Strona 1 z 1

Trójniak bardzo wolno pracuje

: poniedziałek, 28 sie 2017, 18:59
autor: stillness
Wszystkim witam i od razu o radę pytam :)

Nastawiłem swój pierwszy miód - trójniak. Na początku odszumianie miodu, w międzyczasie robiła się matka drożdżowa (Johannisberg). Po ostygnięciu wszystkiego do temperatury pokojowej dosyć mocno napowietrzyłem miód wlewając go do baniaka (na 10L brzeczki dodałem ok 50g kwasku cytrynowego) i dodalem matkę drożdżową (na tę chwilę miała 3.5 dnia). Po ok 24h dodalem pozywke ktora mialem w zestawie z drozdzami.

Od początku miód bardzo wolno startował i mam wrażenie, że w ogóle by nie wystartował. Początkowy pomiar refraktometrem pokazał 37.5 BLG. Jako że fermentacja się wlokła dorzuciłem trochę pożywki kombi którą wcześniej uwodniłem w szklance miodu. Kolejnego dnia fermentacja mocno przyspieszyła i po paru dniach BLG spadło do 35. Natomiast nie była to burzliwa fermentacja którą można porównać do tego co się dzieje w winie i z dnia na dzień mocno zwalniała. Po tygodniu od ostatniego pomiaru zmierzyłem BLG i wyszło 34. Od tego czasu fermentacja idzie słabo, mimo że temperatura jest dosyć wysoka (ok 23-25st).

Pytanie co robić, czekać i dać mu powoli pracować czy trzeba reagować?

Re: Trójniak bardzo wolno pracuje

: czwartek, 31 sie 2017, 16:56
autor: stillness
Minął dokładnie tydzień od ostatniego pomiaru, jest 32 BLG.

Re: Trójniak bardzo wolno pracuje

: czwartek, 31 sie 2017, 17:37
autor: wawaldek11
Jednak spada :)
Masz jeszcze drożdże? Ja do swoich miodów dałem te: https://destylacja.com/pl/p/MEAD-YEAST- ... tnych/2147
Może restart?
Na forum jest opis jak i czym dokarmiać drożdże. http://alkohole-domowe.com/forum/post12 ... sy#p120190

Re: Trójniak bardzo wolno pracuje

: sobota, 2 wrz 2017, 06:29
autor: inblue
@stillness - 50 g kwasku na 10 litrów brzeczki to o wiele za dużo i podejrzewam, że nastaw ma za niskie pH.
Poniżej wartości 3,0 większość drożdży kończy swój żywot śmiercią głodową.
Kup papierki do pomiaru pH - np. takie i sprawdź jaka jest jego wartość (pożądana to 3,2 - 3,4).
Możesz kupić inne papierki, ale muszą zawierać się w przedziale 2,8 - 4,0.
Nie kupuj popularnych pasków pH 0-14, bo są mało czułe i nie uchwycisz różnicy.
Od wyniku pH zależne będzie dalsze postępowanie z nastawem.
Jeśli możesz umieść nastaw w chłodniejszym pomieszczeniu.
Te drożdże w początkowej fazie namnażania lubią 23 stopnie (2-3 dni), ale potem wolą temperatury w okolicach 16 stopni.

Re: Trójniak bardzo wolno pracuje

: niedziela, 3 wrz 2017, 12:37
autor: stillness
@inblue, kwasek dodawałem wg. książki Jana Cieślaka.
Zmierzyłem aktualne pH dwoma paskami, ten z większą przedziałką (1-12) wskazał tak w okolicach 3.Ten dokładniejszy z przedziałką 2.8 - 4.0 wskazał 2.8. Więc wygląda na to że trochę za kwaśno.

Zastanawiam się co będzie korzystniejsze dla miodu, czy odkwaszenie węglanem wapnia (może czymś innym), czy rozcieńczenie nastawu?

Re: Trójniak bardzo wolno pracuje

: poniedziałek, 4 wrz 2017, 06:25
autor: inblue
Spróbuj to ustalić.
Weź łyżeczkę tego nastawu, dodaj do niej łyżeczkę wody i dokładnie wymieszaj.
Zmierz pH.

Re: Trójniak bardzo wolno pracuje

: poniedziałek, 4 wrz 2017, 19:36
autor: stillness
Tak wychodziłoby 2.9-3.0.

Re: Trójniak bardzo wolno pracuje

: poniedziałek, 4 wrz 2017, 22:00
autor: inblue
Skoro już wiadomo, że po rozcieńczeniu pH znacząco się nie zmieni pozostaje opcja druga, czyli odkwaszenie na gorąco węglanem wapnia.
Do poczytania to - klik.
Jeśli artykuł wyda się zbyt skomplikowany, to w dużym skrócie - 0.78g CaCO3 usuwa 1g kwasu cytrynowego.
Ty dodałeś 50g, zatem bezpiecznie można usunąć z nastawu 40g, do tego potrzeba około 31,2 g węglanu wapnia.
Nastaw zlać znad osadu drożdży, dodać węglan wapnia, podgrzać do 75 st. C i trzymać w tej temperaturze ok. 30 minut.
Po tym czasie, gdy utworzy się osad cytrynianu wapnia, gorący nastaw zlać.
Następnie ostudzić, natlenić, zaszczepić nową MD, dodać pożywkę (tylko organiczną, bez DAF-u).

Inne rozwiązanie mogłoby polegać na dodaniu soku, który zbuforuje trochę ten kwas i podniesie pH,
ale o tej porze roku np. o czereśnie może być trudno.

PS - Jeśli nigdy nie robiłeś odkwaszania, spróbuj poćwiczyć najpierw na zwykłej wodzie z kwaskiem.
Oczywiście możesz rozcieńczać - z trójniaka zrobić szóstaka i próbować restartować.
Twój nastaw, Twoje reguły.

Re: Trójniak bardzo wolno pracuje

: wtorek, 5 wrz 2017, 18:25
autor: stillness
W międzyczasie czekając na Twoją odpowiedź zmierzyłem kwasowość (10,5g zakładając, że mamy do czynienia z kwasem cytrynowym) a następnie dodałem 11g węglanu wapnia (którego dodanie wg instrukcji z opakowania powinno obniżyć w ciągu 24h kwasowość o 1g/l dla każdych 6-7g węglanu) - nie chciałem przekraczać podanych granicznych 15g w tym momencie. Poczekam do wieczora i sprawdzę na ile się zmieniło, w międzyczasie robi się już nowa MD (znów na Johannisbergach, w zanadrzu mam jeszcze G-995 jakby co).

Zrobię odkwaszanie wg Twoich instrukcji, nie chcę rozcieńczać.
W temacie pożywki organicznej, na stanie posiadam:
- witaminą B1 (związki azotu i fosforu, wit B1, dekstryny) - Biowin
- wodorofosforan (V) diamonu (DAP) - Browin
- activit
- fosforan dwuamonowy
- kombi (związki azotu i fosforu, wit B1, oraz preparaty ze ścian komórkowych - Browin

Czy w tym przypadku najlepszą opcją na początkową fazę będzie kombi?

edit: pomiar sprzed chwili pokazuje pH na poziomie 3.3-3.4

Re: Trójniak bardzo wolno pracuje

: czwartek, 7 wrz 2017, 05:53
autor: inblue
W tym układzie najlepszą pożywką będzie jej brak.
Pożywka Kombi do dodania po spadku Blg o 4-5 jednostek.
MD przed dodaniem powinna być silna w ilości około 1 litra.

Re: Trójniak bardzo wolno pracuje

: czwartek, 7 wrz 2017, 22:31
autor: stillness
Do wczoraj pH zwiększyło się do 3.6 (dodałem jeszcze później resztkę węglanu). Teraz czekam na MD. Czy ta szczypta pożywki którą MD dostała na samym początku wystarczy by po dodaniu MD do nastawu zeszło o te 4-5 jednostek?

Re: Trójniak bardzo wolno pracuje

: sobota, 9 gru 2017, 14:40
autor: stillness
Postanowiłem napisać co nieco jak wyglądają postępy z moim miodem (może się komuś przyda)
07.09 z rana zacząłem pracę nad matką - stopniowo dopełniałem ją nastawem z miodem w coraz większych ilościach
08.09 dopełniłem butelkę z MD do 1l, wieczorem wlałem ją do balona i mocno wszystko napowietrzyłem.
09.09 miód bardzo ładnie pracuje (pH 3.6, BLG 30.5 - dodano pożywki)
11.09 BLG - 29 (refraktometr)
17.09 BLG - 26 (refraktometr)
24.09 BLG - 24 (refraktometr)
06.10 BLG - 24 (refraktometr), 14 (zmierzone zwykłym cukromierzem z pływakiem) - odfiltrowałem z osadu i dodałem 6g fosforanu dwuamonowego
03.12 BLG - 14 (cukromierz) - i znów dużo osadu na dole, zamierzam zrobić kolejne zlanie w najbliższym czasie

Wygląda na to że BLG nie chce już spadać. Co dalej?

Re: Trójniak bardzo wolno pracuje

: sobota, 9 gru 2017, 20:47
autor: kasparov
stillness pisze: (...)
06.10 BLG - 24 (refraktometr), 14 (zmierzone zwykłym cukromierzem z pływakiem) - odfiltrowałem z osadu i dodałem 6g fosforanu dwuamonowego(...)
Dlaczego ponownie dodałeś pożywkę?

Re: Trójniak bardzo wolno pracuje

: poniedziałek, 11 gru 2017, 14:55
autor: eldier
Refraktometrem nie badamy nastawu, w którym są już %!
Co dalej? 14blg to troszkę za dużo na trójniak, ale startowałeś z wysokiego blg, a więc moim zdaniem powinno być w porządku. Zlać znad osadu, wstawić do piwnicy. Zlewać co kilka miesięcy, albo jak pojawi się wyraźny osad i tak do skutku. Jak przez około 6 miesięcy nie pojawi się mgiełka na dole możesz butelkować i do dojrzewania. Za 3-4lata otworzyć flaszkę na święta i delektować się smakiem :)

Ps.
To 6g fosforanu niepotrzebne i to mocno niepotrzebne...

Re: Trójniak bardzo wolno pracuje

: piątek, 4 sty 2019, 21:27
autor: niedzwiedz
Witam.
Chciałbym odświeżyć trochę ten temat. Mianowicie mam pytanie. Jakie jest prawidłowe tempo fermentacji trójniaka. Mam na myśli jakie tempo spadku BLG. Czy spadek 9 BLG w pierwszym tygodniu fermentacji jest ok?
Pozdrawiam.

Re: Trójniak bardzo wolno pracuje

: niedziela, 24 maja 2020, 16:58
autor: stillness
Witam,

chcialem sie pochwalic co ostatecznie z tego wyszlo, minely juz prawie 3 lata i przyszedl czas na degustajce :)
Zapach bardzo przyjemny, delikatny, owocowy. W smaku bardzo delikatny, lekko kwaskowy, pozostawia leciutko gorzkawy posmak - byc moze to przez te wszystkie przeboje na poczatku. Ogolnie jestem zadowolony.