różne źródła podają różne gramatury składników.

Czy 10g drożdży na 30l trójniaka to wystarczająca ilość?
Pożywkę dla drożdży dodać całą do MD czy tylko troszkę, a resztę do brzeczki?
Czy wodę z matki drożdżowej wliczać do ilości wody która docelowo ma znaleźć się w brzeczce?
Czy do fermentacji burzliwej można użyć plastikowego wiaderka przeznaczonego do fermentacji piwa? I czy pojemność 42l wystarczy na czas fermentacji burzliwej? Jeżeli tak to czy można miód na czas fermentacji cichej trzymać w plastikowym wiaderku (ale już odpowiednio mniejszym), czy lepiej zakupić szklany balon?
Jaka ilość kwasku cytrynowego? Dostałem ostatnio od znajomego na posmakowanie właśnie trójniak dwuletni, był w moim odczuciu za kwaśny, lecz on robił "do smaku". Jaka by była optymalna jego ilość? I kiedy ten kwasek dodać? Bo w internecie również można znaleźć rozbieżne informacje na ten temat. Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam :)

Re: Pierwszy miód- trójniak.

: wtorek, 10 lip 2018, 18:07
autor: sebpio
Ok, poszperałem przez te 2 dni trochę w internecie i zawężam moje pytania. Czy te 10g drożdży (zamojscy do miodów pitnych) w postaci MD wystarczy na 30l trójniaka? Podane w internecie informacje mówią by na 1l dać 1g drożdży, ale mowa tam o drożdżach aktywnych, a nie o matce drożdżowej.

Re: Pierwszy miód- trójniak.

: wtorek, 10 lip 2018, 19:28
autor: Wald
Tak jak napisał producent (przeczytaj na opakowaniu), wystarczy.

Re: Pierwszy miód- trójniak.

: wtorek, 10 lip 2018, 22:36
autor: ramzol
Poszperaj w tematach tego pana przede mną :D naprawde warto.

Re: Pierwszy miód- trójniak.

: poniedziałek, 23 lip 2018, 16:59
autor: sebpio
Witam! Piszę tutaj żeby nie zakładać nowego tematu. Okazało się, że przez przypadek zamówiłem tylko jedną paczkę drożdży. Wg informacji na opakowaniu paczka starcza na 5-30l nastawu, więc stwierdziłem, że nie będę domawiał drugiej paczki. Przygotowałem matkę drożdżową i stała 4 dni. Wszystko poszło ok (płyn gazował) i zabrałem się za produkcje miodu. Nasyciłem brzeczkę, wystudziłem, napowietrzyłem dodałem drożdże z pożywką i kwaskiem i odstawiłem. I tu się zaczynam martwić bo oznaki fermentacji są (wyparta woda w rurce), ale nie zaobserwowałem żadnego samoistnego "bulgotania". Podczas przesuwania coś tam zabulgotało, ale nic poza tym. Powinienem się niepokoić? Wiem, że nie ruch w rurce jest wyznacznikiem fermentacji, więc mam zamiar w piątek (tydzień od nastawienia) zmierzyć BLG. Jeżeli okaże się, że fermentacja przebiega słabo, co wtedy? Jakiego oczekiwać spadku BLG? Temperatura pomieszczenia 22 C , BLG startowe 32, ilość: 30l.

Re: Pierwszy miód- trójniak.

: środa, 15 sie 2018, 16:56
autor: sebpio
Witam! W piątek minie miesiąc od nastawienia miodu a BLG do teraz spadło tylko o dwie jednostki. sprawdzałem tydzień temu i dziś. Tydzień temu było to samo. Oznaki fermentacji są lecz czemu BLG nie spada? Robić coś czy czekać?

Re: Pierwszy miód- trójniak.

: czwartek, 16 sie 2018, 08:00
autor: ramzol
Wstawiaj nową MD. Miód nie pracuje i miejmy nadzieje ze nic tam nie wlazło. Ściągnij z litr i dobrze napowietrz, przelewając z pojemnika do pojemnika. Zostaw w słoiku i zobaczy czy wystartuje.
Po miesiącu fermentacji w 22 stopniach powinien dobijać do końca możliwości drożdży. Kupując drożdże dobierz paczkę bayanusow g995. Odporne na prawie wszystko i warto je mieć w domu na wszelki wypadek.

Re: Pierwszy miód- trójniak.

: czwartek, 16 sie 2018, 14:11
autor: sebpio
ramzol pisze:Wstawiaj nową MD. Miód nie pracuje i miejmy nadzieje ze nic tam nie wlazło. Ściągnij z litr i dobrze napowietrz, przelewając z pojemnika do pojemnika. Zostaw w słoiku i zobaczy czy wystartuje.
Po miesiącu fermentacji w 22 stopniach powinien dobijać do końca możliwości drożdży. Kupując drożdże dobierz paczkę bayanusow g995. Odporne na prawie wszystko i warto je mieć w domu na wszelki wypadek.
Dzięki za odp :) Czy przed dodaniem nowej MD zlać znad osadu żeby pozbyć się resztek starych drożdży?

Re: Pierwszy miód- trójniak.

: czwartek, 16 sie 2018, 22:45
autor: ramzol
Nie kopiuj posta poprzedzającego.
Ja bym to zagotował na wszelki wypadek. Miesiąc to sporo czasu. Miody ruszają powoli i w większości drożdże robią piękne koło na powierzchni. Nie sposób nie zauważyć. Przyjęte jest że do miodu drożdże i pożywkę razy dwa.

Re: Pierwszy miód- trójniak.

: poniedziałek, 20 sie 2018, 23:56
autor: Wald
ramzol pisze:Poszperaj w tematach tego pana przede mną :D naprawde warto.
Ot choćby tutaj: post22200.html#p22200
Co prawda piszemy tam o drożdżach aktywnych, ale do matki drożdżowej działa tak samo (tak na prawdę, ten jeżyniak był pierwszym i ostatnim miodem na aktywnych).
Mam w tej chwili kilka takich nastawów z maja (te same drożdże co u Ciebie) i nie każdy jak maliniak zasuwa (ten zaczyna klarować). Kowieński przerobił 7 Blg, korzenny ponad 10, a kasztelański nawet jeszcze miodu nie wymieszał. Było też tu o tym: post50657.html#p50657 Teraz już nie mam stresa, matka natura wie co robi. Miodosytnictwo to nauka cierpliwości i współpracy z naturą.

Re: Pierwszy miód- trójniak.

: środa, 5 wrz 2018, 22:44
autor: sebpio
20 sierpnia dodałem nową MD. Przez tydzień nic. Dodałem więc Bayanusy i w końcu ruszyło dziś mija tydzień od początku fermentacji. Blg spadło o 3. Aktualnie jest 29. Miód skoro fermentuje zostawiam spokojnie na miesiąc i zobaczymy co dalej. Ale czy 3blg przez tydzień to dobry "wynik"? Nie za wolno pracuje? Zastanawiam się też czemu MD nie ruszyła w nastawie. Mogło coś się stać z nastawem, że drożdże mają problem z pracą? Jedyne co mi przychodzi na myśl to kwasek cytrynowy. Czytałem, że pH musi być odpowiednie a ja dodałem od razu 100g.

Re: Pierwszy miód- trójniak.

: czwartek, 20 wrz 2018, 19:56
autor: Drożdż_Goerge
Może być trochę za kwaśne. Miód sam w sobie jest dosyć kwaśny (pH miodu wynosi ok. 4). Kwasek polecam dodawać po zakończeniu fermentacji, ale jak już dodałeś to trudno. Jak masz możliwość, to sprawdź pH. Drożdże przestają pracować przy pH < 3,2. Jednym ze sposobów odkwaszenia nastawu jest dodanie węglanu wapnia, są też jakieś specjalne preparaty. Zawsze też można zmieszać z woda i dodać odpowiednią ilość miodu. Dużo jest informacji na ten temat w sieci, nie powinieneś mieć problemów ze znalezieniem. Pamiętaj też o tym, że duża ilość cukru zwiększa ciśnienie osmotyczne w komórkach drożdży, co może być dla nich zabójcze (jest jakiś wzór na granicę fermentacji w zależności od zawartości cukru i alkoholu, ale nie pamiętam w tej chwili).

Jak tam, idzie coś fermentacja?

Re: Pierwszy miód- trójniak.

: piątek, 18 sty 2019, 13:18
autor: sebpio
Aktualizacja. Miód 05.10.2018 odstawiłem na cichą fermentacje z wynikiem 19blg. Dzisiaj postanowiłem sprawdzić jak tam miodek się trzyma i ku mojej uciesze, po otwarciu wiadra fermentacyjnego ukazał się już dosyć ładnie wyklarowany miód. Próba smakowa i hmmmm, dobry, ale coś mało alkoholowy i nadal dość słodki choć smak jakby się już trochę ułożył, generalnie dobry. Mierzę blg i tu zdziwienie.. 18 blg.. Szukając przyczyny od razu skojarzyłem, że raz jeden z domowników zostawił otwarte drzwi od piwnicy na całą noc, w piwnicy gdzie stał miód, więc chyba tu jest pies pogrzebany.. No tak czy inaczej trzeba robić reset tak? Mam paczkę drożdży bayanus G995 i pożywkę activit. Mógłby mi ktoś przybliżyc jak ten proces restartu przeprowadzić? Jaka ilość drożdży, pożywki? Drożdże nawadniać w wodzie czy nastawie? miodu jest 23l. Oczywiście czytałem na ten temat w internecie, ale dość nie jasno dla mnie to opisane.. W załącznikach zdjęcia dotychczasowego efektu. Pozdrawiam

Re: Pierwszy miód- trójniak.

: piątek, 18 sty 2019, 13:51
autor: acurlydrug
Ja korzystałam że sposobu opisanego na forum winiarskie: restart - hartowanie drożdży. Zadziałało. Zlej tylko miód znad osadu przed dodaniem drożdży i dobrze napowietrz.

Re: Pierwszy miód- trójniak.

: piątek, 18 sty 2019, 14:01
autor: sebpio
acurlydrug pisze:Ja korzystałam że sposobu opisanego na forum winiarskie: restart - hartowanie drożdży. Zadziałało. Zlej tylko miód znad osadu przed dodaniem drożdży i dobrze napowietrz.
Super opisane, dzięki za podesłanie. Będę zdawał relację.

Re: Pierwszy miód- trójniak.

: wtorek, 12 mar 2019, 22:26
autor: sebpio
Z powodu braku czasu, za restart wziąłem się dopiero teraz. Drożdże przygotowane wg podesłanego poradnika dodałem do zlanego znad osadu miodu. Był to 05.03.2019r. BLG miodu po dodaniu wynosiło 17. Oznaki fermentacji już następnego dnia, ruch w rurce, nie tak intensywny, ale regularny (choć to pewnie spowodowane było nieszczelnością pojemnika). Dziś zaniepokojony wyrównaniem poziomu wody w rurce postanowiłem sprawdzić BLG i niestety dalej 17. Na wierzchu brzeczki piany nie było. Kilka bąbelków wypłynęło. Co z tym fantem zrobić? Czekać czy znowu coś jest nie tak?

Re: Pierwszy miód- trójniak.

: poniedziałek, 25 mar 2019, 14:00
autor: Drożdż_Goerge
Poczekaj tydzień-dwa i zmierz blg. Pamiętaj, ze miody wolno fermentują. Możesz zmierzyć kwasowość miodu (pH)?