Strona 2 z 2

Re: POT STILL a'la ALEMBIK - zrób to sam

: piątek, 19 lut 2016, 19:23
autor: mirek109
Próby robiłem na innym - na tym jeszcze nie.
Uważam że w tym wykonaniu smakówki będą bardzo dobre - pochwalę się po próbach na tym sprzecie.
W tym wypadku nie można skrócić deflegmator ale nie ma problemu w następnym :)
Stilla wykonałem z ciekawości co z niego wykapie ;) Na razie nikt się do niego nie uśmiecha ;)

Re: POT STILL a'la ALEMBIK - zrób to sam

: piątek, 19 lut 2016, 19:50
autor: novak
A jak z ceną, tak przez ciekawość? Bo chyba nie za jeden uśmiech? :-)

Re: POT STILL a'la ALEMBIK - zrób to sam

: piątek, 19 lut 2016, 19:56
autor: mirek109
Jeszcze nie skończyłem więc o cenie nie chcę mówić
Jeszcze nie przeprowadziłem testów.

Jak skończę to na priv poinformuję ;)

Dno kotła

Re: POT STILL a'la ALEMBIK - zrób to sam

: sobota, 20 lut 2016, 01:57
autor: boxer1981228
Wszystko ładnie pięknie, sprzęt wygłąda bombowo. Ale za nic w świecie nie chiałbym mieć zbiornima z miedzi. Znajomy ma taki zbiornik miedziany zrobiony z bojlera ciepłej wody, to jak on wyglądał w środku po przegotowaniu zacieru to jest nie do opisania.

Re: POT STILL a'la ALEMBIK - zrób to sam

: sobota, 20 lut 2016, 12:47
autor: mirek109
boxer1981228 pisze: Znajomy ma taki zbiornik miedziany zrobiony z bojlera ciepłej wody, to jak on wyglądał w środku po przegotowaniu zacieru to jest nie do opisania.
Jeżeli się dba o czystość to nie ma żadnego problemu. Wlewam zawsze dobrze sklarowane i płukam dokładnie po pracy. Co jakiś czas woda+kwasek+perhydrol i środek jak nowy. Nie mam możliwości sprawdzić jak wygląda w kegu ale wiosną taką możliwość będę miał. Wtedy się wypowiem.

Re: POT STILL a'la ALEMBIK - zrób to sam

: sobota, 20 lut 2016, 14:05
autor: wawaldek11
boxer1981228 pisze:... to jak on wyglądał w środku po przegotowaniu zacieru to jest nie do opisania.
Jak wyglądał?

Re: POT STILL a'la ALEMBIK - zrób to sam

: sobota, 20 lut 2016, 15:55
autor: euphorbia1
Moja Cu pracuje intensywnie i nie mam żadnych problemów. Praktycznie po każdym gotowaniu wycieram szorstką gąbką i to wystarcza. Raz miałem problem jak gotowałem nastaw z moreli. Powierzchnia pokryła się białym nalotem, był on dość trudny do zdjęcia

Re: POT STILL a'la ALEMBIK - zrób to sam

: sobota, 20 lut 2016, 20:12
autor: novak
Z alembikiem problemów z czyszczeniem nie mam, ale jest zdecydowanie mniejszych rozmiarów :hmm:

Re: POT STILL a'la ALEMBIK - zrób to sam

: niedziela, 21 lut 2016, 07:48
autor: radius
wawaldek11 pisze:
boxer1981228 pisze:... to jak on wyglądał w środku po przegotowaniu zacieru to jest nie do opisania.
Jak wyglądał?
No, przecież napisał, że nie do opisania :hahaha:

Re: POT STILL a'la ALEMBIK - zrób to sam

: środa, 24 lut 2016, 18:21
autor: Aquila
Witam,

Od początku używam zbiornika miedzianego. Ale na dzień dzisiejszy drugi raz nie zdecydowałbym się na miedź. Spróbuję swoje doświadczenia podsumować w kilku słowach.

Zalety zbiornika miedzianego:
- Duża powierzchnia kontaktu par z miedzią, bardzo dobry efekt katalityczny. Nigdy nie stwierdziłem w swoich destylatach wyczuwalnego zapachu siarkowodoru. Nie mam jednak porównania jakie byłyby moje destylaty zrobione bez kontaktu z miedzią.

- Doskonała przewodność cieplna miedzi. Pod dnem mam zamontowaną miedzianą grzałkę 1800W, dodatkowo blacha na dnie jest u mnie wyczuwalnie grubsza niż na ściankach. Ciepło rozchodzi się doskonale. Co prawda nigdy nie gotowałem gęstego ale odcedzone zaciery zbożowe ze sporą zawartością "mułu" nigdy nie zostawiły nawet śladu, nie mówiąc już o przypaleniu. Przypuszczam, że gęsty wsad grzany rozsądnie też by się nie przypalił.

- Łatwość obróbki. Wszystko daje się prosto wyciąć i polutować ręcznymi nożycami do blachy i palnikiem na propan-butan. Miedziana grzałka pod dnem może być zwyczajnie przylutowana. Jak długo jest płyn w zbiorniku nie ma obaw o to, że się odlutuje.

Wady:
- Zbiornik wchodzi intensywnie w reakcję ze wsadem. Po wylaniu wsad ma charakterystyczny zielonkawy kolor świadczący o tym, że relatywnie sporo miedzi przedostało się do roztworu. Zbiornik do poziomu płynu jest również czysty i wytrawiony co widać na zdjęciu poniżej. Moje nastawy rumowe bez dundru dofermentowywały bez problemu poniżej 0Blg, a po dodaniu dundru zatrzymywały się na poziomie 10-14Blg. Może to być wina rozpuszczonej w nim miedzi albo/i produktów karmelizacji powstałych podczas gotowania.

- Obsługa miedzianego zbiornika składa się głównie z szorowania, czyszczenia i trawienia. Możliwe jest utrzymanie wnętrza w pięknym łososiowym kolorze, ale kosztuje to sporo kwasku, perhydrolu i co najważniejsze czasu, który warto poświęcić na inne sprawy. Utrzymanie w czystości zbiornika bez szerokiego wlotu do którego bez problemu można włożyć rękę i dosięgnąć do wszystkich zakamarków, jest zwyczajnie niewykonalne. Miedzi nie wystarczy wytrawić. Często trzeba ją jeszcze przed trawieniem porządnie wyszorować i to najlepiej szorstką gąbką albo druciakiem z kwasiaka, bo nierdzewny zostawia na ściankach sporo zanieczyszczeń, co widać po zmianie koloru kąpieli trawiącej z zielonkawego na bardziej niebieski.

- Zbiornik jest dość miękki i podatny na wgniecenia. Trzeba obchodzić się z nim w miarę ostrożnie, bo można łatwo go wgiąć. Co prawda równie łatwo wyprostować jeżeli jest szeroki wlot, ale ścianki pozostają już trochę pofałdowane.
boxer1981228 pisze: Znajomy ma taki zbiornik miedziany zrobiony z bojlera ciepłej wody, to jak on wyglądał w środku po przegotowaniu zacieru to jest nie do opisania.
Co prawda, to prawda. Łatwiej pokazać niż opisać. Sorki za kiepską jakość zdjęć, trudno się robi fotki w ciemnym zamkniętym pojemniku ;) Tak wyglądały ścianki zbiornika po gotowaniu wsadu z odcedzonego zacieru zbożowego. Nie wiem, czy to jest normalny objaw, niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni koledzy.
Zbiornik po destylacji 01.jpg
Zbiornik po destylacji.jpg
A tak wyglądało wnętrze po "wytrawieniu" wsadem
Zbiornik po destylacji 02.jpg

Pozdrowienia

Aquila

Re: POT STILL a'la ALEMBIK - zrób to sam

: piątek, 23 mar 2018, 18:59
autor: mirek109
Czy te wskazówki zachęcają kogoś do samodzielnego wykonania?
Jeżeli tak to lejcie tyle cyny ;)

https://www.youtube.com/watch?v=qFhb8hvPspM
https://www.youtube.com/watch?v=v3RX-oITDdI

Dopisane:
https://www.youtube.com/watch?v=kwTVK56_wsg&t=673s
Nigdy nie lutuj od środka. Taka ilość cyny to rozrzutność :)
Kiedy przemyjesz perhydrolem+kwasek +woda to cyna przyjmuje "czarna" barwę co nie jest mile widziane.

Czy te podpowiedzi kogoś interesują?

Re: POT STILL a'la ALEMBIK - zrób to sam

: piątek, 23 mar 2018, 19:26
autor: mirek109
Aquila pisze:Witam.
Wady:
- Zbiornik wchodzi intensywnie w reakcję ze wsadem. Po wylaniu wsad ma charakterystyczny zielonkawy kolor świadczący o tym, że relatywnie sporo miedzi przedostało się do roztworu. Zbiornik do poziomu płynu jest również czysty i wytrawiony co widać na zdjęciu poniżej.
Aquila
Nigdy się z tym 'zielonym" nie spotkałem. Rozumiem że Twój wsad = mój nastaw.
To że nastaw trawi (czyści) miedź - zgoda.
Wpadł mi kiedyś lejek miedziany lekko przyśniedziały do nastawu (-1Blg) - wyjąłem po kilku dniach błyszczący :)
Kocioł też po destylacji jest błyszczacy do poziomu nalanego nastawu.
Perhydrolem + kwasek i woda czyszczę raz na kwartał. NIGDY nie zalewam kocioł "na następny dzień".
Tak robiłem na początku ale nastaw trawi nie tylko miedź. Trawi też cyne na krzałce. Przez to grzałka szybko "umierała" i przepuszczała.
Element grzejny był OK ale zalać punkt w elemencie gwintowanym nie było możliwości.

Tyle i tylko tyle w tym temacie.