Strona 1 z 1

Budowa małej aparatury do destylacji podciśnieniowej.

: środa, 29 cze 2022, 21:08
autor: Sqadak
Od 4 lat Warze piwo domowe, chciałbym spróbować zrobić piwo bezalkoholowe albo przynajmniej tak max 2%. Z destylacja nie miałem nigdy nic wspólnego ale jeszcze 4 lata temu piwo też kupowałem tylko w sklepie. Wyczytałem, że można by piwo jeszcze nie niegazowane przerobić w podciśnieniu, dodam, że w żadnym stopniu nie zależy mi na jakości alko. Który uzyskam na koniec, zależy mi tylko na tym co pozostanie w "garze". Na początek myślałem o czymś małym do 5l, czy wystarczy że do pokrywki kadzi dołączę rurkę miedzianą do góry z 30cm i potem pod skosem w dół zwinięte w spiralkę, wylot że spiralki umieszczony w pojemniku, a całość szczelnie zamknięta, z podpiętym podciśnieniem, (na razie pomijam wartości podciśnienia), rurka miedziana myślę o średnicy z 8mm, oczywiście spiralka będzie, zamknięta w rurce w której będzie woda chłodząca, czy to ma prawo zadziałać.

Re: Budowa małej aparatury do destylacji podciśnieniowej.

: środa, 29 cze 2022, 22:53
autor: manowar
Gra nie warta świeczki przy tej skali.
Jeśli chcesz mieć nisko-alkoholowe piwa w ok. 2% to po pierwsze w domu to średnio wychodzi - znacznie łatwiej jest zrobić coś lekkiego brytyjskiego w okolicach 8-9 blg i dać nisko fermentujące drożdże - np Windsory (mild, stout, scotish 60/-) będzie tego w ok 3,5% i będzie piwem. Możesz też pokusić się o klona 1/100 kormorana - czyli Lite Rye Ale - na US-5 z zasypem z udziałem słodu żytniego (Undeath z piwo.org robił i ma w piwnych zapiskach). FM wypuścił drożdże JestemWozem - do piw niskoalkoholowych 1-2% to s.ludvig. No i jest legendarny przepis na piwo "harcerskie"...

Re: Budowa małej aparatury do destylacji podciśnieniowej.

: środa, 29 cze 2022, 23:36
autor: Sqadak
Jednak wolał bym spróbować przerobić istniejące piwko około 5%, ponieważ pracuje na kotle 250l i nie za bardzo mam czas bawić się w małe warki eksperymentalne, bardziej chodzi mi o ciekawość i edukację, a jeśli wyszło by z tego coś ciekawego to dlaczego nie. Tylko nigdy nie pracowałem na maszynach gorzelniczych i nie wiem czy takie coś zadziała, ewentualnie może ktoś podpowie jak wykonać tą całą górę aby działała prawidłowo.

Re: Budowa małej aparatury do destylacji podciśnieniowej.

: czwartek, 30 cze 2022, 08:11
autor: boxer1981228
Żeby zrobić piwo bezalkoholowe takie, które według definicji jest bezalkoholowe czyli do 0,5% to nie trzeba nic destylować w podciśnieniu. Robię takie piwo dla siebie ;) Nawet kręciłem materiał na swój kanał YT ale jedna cześć nagrała się bez dźwięku i będę musiał nagrywać jeszcze raz jak wypiję wszystko. Przy dobrze dobranych słodach piwko smakuje jak normalne piwo. Proces produkcji jest dokładnie taki sam jak przy normalnym piwie. Zacieranie, wysładzanie, chmielenie, fermentacja i nagazowane poprzez refermentację. Nie chciałbym tu opisać całego procesu dokładnie przed publikacją filmu ;) Powinienem nagrać materiał w przeciągu 2 tygodni to pokażę Wam jak zrobić takie piwo. Tym bardziej że jest to sposób naprawdę banalny a nauczył mnie tego gość który pracuje w browarze i właśnie oni robią tak swoje piwo bezalkoholowe. Podpowiem tylko że w małym browarze na warkę 1000l używają 50 kg słodu ;) Jeżeli bardzo chcecie to postaram się ogarnąc temat filmu jakoś szybciej.

Re: Budowa małej aparatury do destylacji podciśnieniowej.

: czwartek, 30 cze 2022, 08:56
autor: Sqadak
Z niecierpliwością czekam na film. I recepturę

Re: Budowa małej aparatury do destylacji podciśnieniowej.

: czwartek, 30 cze 2022, 10:45
autor: jakis1234
Hmm, nie robię piwa bezalkoholowego, ale pod wpływem tego tematu wrzuciłem sobie hasło "jak browary produkują piwo bezalkoholowe?" i dostałem sporo stron, na których czasami nawet dosyć szczegółowo były opisane metody wytwarzania takiego piwa.
Trochę wiec nie rozumiem, skąd taka tajemniczość?
Oczywiście chętnie zobaczę filmik boxera.
A oto jeden z krótszych opisów, bywają bardziej rozbudowane.
Jak się robi piwo bezalkoholowe
Produkcja piwa bezalkoholowego nie różni się na większości etapów od warzenia zwykłego piwa. Podobnie jak w jego przypadku, na początku procesu zaciera się słód jęczmienny, pszeniczny, żytni lub inny w wodzie, a następnie oddziela się części stałe, uzyskując brzeczkę. Następnie doprowadza się ją do wrzenia i dodaje chmiel, z którym całość poddawana jest warzeniu, czyli gotowaniu. Kolejnym krokiem jest schłodzenie całości do temperatury fermentacji oraz zadanie drożdży.
Jako że tradycyjne drożdże piwowarskie produkują podczas fermentacji alkohol, jest kilka metod, aby końcowy produkt można było nazwać piwem bezalkoholowym.
Pierwsza z nich to przerwanie fermentacji zanim drożdże zdążą wyprodukować alkohol. Jest to metoda ryzykowna, gdyż nie zawsze uda się to zrobić w odpowiednim czasie i w efekcie napój może zawierać więcej niż magiczne 0,5% alk. Tego typu trunki nie mogą już nosić miana piw bezalkoholowych.
Drugi sposób to oczywiście destylacja. Jest to metoda stosowana zwykle przy produkcji mocnych alkoholi, jednak w ten sam sposób można uzyskać napój bezalkoholowy. Trunek podgrzewa się do odpowiedniej temperatury, a alkohol wyparowuje, dzięki czemu otrzymujemy napój pozbawiony procentów, który wypić mogą nawet kierowcy. Niestety, wadą destylowania piwa bezalkoholowego jest wyjałowienie intensywnych smaków i aromatów otrzymanego napoju poprzez długotrwałą obróbkę termiczną.
Trzecią metodą jest ekstrakcja próżniowa, która jest nieco bardziej zaawansowaną formą destylacji. W tym przypadku cały proces przebiega w niższej temperaturze, pomimo czego – dzięki zastosowaniu próżni – udaje się oddzielić od alkoholu to, co w trunku najważniejsze – smak, aromat i świeżość.
W końcu mamy jeszcze odwróconą osmozę, dzięki której – w dużym uproszczeniu – można przepuścić piwo przez specjalny filtr, przez który przechodzi jedynie woda i alkohol, a wszystkie składniki odpowiadające za smak pozostają z drugiej strony.
Wówczas można spokojnie przeprowadzić dezalkoholizację bez szkody dla smaku. Wodę pozbawioną alkoholu następnie miesza się z uprzednio oddzieloną częścią i mamy gotowe piwo bezalkoholowe.

Re: Budowa małej aparatury do destylacji podciśnieniowej.

: czwartek, 30 cze 2022, 19:14
autor: boxer1981228
jakis1234 pisze:Trochę wiec nie rozumiem, skąd taka tajemniczość?
Oczywiście chętnie zobaczę filmik boxera.
Wszystko odbywa się podobnie :) Skład też jest bardzo ważny :)
Oczywiście mógłbym tu wszystko od razu napisać ale jednak wolę najpierw zasilić mój kanał ;)

W załączniku moje piwko bez % :)

Re: Budowa małej aparatury do destylacji podciśnieniowej.

: piątek, 1 lip 2022, 13:03
autor: Kòpôcz
Boxer, ale już proporcje mówią wszystko ;). Początkowe BLG ok. 5, zacieranie na słodko, niskożrące drożdże. Spokojnie można w domu zrobić normalne piwo poniżej 2%. Szczerze mówiąc, to w bawieniu się w domu w inne metody nie widzę sensu. Zatrzymanie fermentacji to zbyt uciążliwe brzeczkowe aromaty (choroba prawie wszystkich bezalkoholowych koncerniaków), destylacja za to jedne aromaty obetnie, a wzmocni dundrowe.
Uwielbiam podpiwek. Nie mówię, żeby go zamienić za piwo, ale... Na warkę 30l 2 kg słodu, zatrzeć na słodko, dodać czegoś palonego - albo gotowej mieszanki podpiwku np. kujawskiego, albo coś na wzór bieda porteru/RISa i wychodzi lekki, acz niewodnisty napój alkoholowy. Ideałem jest trafić z butelkowaniem przed końcem fermentacji, żeby nagazowanie nie wymagało dodatkowego cukru (podbicia %).

Re: Budowa małej aparatury do destylacji podciśnieniowej.

: piątek, 1 lip 2022, 15:55
autor: boxer1981228
Kòpôcz pisze:Boxer, ale już proporcje mówią wszystko
Kto ma pojęcie zrobi sobie bez problemu :) To z mojego zdjęcia ma do 0,5%.

Re: Budowa małej aparatury do destylacji podciśnieniowej.

: niedziela, 10 lip 2022, 07:42
autor: robert4you
Wrzuć linka do swojego kanału na YouTube

Wysłane z mojego CPH2205 przy użyciu Tapatalka

Re: Budowa małej aparatury do destylacji podciśnieniowej.

: niedziela, 10 lip 2022, 14:37
autor: leon24_36
Wystarczy wejść na profil, następnie tematy użytkownika, i w pierwszym temacie o wędliniarstwie jest link :D

BTW też czekam na film o piwie

Re: Budowa małej aparatury do destylacji podciśnieniowej.

: wtorek, 26 lip 2022, 23:10
autor: boxer1981228
Witam wszystkich którzy czekają na film, niestety sprawy się dość mocno skomplikowały i mam absolutny brak czasu. Więc opisze jak to dokładnie wygląda. Proces jest zapożyczony z craftowego browaru gdzie mam kumpla, który warzy tam piwko ;)

Generalnie proces wygląda identycznie jak warzenie normalnego piwa. Czyli zacieranie, wysładzanie, chmielenie, fermentacja itd itd.
Myk jest taki że po wysłodzeniu brzeczkę uzupełnia się woda do 2 blg, A fermentację prowadzi się dokładnie 5 dni. Po tym czasie ściąga się czysta brzeczkę (drożdże jeszcze będą pływać po powierzchni) dodaje się cukier do refermentacji i w butelki. Tym sposobem mamy piwo, które łapie się definicję piwa bezalkoholowego :) Jak jakieś pytania to pytać, film jest w produkcji i na pewno się pojawi ale mam absolutny brak czasu za co bardzo przepraszam.

Pozdrawiam
Box