Miody pitne - dymiona
: środa, 25 cze 2014, 11:18
Witam ponownie. Na wstępie chciałbym podziękować za rady uzyskane w poprzednich tematach
1. O gustach się nie rozmawia, ale który miód w/g Was jest najbardziej odpowiedni do wyrobu miodu pitnego ? Słyszałem opinie, że najlepszym wyborem jest miód wielokwiatowy ponieważ nie jest tak mocno aromatyzowany jak reszta miodów. A jaka jest Wasza opinia na ten temat ?
2. Podczas zagłębiania swojej wiedzy dot. wyrobu miodów pitnych, gdzieś mi w głowie została taka informacja, że podczas fermentacji cichej należy zalać butelkę pod korek. I tutaj jest moje pytanie, otóż co zrobić jak będzie brakowało mi np. 0,5 l żeby zalać butelkę pod korek ? Ktoś wcześniej pisał o kulkach, ale to nie wchodzi w grę w moim przypadku. Tak sobie myślę ... może dolać syropem cukrowym (no ale wtedy jakość nie będzie taka jaka być powinna) ??? Co zrobić ?
3. Czy podczas fermentacji burzliwej jest określone jakieś maksimum wolnej przestrzeni jaka może być w dymionie ? Np. czy w dymionie o pojemności 15 l mogę robić 3 l wina ?
3. W książkach mam opisane drożdże do wyrobu win. Moglibyście coś napisać na temat drożdży do wyrobu miodów pitnych ? Które najlepiej zastosować ?
4. Czy w/g was praktyczne jest robienie win i miodów pitnych w balonie o pojemności 5 l ? Czy lepiej o pojemności min. 10 l ? Chodzi mi tutaj o stopień trudności i problemy.
5. I ostatnie pytanie. Pomóżcie mi jak podejść organizacyjnie z zakupem balonów, ponieważ nie wiem za bardzo ile sztuk i jakiej pojemności (głowię się nad tym już 4 dni...) Nie chcę po prostu kupić ich za dużo, bo mieszkam w mieszkaniu i nie mam na to tyle miejsca.
Na początku chcę poznać smaki różnych trunków, aby wiedzieć czego oczekuję od życia i w jakim kierunku pójść. Myślę o wykonaniu na początku 3 smaków: czwórniak, trójniak, maliniak.
Moja propozycja to: kupić 3 gąsiorki o 5 l każdy w celu fermentacji burzliwej oraz zakupić 3 komplety gąsiorków o pojemności 3 l, 1 l, 1 l w celu fermentacji cichej. A może kupić od razu dymiona o pojemności 15 l (tutaj pytanie nr 3) i w każdym z nich wykonać po 5 l wina ? Wtedy będę miał je już na przyszłość jak będę chciał zrobić większą pojemność.
A może macie inny pomysł ?
Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem. Jakby coś nie było zrozumiałe to proszę napiszcie a ja skoryguję pytanie.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz !
1. O gustach się nie rozmawia, ale który miód w/g Was jest najbardziej odpowiedni do wyrobu miodu pitnego ? Słyszałem opinie, że najlepszym wyborem jest miód wielokwiatowy ponieważ nie jest tak mocno aromatyzowany jak reszta miodów. A jaka jest Wasza opinia na ten temat ?
2. Podczas zagłębiania swojej wiedzy dot. wyrobu miodów pitnych, gdzieś mi w głowie została taka informacja, że podczas fermentacji cichej należy zalać butelkę pod korek. I tutaj jest moje pytanie, otóż co zrobić jak będzie brakowało mi np. 0,5 l żeby zalać butelkę pod korek ? Ktoś wcześniej pisał o kulkach, ale to nie wchodzi w grę w moim przypadku. Tak sobie myślę ... może dolać syropem cukrowym (no ale wtedy jakość nie będzie taka jaka być powinna) ??? Co zrobić ?
3. Czy podczas fermentacji burzliwej jest określone jakieś maksimum wolnej przestrzeni jaka może być w dymionie ? Np. czy w dymionie o pojemności 15 l mogę robić 3 l wina ?
3. W książkach mam opisane drożdże do wyrobu win. Moglibyście coś napisać na temat drożdży do wyrobu miodów pitnych ? Które najlepiej zastosować ?
4. Czy w/g was praktyczne jest robienie win i miodów pitnych w balonie o pojemności 5 l ? Czy lepiej o pojemności min. 10 l ? Chodzi mi tutaj o stopień trudności i problemy.
5. I ostatnie pytanie. Pomóżcie mi jak podejść organizacyjnie z zakupem balonów, ponieważ nie wiem za bardzo ile sztuk i jakiej pojemności (głowię się nad tym już 4 dni...) Nie chcę po prostu kupić ich za dużo, bo mieszkam w mieszkaniu i nie mam na to tyle miejsca.
Na początku chcę poznać smaki różnych trunków, aby wiedzieć czego oczekuję od życia i w jakim kierunku pójść. Myślę o wykonaniu na początku 3 smaków: czwórniak, trójniak, maliniak.
Moja propozycja to: kupić 3 gąsiorki o 5 l każdy w celu fermentacji burzliwej oraz zakupić 3 komplety gąsiorków o pojemności 3 l, 1 l, 1 l w celu fermentacji cichej. A może kupić od razu dymiona o pojemności 15 l (tutaj pytanie nr 3) i w każdym z nich wykonać po 5 l wina ? Wtedy będę miał je już na przyszłość jak będę chciał zrobić większą pojemność.
A może macie inny pomysł ?
Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem. Jakby coś nie było zrozumiałe to proszę napiszcie a ja skoryguję pytanie.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz !