Strona 1 z 1

Nastaw z Derenia

: środa, 30 paź 2013, 22:23
autor: Duch Wina
Czy robił ktoś nastawy z derenia? Oczywiście nie chodzi mi o nalewkę, ani o żałośnie kwaśne "wino".
Mam Bolestraszyckiego, który zbiera do 16Blg. Powinno z tego wyjść koło 8% mocy nastawu. Myślę, że nad tym już warto byłoby się pochylić. To prawie tyle samo co węgierki.

Re: Nastaw z Derenia

: wtorek, 19 lis 2013, 20:04
autor: gaviscon
Nie sądzę żeby wyszło z tego jakieś cudo, dereń ma cierpki smak na nalewkę się nadaje jak najbardziej a co do nastawu to nie jestem przekonany. Ale czemu nie, spróbuj...

Re: Nastaw z Derenia

: wtorek, 19 lis 2013, 20:16
autor: tata1959
Sprawiedliwości nie ma i koniec.
Ja się ucieszyłem, że mój Bolestraszycki wydał w br. pierwszy 1 kg owoców i pieczołowicie nastawiłem nalewkę, a tu gościu chce marnować tak świetny surowiec nalewkarski na bardzo wątpliwe w wynikach eksperymenty.
Jak masz za dużo to rozdaj potrzebującym albo spożytkuj jak należy czyli zrób nalewkę.
Powiem więcej, po wykonaniu nalewki zalej ponownie tym co myślę i będziesz miał wódeczkę dereniówkę przy której znana marka na literę F (tfuuuu) wymięka w przedbiegach.

Patrzysz przez pryzmat zawartości cukru (blg). To za mało. Myślę, że wyjdzie Ci coś trawiasto-niewiadomo jakie. Lepiej odpuść.

Re: Nastaw z Derenia

: wtorek, 19 lis 2013, 20:23
autor: gaviscon
Duchu wina kolega wyżej ma racje. Próbowałem nalewkę z derenia i przekonałem się że nie na darmo nazywana jest ona królową nalewek, teraz sam robię własną ale jeszcze musi stać 5 miesięcy zanim będzie gotowa ;)

Re: Nastaw z Derenia

: wtorek, 19 lis 2013, 20:42
autor: wiking
Moja ma 2 lata i jest przepyszna, sorry za zaśmiecanie tematu, bo Duchowi Wina nie o to chyba chodziło.

Re: Nastaw z Derenia

: wtorek, 19 lis 2013, 21:50
autor: Duch Wina
Jestem na tym forum przez jakiś miesiąc, a czytając posty ciągle muszę korygować swoje życiowe plany :odlot:
Zaczynałem święcie przekonany, że interesują mnie tylko destylaty owocowe. Wszystko przez tegoroczny urodzaj winogron i dużą ilość wytłoków. Niestety pokusa budowy wypasionej kolumny rektyfikacyjnej była zbyt wielka aby się jej oprzeć. 8-) Jak narobię zacnego spirytusu to może i nalewki mnie wciągną. Tego jeszcze nie ćwiczyłem.

Re: Nastaw z Derenia

: wtorek, 19 lis 2013, 23:21
autor: wiking
Nalewki są pyszne, ale nie do zwykłego chlania, bo ci baniak po nadmiernym spożyciu rozp...

Re: Nastaw z Derenia

: środa, 20 lis 2013, 20:33
autor: Duch Wina
A to na tym forum są tacy co robią te wszystkie cudeńka po to żeby zwyczajnie chlać? Słyszałem, że hardkorowcy nie destylują tylko zacier piją :).

Re: Nastaw z Derenia

: środa, 20 lis 2013, 20:52
autor: lesgo58
Jak widać są i tacy. Życie w swym bogactwie ma wiele odcieni... :odlot:

Re: Nastaw z Derenia

: środa, 20 lis 2013, 21:46
autor: panta_rei
Kurna, to ktoś w ogóle pija te swoje wyroby? Ja nie mam jak, dla mnie nie starcza :-/

Re: Nastaw z Derenia

: środa, 20 lis 2013, 22:08
autor: Kamal
@panta_rei nie jesteś sam. Jak mam trochę psoty, to się już "smakosze" zlatują, i dla mnie już mało zostaje. ;-(

Re: Nastaw z Derenia

: czwartek, 21 lis 2013, 01:59
autor: gaviscon
To musicie sobie skitrać coś zaraz po destylacji, jak nie wypijecie to zostanie na dłużej i jeszcze bardziej będzie smakować ;) Tym bardziej tyczy się to nalewek, a z derenia to już wogóle :)

Re: Nastaw z Derenia

: czwartek, 21 lis 2013, 07:55
autor: panta_rei
Niestety, dobre serce nie mal litości, nawet dla tych skitranych zapasów. Ciągle mam świadomość, że za mało robię, ale albo brak czasu, albo brak owoców, albo jeszcze jakieś inne kataklizmy :-/ W tym roku, o zgrozo, nawet malinówki nie miałem możliwości zrobić.

Re: Nastaw z Derenia

: poniedziałek, 30 lis 2015, 23:13
autor: osmaro
Witam. Jeśli chodzi o nastaw z derenia mogę zapewnić, że smak będzie na pewno ciekawy. Miałem okazję pracować w Slow Wines Kraków gdzie w swojej ofercie posiadaliśmy wódkę z Derenia. http://xenna.com.pl/dogwood-vodka/ Jest to Dogwood, charakteryzowała się lekkim owocowym smakiem z nutą cierpkości. Oczywiście moc na poziomie 50% robiła swoje. Nie jestem w stanie jednak określić czy w domowym zaciszu jesteśmy w stanie uzyskać podobny produkt. Sam mam w planie nastaw na dereniu w kolejnym sezonie a potem zrobienie psotki.

Re: Nastaw z Derenia

: sobota, 19 lis 2016, 23:22
autor: Duch Wina
No to już czas pochwalić się tą psotką z derenia. Jak wyszło. Ja jedynie dereniówkę nastawiłem.
Podrawiam,
Duch Wina

Re: Nastaw z Derenia

: niedziela, 20 lis 2016, 09:46
autor: kochanek Kranei
Dereniowica na tym forum już w zeszłym roku została zrobiona. Niestety metodą "na ducha", czyli po odpędzeniu rozcieńczonego maceratu dereniowego. Dokonał tego Lesgo z mojej esencji. Nie wiem czy o tym wspomniał.Trzeba by było do piwniczki się potelepać i poniuchać i posmakować. Na świeżo pachniało całkiem przyjemnie. Zobaczymy jakie to będzie po rozcieńczeniu.